начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Продажба на бизнес софтуер писан от човек неспециалист

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на бизнес софтуер писан от човек неспециалист

Мнениеот iliya47 » 12 Сеп 2010, 14:48

Законно ли е да продаваш софтуер,който е правен от неспециалист(човек,който няма висше техническо,информационно или икономическо образование),при условие,че има регисрирана софтуерна фирма(ЕТ)?
iliya47
Нов потребител

Re: Продажба на бизнес софтуер писан от човек неспециалист

Мнениеот TheOldMan » 12 Сеп 2010, 21:17

Нещо не разбрах кой продава софтуера... абе май нищо не разбрах :)
За да продаваш и/или да създаваш даден продукт, не е задължително да си учил точно такава специалност. Никой не изисква да си завършил земеделие, за да ореш и продаваш жито.
Така че създателя може да си продава софтуера както си пожелае. С ЕТ, с АД, на онлайн аукцион, по интернет... само трябва да си плаща данъците и осигуровките.
Вече въпроса с авторските права и продажбата е малко по-комплициран, но не мисля, че това е питането.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот iliya47 » 14 Сеп 2010, 20:00

TheOldMan написа:Нещо не разбрах кой продава софтуера... абе май нищо не разбрах :)
За да продаваш и/или да създаваш даден продукт, не е задължително да си учил точно такава специалност. Никой не изисква да си завършил земеделие, за да ореш и продаваш жито.
Така че създателя може да си продава софтуера както си пожелае. С ЕТ, с АД, на онлайн аукцион, по интернет... само трябва да си плаща данъците и осигуровките.
Вече въпроса с авторските права и продажбата е малко по-комплициран, но не мисля, че това е питането.

Да уточня отново. Аз съм не специалист и нямам висше техническо образование. Направил съм малка програма за изчисление на обеми на цистерни (газови и бензинови). Програмата ми е много полезна. От собствен опит. Сега съм решил тази програма да я продавам.
Искам да направя фирма - Етноличен Търговец (ЕТ). В тази фирма, аз ще съм управител и няма да имам никакви служители тъй като бизнеса е тясно насочен към малко клиенти със специфична дейност, а и на пазара има много по-големи ИТ фирми, предлагащи сложни програмни системи. Вероятно и много по-скъпи.
Законна ли ще е моята дейност? Дефакто аз правя фирма, която произвежда и продава собствен софтуерен продукт. Кода на програмата е моя собственост и при желание на съответните лица. Винаги мога да го докажа. Писана е на програмен език - PHP.
iliya47
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 14 Сеп 2010, 22:46

Ами тогава си я продавайте с чиста съвест.
Единствено не съм съвсем навътре с материала, но мисля, че PHP не се компилира, и не е необходим специализиран софтуер, за да се напише програмата, за разлика от C++, Паскал и т.н. Ако се е ползвал такъв компилатор, или друг вид развойно средство, което е платено, трябва да имате закупен лиценз за ползването му.
Другия аспект е защитата на самата програма. Вероятността да продадете 1-2-3 екземпляра на програмата и след това тя да се появи в интернет, съвсем не е за пренебрегване. Което пък обезмисля създаването и главоболията по функционирането на ЕТ-то...

И още един съвет - намерете си някой юридически компетентен човек, който да съчини издържано лицензно споразумение, или т. нар. EULA - End-user license agreement, където с дебели букви да бъде изписано, че ползването на програмата и резултатите от изчисленията й по никакъв начин не могат да се считат за основание към вас да бъдат завеждани претенции поради грешка в изчисленията, довели до щети, пропуснати ползи и т.н. Демек да не се окаже, че в някакъв частен случай програмата греши, което води до някаква авария, загуби и т.н. ... Това е повсеместна практика дори и при скъпоплатени продукти, и съвсем не е признание, че програмата не работи, или работи лошо.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот iliya47 » 15 Сеп 2010, 20:57

Може ли да ми дадете линк към търговското право? Просто се чудя има ли адвокат или нотариус, който да може да напише такова нещо и колко ще струва. Ще важи ли за чужбина? Какви са условията и законите за продажба на софтуер в чужбина?
iliya47
Нов потребител

Назад към Търговско право