начало

Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол

Помоооощ оплетах се

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Помоооощ оплетах се

Мнениеот monz67 » 13 Яну 2011, 13:06

DEKAH написа:Къде е написано, че фирмата има САМО едно търговско предприятие?

Когато е цялото мисля, че става въпрос за съвкупността от всички активи и пасиви на дружеството.

И... въобще къде е написано, че с прехвърляне на предприятието се прехвърля цялта фирма? Никъде и никой не го е твърдял.

Или пък, че предприятие=капитал...?
Ами, ефектът е същия. Щом прехвърля цялото предприятие, това се прави по счетоводните данни, а уставния капитал мисля ще се прехвърли заедно с останалите активи. Затова и според мен, старият собственик, за да продължи дейността на дружеството, ще се наложи да го внася отново.

Продажбата на търговско предприятие има за цел не прехвърляне на собственост на фирма, а прехвърлянето на разработения бизнес м/у търговци.
Именно. Нотариусът не е разбрал какво иска човека. Щото няма пречка да купи предприятието като физическо лице, нали така?

Продаването на работеща фирма не е продажба на предприятие. С продажбата по чл.15 се цели по-скоро данъчният ефект, а не юридическия.
Именно.

Ако копърките не бяха заявявали прехвърляне и заявлението беше попълнено правилно, нямаше да има отказ. Само че, човекът е искал точно прехвърляне доколкото разбирам, т.е. да придобие собствеността върху фирмата, а не върху предприятието.
monz67
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 13 Яну 2011, 13:51

monz67 написа:Само че, човекът е искал точно прехвърляне доколкото разбирам, т.е. да придобие собствеността върху фирмата, а не върху предприятието.

Точно това е искал! Искал е фирмата, за да не се налага да вади една камара разрешителни за дейността /некъде го беше написал/ ... А с прехвърляне на предприятие това няма как да се постигне - лиценциите остават на прехвърлящата предприятието фирма ;)
Това за лиценциите ако го е споменал на там който и да е бил юристът и въпреки това са му направили договор за предприятие ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Яну 2011, 14:16

Не е виновен човечецът, ама в нищо. Нали се сещате, че е споделил целта на "покупката" си повече от един път и то пред повече от един човек - счетито, стажант-юрист, че и пред Нотарито. :oops:
Е, как да му вменим вина, като той дори не е длъжен да знае процедурата на това упражнение. Поискали са му пари за услугата и той е платил.

Само върху едно нещо ще си позволя да ви обърна внимание, valeri_bel.
ЦЕНАТА, която сте платил за услугата, цената, която е обидно несериозна! :idea:
По това трябваше да се ориентирате доколко качествена ще е тя. :wink:

П.П. Да не помислите, че това, което обявих като наддаване е сериозно. Беше шега, разбира се. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 13 Яну 2011, 14:21

monz67 дори и да бяха оформени документите като продажба на ТП пак нямаше да стане номера.

тук спецификата е, че ТП се придобива от ФЛ. В такива случаи към заявлението за отрязяване на продажбата, следва да се подадат документи за регистрация на лицето като търговец. Което е... безсмислено в такива случаи.

Аз съм правил нещо подобно, за да избегна досадната процедура по отделяне на ТД. Обособихме отделни предприятия /те са обособени счетоводно/ и ОС взе решение да продаде 5 отделни ТП-та на 5 различни лица...

Мели...

9. за учредяване и регистриране на:
а) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) едноличен търговец - 150 лв.;
б) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) събирателно дружество - 180 лв.;
в) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) командитно дружество - 200 лв.;
г) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) дружество с ограничена отговорност - 300 лв.;
д) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) акционерно дружество - 600 лв.;
е) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) кооперативно сдружение - 250 лв.;
ж) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) жилищностроителна кооперация - 250 лв.;
з) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) фондации и сдружения с нестопанска цел - 350 лв.;

10. за изготвяне на книжа за вписване в търговския регистър на промени в случаите по т. 9 - 1/2 от посочените в същата възнаграждения;

Т.е. минималният хонорар е 150 лв.... така че...
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Яну 2011, 14:25

