начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

ДВАМА УПРАВИТЕЛИ НА ООД ЕДИНИЯТ ВОДИДЕЛО ДРУГИЯТ ПРАВИ ОТКАЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДВАМА УПРАВИТЕЛИ НА ООД ЕДИНИЯТ ВОДИДЕЛО ДРУГИЯТ ПРАВИ ОТКАЗ

Мнениеот durango » 17 Мар 2010, 18:44

Колеги, имам нужда от помощ във връзка със следният казус:
клиентът ми е съдружник и управител на ООД. Съдружниците са двама - 50 на 50. И двамата са управители на дружеството и го представляват заедно и поотделно. Единият продава всички недвижими имоти на дружеството като използва протокол от общо събрание с невярно съдържание - двамата съдружници са подписали протокол за продажба само на част от имотите, след което на задните страници на този протокол са допълнени всички останали имоти. Трудно е за доказване, т.к. протоколът не е подписван на всяка страница, страниците дори не са номерирани, а на последната страница на протокола си стои подписът на клиентът ми и на съдружникът му. След тази първа продажба по познатата схема са извършени още няколко прехвърляния. Смятам да заведа иск по 26 ЗЗД за нищожност на първата продажба, като насоча иска към всички приобретатели до момента. Имам още основания, които смятам да наведа, за нищожност на сделките. Съмнявам се, че при първата продажба изобщо е била заплатена продажната цена, което ще доказвам със СЧЕ. Но притеснението ми е свързано със следното: прочетох практика (едно решение само намерих всъщност) съобразно която производството по делото е прекратено, т.к. искът е заведен от един от управителите на ООД, но другият управител, който също представлява ООД-то прави ОТКАЗ от иска и съдът го е уважил, като се е мотивирал че и двамата управители представляват дружеството - поотделно и че обстоятелството, че са във влошени взаимоотношения не е от значение. Притеснявам се да не ми се случи същото в този случай. Предприех процедура по изключване на съдружника, продал всички имоти, но се шантажира получаването на поканата за ОС. От друга страна ме притиска 5 годишния срок, след който третите лица могат да ми претендират късата придобивна давност.
Евентуално решение намирам в следното: насочвам исковата претенция и срещу управителят, продал имотите, като действащ във вреда на дружеството, като твърдя, че продажбата е фиктивна.
Не мога да намеря практика, която да потвърждава или да отхвърля едно такова решение на нещата. Вие как мислите - ще свърши ли работа? Моля ако имате други предложения - ще ви бъда благодарна за тях!
durango
Младши потребител

Re: ДВАМА УПРАВИТЕЛИ НА ООД ЕДИНИЯТ ВОДИДЕЛО ДРУГИЯТ ПРАВИ ОТКАЗ

Мнениеот fani_i » 17 Мар 2010, 19:19

Ако разполагате с проблемния протокол от ОС в оригинал, поискайте експертиза, с която да се установи дали хартията на всички страници е еднаква, на един и същ принтер и мастило е отпечан текста на всяка страница и прочие. Може и да излезе нещо. Възможни са и други задачи на такава експертиза, обмислете ги внимателно, тук само Ви нахвърлям идеи. Оттам нататък Ви се улесняват другите искове. Не знам как се "шантажира" получаването на поканата, но и за това си има цяр :)
Успех!
fani_i
Потребител

Мнениеот toti99 » 17 Мар 2010, 19:22

Ха ха...патка съдружник и резултата няма как да не е смехотворен ...но законен....
На времето е трябвало да попиташ тук....сега е ужасно късно....
toti99
Потребител

Мнениеот durango » 18 Мар 2010, 19:34

Тоти99, много си мил, благодаря ти! Със случая се занимавам не много отдавна, така че...! Ако имаш някакво конструктивно решение и искаш да ми помогнеш - ок, ако не - просто си трай!
durango
Младши потребител

Мнениеот toti99 » 18 Мар 2010, 19:40

Ако имаш някакво конструктивно решение ....хаха..имам, но е предложение...та....най-конструктивното предложение е веднага да си намериш печен адвокат по тая материя ...това е..скиваш ли колко е конструктивно и ...кратко.
toti99
Потребител

Назад към Търговско право