начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Конфиденциалност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конфиденциалност

Мнениеот guesswho » 17 Май 2010, 13:49

Здравейте!

Търсих информация, но не можах да открия аналогичен на моя въпрос.

Ситуацията е следната: Имам идея за проект, за чиято реализация е нужен екип, инвеститор и т.н.
В представянето на проекта имам нужда информацията да се запази в тайна заради риск от кражба.
Не знам каква е терминологията, но искам да попреча на хората, пред които представя проекта си да използват информацията и идеите в него по какъвто и да е начин. Предполагам това се доближава до договора за конфиденциалност, но виждам, че навсякъде той касае отношенията работодател-работник.
Какъв е най-добрия начин в България човек да си гарантира, че няма да му откраднат идеите? Доколкото знам патентоването е много тегава и скъпа процедура.
guesswho
Младши потребител

Re: Конфиденциалност

Мнениеот DEKAH » 17 Май 2010, 15:10

guesswho написа:Здравейте!

Търсих информация, но не можах да открия аналогичен на моя въпрос.

Ситуацията е следната: Имам идея за проект, за чиято реализация е нужен екип, инвеститор и т.н.
В представянето на проекта имам нужда информацията да се запази в тайна заради риск от кражба.
Не знам каква е терминологията, но искам да попреча на хората, пред които представя проекта си да използват информацията и идеите в него по какъвто и да е начин. Предполагам това се доближава до договора за конфиденциалност, но виждам, че навсякъде той касае отношенията работодател-работник.
Какъв е най-добрия начин в България човек да си гарантира, че няма да му откраднат идеите? Доколкото знам патентоването е много тегава и скъпа процедура.

Най-добрият начин да се гарантира нещо в България е, ако не го правиш в България.

Сещаш ли се?

Иначе проекта Ви е защитен принципно от закона за авторското и сродните му права... ама принципно.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот guesswho » 17 Май 2010, 15:16

За съжаление, според IP асоциацията, която уж се занимава с тези авторски права, концепции, идеи, теоретични постановки и т.н. не са обект на авторско право.
guesswho
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Май 2010, 15:55

Брех... големи специалисти в тази асоциация.

Чл. 3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:

1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;

2. музикални произведения;

3. сценични произведения - драматични, музикално-драматични, пантомимични, хореографски и други;

4. филми и други аудио-визуални произведения;

5. произведения на изобразителното изкуство, включително произведения на приложното изкуство, дизайна и народните художествени занаяти;

6. произведения на архитектурата;

7. фотографски произведения и произведения, създадени по начин, аналогичен на фотографския;

8. проекти, карти, схеми, планове и други, отнасящи се до архитектурата, териториалното устройство, географията, топографията, музейното дело и която и да е област на науката и техниката;

9. графично оформление на печатно издание;

10. (нова - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) кадастрални карти и държавни топографски карти.

(2) Обект на авторското право са също:

1. преводи и преработки на съществуващи произведения и фолклорни творби;

2. аранжименти на музикални произведения и на фолклорни творби;

3. периодични издания, енциклопедии, сборници, антологии, библиографии, бази данни и други подобни, които включват две или повече произведения или материали.

(3) Обект на авторското право може да бъде и част от произведение по ал. 1 и 2, както и подготвителните скици, планове и други подобни.

Ако Вие изготвите ПРОЕКТ, т.е. сте обективизирали идеята си по някакъв начин - на хартия, макет, скици, чартежи - следователно сте защитена от закона.
Ако сте на етап ИДЕЯ, то наистина не сте защитен/а.

Чл. 4. Не са обект на авторското право:

1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи;

2. идеи и концепции;

3. фолклорни творби;

4. новини, факти, сведения и данни.

Всеки може да има идея как да се направи перпетуум мобиле, но идеята си е идея. Ако си го начертаете или проектирате, то вече имате някаква защита.

Съветвам ви да си подготвите нещата - изгответе всичко на хартиен носител. Скици, планове и т.н. и можете да ги предадете за съхранение на Нотариус. Той ще състави един протокол с дата за предаване на книжата. Това ще ви гарантира датата на проекта, ако някой го открадне в последствие. Така ще можете да го съдите. А на хората, които ще работят с вас им пробутайте някаква измислена декларация от сорта "Декларирам, че съм запознат, че проект "ХХХХ" е по идея на ................., Няма да разпространявам, нито да се възползвам от информацията,станала ми известна по време на съвместната ни работа.

На проекта си напишете - Този проект е защитен от Закона за авторските и сродните му права. Всяко копиране на проекта, елементи или части от него води до нарушаване на авторските права. Оригиналът на документа/тите се съхранява при нотариус.

Поне може да стресне някой. Ефективността на нещата е почти нулева.

Това са съвети дадени на "прима виста". За повече информация се обърнете към адвокат, който е специалист в тази област.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право