Деки, има малка, но съществена разлика.... :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот valeri_bel » 13 Яну 2011, 14:55

Благодаря ви за отговорите от които придобих доста полезна информация. Понасям и критиките, че моя грешка е това че не потърсих адвокат преди да изповядам сделката. Причината за това е, че моя доверен адвокат точно в този период от време беше в Африка на сафари а друг близък адвокат нямам. И когато реших че искам да го взема това заведение аз бях на морето в Свети Влас и си вадех яхтата на док за зимата. Аз капарирах нещата от разстояние като изпратих сестра ми на оглед. На следващия ден когато си престигнах в София да се срещна с човека само направихме един бърз оглед на помещението и документите, които има и директно отидохме при нотариуса. Иначе казано просто нямах и време да си търся адвоката получи се малко "мъж го искам сега го искам". Когато отидохме в кантората на този нотариус държа да отбележа, че брокера който движеше сделката беше уредил час и беше говорил с нотариуса каква сделка трябва да се изповяда. Когато се срещнах с помощничките на нотариуса аз ги попитах дали не трябва да си наема адвокат който да ми изготви нужните документи за тази сделка и получих отговор, че всичко е готово само трябва да си прочетем договорите и да ги разпишем. След това аз платих нужните такси и аз и продавача си мислехме, че всичко е наред докато не му се обадих вчера пак да ходим да подписване нови договори там за дялове и т.н. . Връзката ми със счетоводителката мисля, че вече я спонах тя е водила фирмата дълго време и затова ми се стори удачно да продължи да я води същия човек. За съжеление чак сега ми стана ясно какви сериозни грешки съм допусна с несериозното ми отношение към тези неща.
П.П. Вчера обещах да напиша и имената на "колегите" Ви които ми свършиха тази невероятна "услуга" да ме забатачат, но след като днес за пореден път питах счетоводителката кои са тези хора как да ги намеря и да се срещна с тях тя ми отговори, че адвоката в момента бил на ски на Банско и не бил в София затова готовите документи които трябва да се внесът в агенцията по вписванията щяла да ги занесе лично щерка и а не куриерката на адвоката затова сутринта направих пълномощно (което тя ме увери че няма нужда да е нотариално заверено) на дъщеря и. Сега ми остана да се надявам всичко да е наред, и че няма да получа отказ отново, както и че тези докумети ще се придвижат по бързо тъй като би трябвало сега да няма такъв наплив на хора все пак нали удължиха срока за пререгистрация.

Поздрави и успешен ден Ви желая!!!
valeri_bel
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Яну 2011, 15:03

А нека ги занесе девойката, то може човек да си носи книжа всякакви. Няма да бъдат приети обаче , ако не е адвокат.Изобщо, бас ловя,че такива адвокати въобще няма, а си ги къдри счетето . Защото първо, няма адвокат който да свърши читаво цялата тази работа на тази цена, второ има елементарни грешки и трето -досега така, чрез посредник да ми носи документи на клиенти, не съм чувала да работи сериозен колега.
А иначе, с това за брокерите трябваше да почнете.От всяка добре забъркана каша, все някой брокер ще изскочи. И що ще брокер в продажба на търговско предприятие?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Яну 2011, 15:09

Има НИ в предприятието.То е ясно! :D
Едва ли щяха да се сетят да впишат договора в АП , ако изобщо целта беше ТП , но както и да е.

Дано са Ви поправили документите , но според мен трябваше да си ангажирате адвокат.

Желая успех на питащия!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Яну 2011, 15:11

Мдам... май ще излезе, че има и НИ :)

Съни, има нотариално удостоверяване на дата и подпис на заявленията( някъде го спомена за вчерашните си премеждия)-ерго, тая кифла( снощи се чувствах виновата, че така съм я нарекла, ама не- права съм била) пак го баламосва човека.
НЕма такова нещо- дъщеря ми е сътрудник и има правата на адвокат, та не ти трябва нотариална заверка на пълномощното и. Без заверка е само адвокатското, ама тя не е такава.

