Пусках гугъл търсачка заради моя проблем и ми извади някакви неща от този форум, защото реших направо да ви питам, виждам, че отговарят компетентни хора!
Аз и още двама наследници още преди няколко години наследихме едно неработещо ЕТ. Другите двама наследници обаче са в чужбина, плюс това има го и фактора влошени роднински отношения.... сложна е.
Покрай пререгистринето на моето ЕООД адвокатката ми беше казала, че задължително трябва да пререгистрираме и въпросното ЕТ и да го заличим ние, за да не плащаме на държавата за това.
Сега тъкмо постигнах някаква връзка с другите двама наследници и една друга адвокатка ми каза, че нямало нужда правим това, защото държавата щяла да си ги закрие и заличи непререгистрираните ЕТ без да това да струва нещо на собствениците (или както сме ние - наследниците)!
Е, кое обаче е вярното?
За което не разбирам се обръщам към специалестите, ама тука мненията едно с друго нямат нищо общо?
Моля ви, ориентирайте ме на кого да вярвам в случая, за да не изгоря с държавни такси и адвокатски хонорари!
- Дата и час: 04 Дек 2024, 23:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
кое е вярното за пререгистрирането на ЕТ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: кое е вярното за пререгистрирането на ЕТ?
Понеже не съм юрист, не мога да дам мнение, но ми е интересно що е то ЕТ с няколко собственика
Огледайте внимателно документите свързани с наследяването на това ЕТ. Може да се окаже, че сте се отказали да наследите фирмата, или че само един от вас е собственикът.
Огледайте внимателно документите свързани с наследяването на това ЕТ. Може да се окаже, че сте се отказали да наследите фирмата, или че само един от вас е собственикът.
- SashkoS
- Потребител
Не сте ме разбрали правилно.... или по-скоро аз не мога да го кажа по правилния начин....
ЕТ-то така си и седи ненаследено още. Никой не се е отказал, никой не е изявил желание да го вземе. То и без друго беше неработещо (със спряна дейност) още преди да го наследим. И така си седи с неоправени документи.
Та никой ли няма да каже нещо по същество?
ЕТ-то така си и седи ненаследено още. Никой не се е отказал, никой не е изявил желание да го вземе. То и без друго беше неработещо (със спряна дейност) още преди да го наследим. И така си седи с неоправени документи.
Та никой ли няма да каже нещо по същество?
- toni9876543
- Нов потребител
Отговорът на поставените от вас въпроси се съдържат в разпоредбите на Закона за търговския регистър и по-контретно в следния текст:
§ 5. (1) С изтичането на срока по § 4, ал. 1 съдът издава служебно удостоверения по § 4, ал. 2 на едноличните търговци и клонове на чуждестранни търговци, които не са се пререгистрирали, и ги изпраща на агенцията по реда на чл. 14. Агенцията служебно вписва в търговския регистър непререгистриралите се в срок еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци и незабавно ги заличава, съответно закрива.
Пререгистрацията, по принцип, е безплатно производство - не се дължи такса нито за издаване на удостоверение от съответния окръжен съд по § 4, нито за вписване на търговеца в новия Търговски регистър. Не е предвидена и някаква такса или заплащане на някакви разноски за служебна пререгистрация. Такива са предвидени само за назначаване на служебен ликвидатор на търговско дружество дружество, което не се е пререгистрирало в срок.
§ 5. (1) С изтичането на срока по § 4, ал. 1 съдът издава служебно удостоверения по § 4, ал. 2 на едноличните търговци и клонове на чуждестранни търговци, които не са се пререгистрирали, и ги изпраща на агенцията по реда на чл. 14. Агенцията служебно вписва в търговския регистър непререгистриралите се в срок еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци и незабавно ги заличава, съответно закрива.
Пререгистрацията, по принцип, е безплатно производство - не се дължи такса нито за издаване на удостоверение от съответния окръжен съд по § 4, нито за вписване на търговеца в новия Търговски регистър. Не е предвидена и някаква такса или заплащане на някакви разноски за служебна пререгистрация. Такива са предвидени само за назначаване на служебен ликвидатор на търговско дружество дружество, което не се е пререгистрирало в срок.
- jiji2
- Потребител
jiji2 написа:Отговорът на поставените от вас въпроси се съдържат в разпоредбите на Закона за търговския регистър и по-контретно в следния текст:
jiji2, смяташ ли, че държавата няма да си събере някой лев? Точно от ЕТ ще го направят най-лесно, защото са ФЛ и отговарят за задълженията на ЕТ с цялото си имущество. В последния момент ще променят наредбата и ще сложат такса за служебна пререгистрация.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
DEKAN, може и да го направят, минавало ми е през акъла, но поне засега не са. Само удължиха срока за пререгистрация....И ако решат да събират такса за пререгистрация на ЕТ, пък и за тази на дружествата, то ще трябва да я обявят преди изтичане на срока... Сега са обявили само РАЗНОСКИ за ликвидатора. Ама знае ли човек, може и за за тяхната работа по пререгистрацията да почнат да събират?
- jiji2
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|