Здравейте, колеги!
Поредния ми клиент, който върши нещата следварително.. Капиталът на дружеството е от време оно - 50 000лв.. Не е вдигнат на 5 000 000, камо ли да се деноминира.. В актуалното обаче излиза - "Капитал 50 000 - неденоминиран".. Как е по- редно да постъпя? В светлината на промените в ТЗ си мисля, че мога да го пиша деноминиран, промяна, и да го бацна 50лв.. НЕ знам има ли вероятност да ми откажат, при положение, че реално погледнато дружеството е работило сума ти време с капитал под установения минимум.. Съдебно решение че е вдиган няма, и си мисля, че за да отрази вдигане до 5 000 000, и деноминация, ще трябва счетоводно поне да докажа, че е внесен в каса.. Можете ли да ми дадете съвет, или на традиционното проба- грешка по- добре да карам?
Поздрави!
- Дата и час: 05 Дек 2024, 06:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Не просто неденоминиран капитал, а и под минималния..
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Не просто неденоминиран капитал, а и под минималния..
Последна промяна antri на 27 Яну 2010, 16:00, променена общо 1 път
- antri
- Потребител
Re: Не просто неденоминиран капитал, а и под минималния..
antri написа:Здравейте, колеги!
Поредния ми клиент, който върши нещата следварително.. Капиталът на дружеството е от време оно - 50 000лв.. Не е вдигнат на 5 000 000, камо ли да се деноминира.. В актуалното обаче излиза - "Капитал 50 000 - неденоминиран".. Как е по- редно да постъпя? В светлината на промените в ТЗ си мисля, че мога да го пиша деноминиран, промяна, и да го бацна 500лв.. НЕ знам има ли вероятност да ми откажат, при положение, че реално погледнато дружеството е работило сума ти време с капитал под установения минимум.. Съдебно решение че е вдиган няма, и си мисля, че за да отрази вдигане до 5 000 000, и деноминация, ще трябва счетоводно поне да докажа, че е внесен в каса.. Можете ли да ми дадете съвет, или на традиционното проба- грешка по- добре да карам?
Поздрави!
Ами вземате едно решение едно решение на общото събрание. Пререгистрирайте си дружеството,като изрично впишете,че капиталът не е деноминиран. След като излезе пререгистрацията , го деноминирате. При мен номера стана.
- sunrise
- Активен потребител
И аз скоро имах подобен казус капитала на дружеството беше 50 000лв. неденоминиран капитал. Понеже аз подавам документите по електронен път в заявлението написах 50 000 лв. и отделно подадох обяснение, че капитала е неденоминиран и е нямало как да го отбележа това в заявлението. Може да е било излишно но всичко мина както трябва и длъжното лице при вписването е допълнило в графа "Специални условия-КАПИТАЛЪТ НА ДРУЖЕСТВОТО Е НЕДЕНОМИНИРАН!".
- r1234
- Младши потребител
Ок, мерси за включванета.. Но аз лесно ще пусна решение, че е недономиниран.. Въпросът е, че като го деноминирам, ще стане 50лв. Спор няма - сега не е проблем да е толкова.. Но дали няма да ми бацнат нещо от сорта на "дружеството е било с капитал под законно установения минимум" преди пререгистрацията, и да поискат служебно заличаване.. Е т'ва ме мори.. Иначе няма проблем - на тях и 50 капитал им вършат работа - то е патерица:)
- antri
- Потребител
А не искам да го оставям така - 50 000 неденоминиран.. И аз съм виждала такива в регистъра, ама да правя сечено на колега след мене.. не ми се ще.. Пък и си плащат хората да са им в ред нещата..
- antri
- Потребител
А те собствено, какво искат , колко да им е капитала?
- sunrise
- Активен потребител
sunrise, направи им е все тая колко ще е капитала.. Нямат нищо против да е 50лв., и ми се струва, че не би трябвало да има отказ за вписване.. Ама знам ли.. Наистина досега дружеството реално е минавало между капките.. Ае пробвам утре, пък ще пиша дали е минало:))
- antri
- Потребител
Стискам палци, би трябвало да мине.
