- Дата и час: 04 Дек 2024, 23:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
пак за прехвърляне на търговско предприятие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
пак за прехвърляне на търговско предприятие
Ще се впише ли прехвърляне на търговското предприятие на ЕООД на някакво физическо лице, което не е регистрирано като ЕТ? Безпокои ме разпоредбата на чл.16, ал.1 от ТЗ, която говори за отразяване по партида на отчуждителя и правоприемника. Означава ли това, че първо трябва да регистрирам нов търговец и едва тогава да извършвам прехвърлянето. Благодаря!
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
Re: пак за прехвърляне на търговско предприятие
Купувачът по договора за покупко- продажба на предприятие също трябва да е търговец. Регистрирайте фирма и тогава извършете сделката. Подробности как да стане това - след консултация с адвокат.
- marinov
- Потребител
Благодаря Ви колега, аз също съм адвокат, смятате ли , че е възможно всичкото това да бъде направено едновременно, т.е. със заявлението за прехвърляне на търговското предприятие на отчуждителя да бъде подадено и такова за регистрация като ЕТ на правоприемника? Това с оглед пестене на време, тъй като миналия месец само за 1 регистрация в АВп - София чаках около 30 дни.
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
Не може предприятие на ЕООД да се прехвърля на ЕТ, може на друго капиталово търговско дружество.
- y_donchev
- Младши потребител
y_donchev написа:Не може предприятие на ЕООД да се прехвърля на ЕТ, може на друго капиталово търговско дружество.
Предполагам шегичка?
П.П
А на персонално търговско дружество може ли?
- REVOLUTION
- Активен потребител
ralitsa написа:Благодаря Ви колега, аз също съм адвокат, смятате ли , че е възможно всичкото това да бъде направено едновременно, т.е. със заявлението за прехвърляне на търговското предприятие на отчуждителя да бъде подадено и такова за регистрация като ЕТ на правоприемника?
Не. Къде го в правния мир този правоприемник по време на покупко-продажбата?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:ralitsa написа:Благодаря Ви колега, аз също съм адвокат, смятате ли , че е възможно всичкото това да бъде направено едновременно, т.е. със заявлението за прехвърляне на търговското предприятие на отчуждителя да бъде подадено и такова за регистрация като ЕТ на правоприемника?
Не. Къде го в правния мир този правоприемник по време на покупко-продажбата?
E как така къде е правоприемника?ФЛ какво е?Нали този въпрос е изяснен.ЕТ не е различен правен субект от ФЛ , а е същото ФЛ с разширена правоспособност , с търговско качество и т,н,.
Впрочем преди имаше изрична практика , че може.
Сега си е уредено изрично :Наредба....Чл. 52а. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) (1) Към заявлението по чл. 51 в случаите на прехвърляне на търговско предприятие, когато правоприемникът е физическо лице и не е регистриран като едноличен търговец, се прилага допълнително заявление за първоначална регистрация по образец съгласно приложение № А1. В този случай заявител по двете заявления е правоприемникът.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Revolution, супер си )
- ralitsa
- Потребител
По заявлението /А1/ не се дължи такса.
Правих го вече с поемане на ТП от ФЛ /наследник/
Правих го вече с поемане на ТП от ФЛ /наследник/
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Декан, и ти си супер! Благодарим ви много, когато човек си го може, го може.
- ralitsa
- Потребител
ralitsa написа:...... прехвърляне на търговското предприятие на ЕООД на някакво физическо лице........
Регистърно почти не работя, ала явно и търговското съм позабравила.
Бихте ли ми обяснили с две думи?
п.п. това с наследниците ясно- имаше го и преди... но касае само ЕТ.
Последна промяна poli_g на 14 Дек 2010, 21:36, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
ralitsa написа:Ще се впише ли прехвърляне на търговското предприятие на ЕООД на някакво физическо лице, което не е регистрирано като ЕТ?
Колега,
При внимателен прочит на въпроса ви установих, че са възможни 2 варианта.
Бихте ли уточнила.
