начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Нищожност на уведомително писмо за прекратяване на договор?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нищожност на уведомително писмо за прекратяване на договор?

Мнениеот biserdam » 16 Юни 2010, 09:56

Здравейте,
Имам следния казус:
Поради забавяне на плащане според договор за доставка на суровина и изкупуване на готова продукция договора е прекратен с уведомително писмо правомерно. Веднага след получаването на писмото неплатените вноски бяха погасени с уговорката да се продължи договора, като имам съответните документи за направеното плащане прието от другата страна, както е по договор.

Въпрос:
Възможно ли е да се обяви за нищожно уведомителното писмо за прекратяване и договора да се счита в сила, тъй като след това причината за прекратяването е изчистена и прекратяващата страна е приела официално с документ плащането както е по договор?

Благодаря предварително.
biserdam
Нов потребител

Re: Нищожност на уведомително писмо за прекратяване на договор?

Мнениеот spassov » 16 Юни 2010, 10:38

Здравейте!
Според мен Вашето уведомително писмо представлява едностранно волеизявление, с което Вие прекратявате една правна връзка помежду ви. По тази логика субсидиарно тук могат да се приложат правилата за сключване на договор - чл. 44 във връзка с чл. 13 и 14 от ЗЗД. с узнаването на Вашата воля, изразена в писменото съобщение, договорът се счита за прекратен.
Несериозно е да се опитвате да обявите писмото за нищожно просто защото междувременно е отпаднало основанието за прекратяването. Изразената в него Ваша воля е съвсем действителна към него момент и основанията за нищожността на волята като форма на недействителност са съвсем различни от Вашите съображения.
Ето едно примерно решение: ако желаете всичко да си е наред - подпишете нов договор с ответната страна от датата на прекратяване на предишния, като отбележите в него, че стари основани на предния Договор задължения са вече погасени и към момента на сключване на новия нямате претенции.
Поздрави.
spassov
Нов потребител

Re: Нищожност на уведомително писмо за прекратяване на договор?

Мнениеот biserdam » 18 Юни 2010, 13:43

Здравейте.
Благодаря за информацията.
Всъщност аз съм от другата страна (производител) и договора ми беше прекратен. Все още нямаме договорка за сключване на нов договор за изкупуване и затова търся начин за продължаване на първия.
biserdam
Нов потребител

Назад към Търговско право