- sunrise
- Активен потребител
Не виждам причина да не го пререгистрират. Към даден минал момент капитала може да е бил под законоустановения, но към настоящия момент е над минимума.
- d_d
- Потребител
Деноминацията на капитала е задължителна по ЗДЛ
Не е необходим протокол от ОС
Не е необходимо да се пререгистрира с неденоминиран капитал, който впоследствие да се деноминира.
Просто заедно с документите за пререгистрация подавате заявление по ЗДЛ за деноминация на капитала и готово.
Ето пример за ООД, което е регистрирано през 1994 г капитал 100.000 лв, който не е увеличаван на 5.000.000 лв, нито е бил деноминиран на 5.000 лв - ЕИК 831565404
Не е необходим протокол от ОС
Не е необходимо да се пререгистрира с неденоминиран капитал, който впоследствие да се деноминира.
Просто заедно с документите за пререгистрация подавате заявление по ЗДЛ за деноминация на капитала и готово.
Ето пример за ООД, което е регистрирано през 1994 г капитал 100.000 лв, който не е увеличаван на 5.000.000 лв, нито е бил деноминиран на 5.000 лв - ЕИК 831565404
- asteroscop
- Нов потребител
Капиталът на дружеството е от време оно - 50 000лв.. Не е вдигнат на 5 000 000, камо ли да се деноминира.
Колегите, които сте практикували по онова време, може ли да обясните, че в закона не намирам нищо, явно е било нещо, което просто се е знаело...?
1. До 97 г. съгл. Търговския закон, минималният капитал на ООД бе 50 000 лв.
2. 1997 г.
§ 7. (1) Заварените дружества с ограничена отговорност, акционерни дружества и командитни дружества с акции са длъжни да приведат капитала си в съответствие със законно изискуемия минимум и да поискат вписване на това обстоятелство в търговския регистър в срок до една година от влизането в сила на този закон.
(2) В случаите по ал. 1 за вписване в търговския регистър на решение за увеличаване на капитала на акционерно дружество е необходимо да е внесен не по-малко от 25 на сто от размера на капитала след увеличаването.
Toгава този минимум става 5 000 лв. съгл. сиела, където пише, че деноминацията е отразена.
2. През 1999 г. е деноминацията.
Въпрос: Реално през 1997 г. минимума по закон става 5 000 000 лв. Така ли? "Минимум" условно, защото от 50 000 на 5 000 000 не звучи много минимално. Обезценяването на парите беше толкова голямо, че е имало период, в който реално фирмите са били с капитал 50 лв. /днешни пари/.
Т.е. всички заварени фирми, които са имали капитал 50 000 към онзи момент е трябвало да си увеличат капитала до 5 000 000 и после по силата на закона за деноминацията през 1999 г. да получат минимума от 5 000 лв. Така ли е било?
- tapizaushi
- Потребител
Първо да благодаря на asteroscop за ЕИК-то - много полезно за в бъдеще:) Досега по усмотрение на ДЛР, деноминацията се отразяваше и се приемаше като промяна в капитала, което съответно се таксуваше с 60.00лв.
И отговорче на tapizaushi - да, правилни разсъждения.. С малката подробност, че има доста дружества, които не са отразили деноминацията, а напоследък ми се изсипват и доста фирми, неработили от сто години и със капитал 50 000..
И отговорче на tapizaushi - да, правилни разсъждения.. С малката подробност, че има доста дружества, които не са отразили деноминацията, а напоследък ми се изсипват и доста фирми, неработили от сто години и със капитал 50 000..
- antri
- Потребител
Всъщност сега виждам една доста странна платена такса - 35.00лв, води се за промяна.. Това съответства на 50.00 левова такса за обявяване на акт, която по ел. път е 35.. )
Значи - обявяват се ГФО - таксата е точна.. В бележката обаче пише - "такса промяна".. А наименованието на документа в досието е "Документ за внесена държавна такса по заявлението за деноминация на капитала".. Къде е истината?
Значи - обявяват се ГФО - таксата е точна.. В бележката обаче пише - "такса промяна".. А наименованието на документа в досието е "Документ за внесена държавна такса по заявлението за деноминация на капитала".. Къде е истината?
- antri
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|