-
Melly - Старши потребител
Ще се впише ли прехвърляне на търговското предприятие на ЕООД на някакво физическо лице, което не е регистрирано като ЕТ? = Не, но ако пробвате се обзалагам, че ще получите отказ!
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
- socrat
- Младши потребител
socrat написа:Ще се впише ли прехвърляне на търговското предприятие на ЕООД на някакво физическо лице, което не е регистрирано като ЕТ? = Не, но ако пробвате се обзалагам, че ще получите отказ!
Точно това ме провокира да помоля за уточнение.
Чл.15 ТЗ дава решение по отношение на прехвърляне на търговско предприятие на едноличен търговец (съвкупност от.....) , което е различно от търговско дружество с едноличен собственик на капитала. За тази хипотеза са регламентирани варианти в чл.262 ТЗ.
В този аспект, моят отговор е също НЕ.
Присъединявам се към отговора на колегата socrat.
Но колегите вероятно са възприели въпроса по различен начин, та затова...
-
Melly - Старши потребител
Колеги, благодаря ви за вниманието, Революшън разбра за какво става въпрос и ми отговори.
- ralitsa
- Потребител
Е, на мен не е отговорил. А бих искала да получа отговор- без значение от кого. За вас е ясно как, но нямате идея дали може едновременно да се получи ( Революшън посочи нормата, която според мен е неотносима- касае само ЕТ).
Трябва ли да пускам отделна тема за това?
Ако нещо ми е ясно, то е че не сте в хипотезата на чл. 265 вр. 261, ал.3.
п.п. Инспекторе, Ковачев, Деки, а ако и Революшън се включи- ок., утре ще отсъствам, но бих била задължена да ми обясните как преодолявате проблема с липсата на регистрация на приобретателя по договора за покупко продажба ( и ако има имоти, движими.. ) в ТР.
Щото за мен не е еднозначно Поли с ЕГН и ЕТ "Поли" с ЕИК...
Благодаря!
п.п. Инспекторе, Ковачев, Деки, а ако и Революшън се включи- ок., утре ще отсъствам, но бих била задължена да ми обясните как преодолявате проблема с липсата на регистрация на приобретателя по договора за покупко продажба ( и ако има имоти, движими.. ) в ТР.
Благодаря!
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Е, на мен не е отговорил. А бих искала да получа отговор- без значение от кого. За вас е ясно как, но нямате идея дали може едновременно да се получи ( Революшън посочи нормата, която според мен е неотносима- касае само ЕТ).
Благодаря!
Koe не е относимо?
Хипотезата е :Приобратател по транслативен договор за прехвърляне на търговско предприятие е ФЛ , което не е вписано като търговец.В тази хипотеза закона му дава възможност едновременно с заявлението за прехвърляне на предприятието да подаде заявление за вписването си като ЕТ.
Други възможности не са възможни.
Защо е така не ми се пишат теории , но ако е необходимо.....
- REVOLUTION
- Активен потребител
Няма и нужда.
Как индивидуализираш приобретателя в договора?
Как индивидуализираш приобретателя в договора?
- Гост.
- Старши потребител
Три имена и ЕГН добре ли е?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Супер е, ала както вече написах Поли с ЕГН... не е същото като ЕТ Поли с ЕИК.
п.п. може да изчезна по някое време, но наистина ме интересува. Сега, като се замисля, аз това не го работя, ако не броя няколкото фирми на приятели, но не пречи да знам. Правила съм го с ЕТ. Дружество изкупува по реда на чл. 15, понякога заличава, а понякога не. Обратното не съм( трето ФЛ, нерегистрирано ЕТ от ЕООД). Ама не ми е ясно този приобретател как го индивидуализират?
п.п. може да изчезна по някое време, но наистина ме интересува. Сега, като се замисля, аз това не го работя, ако не броя няколкото фирми на приятели, но не пречи да знам. Правила съм го с ЕТ. Дружество изкупува по реда на чл. 15, понякога заличава, а понякога не. Обратното не съм( трето ФЛ, нерегистрирано ЕТ от ЕООД). Ама не ми е ясно този приобретател как го индивидуализират?
- Гост.
- Старши потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|