Абе, една дебела сопа за тея гяволии...

п.п. Нямам време да вляза в ТР, но до 11ч. нямаше ново заявление по партидата, обаче се обзалагам, че когато се появи няма да има име на колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот North » 13 Яну 2011, 15:23

Здравейте, Валери,
Искам само да Ви обърна внимание на няколко неща, в които трябва да сте се убедил, преди да продължите с процедурата. Те не са единствено юридически, но могат да повлияят доста на бизнеса Ви и на Вас лично. Стана въпрос, че де факто придобивате заведение. До скоро се занимавах с няколко подобни "придобивания" затова няколко неща от личния опит на клиентите ми:
- Проверихте ли всичо около фирмата, която ще купувате? По-специално - какво е финансовото й състояние, дали няма задължения към доставчици и банки, или още по-лошо към държавата. Например неплатени осигуровки, ДДС, глоби от ДВСК, РИОКОЗ, общината и т. н. Тези неща няма да ви ги каже сегашната счетоводителка, трябва ви ваш доверен човек. Имайте предвид, че последиците могат да са страшни - запор на фирмени сметки, забрана за управителя (вие) да напуска страната и т. н.
- Проверихте ли какво имущество има фирмата? Вие сте видял някакво оборудване, но знаете ли да ли е заведено като активи на фирмата. Проверете това изрично. Вижте на първо време в баланса на фирмата каво се води, а след това поискайте и документите за придобиването. Рискът, ако оборудването не е надлежно заведено на фирмата, е някой да си го "познае", в т. ч. това да е досегашния собственик на фирмата.
- Както Ви беше казано по-горе, в никакъв случай не използвайте досегашния счетоводител, в никакъв случай!
- След като се уверите във всичко това, и ако все още не сте вписан като едноличен собственик и управител или имате отказ отново (което не е невъзможно, като гледам нещата), ползвайте Вашия адвокат, ако трябва изчакайте го или му се обадете да Ви препоръча друг, но непременно да е вещ в търговското право. След това, наред с всичко останало, помолете го да обърне внимание и на горните въпроси :)

Успех!
North
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 13 Яну 2011, 16:36

Такам ... какво разбрахме:
Имаме счетоводител, брокер, сътрудници на Нотариус, щерката на счетоводителя /която уж е стажант ... и която не сме я виждали ... и която работи при едни адвокати, които също не сме виждали и които не са си сложили подписа никъде, а е било редно да подпишат ззаявлението .../
...... мазалото ...
Пич, никакви адвокати няма тука ... участващият Нотариус и той няма нищо общо с кашотината - той си заверява договор човекът ... свършил си е работата.
Няма и подадени документи в ТР ... току-що погледнах ...
Цената за "адвокатската услуга" - 200 лева ...
DEKAH написа:9. за учредяване и регистриране на:
г) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) дружество с ограничена отговорност - 300 лв.;
10. за изготвяне на книжа за вписване в търговския регистър на промени в случаите по т. 9 - 1/2 от посочените в същата възнаграждения;
Т.е. минималният хонорар е 150 лв.... така че...

Суми между 150-200 лева за услугата, са смешни /още повече говорим за София и за покупка на бизнес за 20 000 лева, както са го оценили в договора за ТП, а най-вероятно е и повече ;) /... само това мога да ви кажа ... Да, минимумът е 150 лева ... Който иска такива "хубави" услуги, да се заблуждава, че струват 150-200 лева ...
Пич, това е поне 1 000 лева, за да се направи като хората /щото както пише North, не се знае какво ще теглиш по-натам .../! /по-горе съм писал 2 000 лева, ама това е сега, като вече има каша ;) /
Хайде със здраве и успехи ... И след 3 месеца като пак има отказ, съм насреща ;) ... питай ме за цената за оправяне на кашата тогава ;) ... всъщност изчисли си я сам, като вземеш предвид последните две споменати от мен суми ;)

Не те виня, че си се овъртял така, но не може да не се усетиш, че ти трябва адвокат /не брокер, не счетоводител, не Нотариус - е тези и да ги има няма лошо, но не е достатъчно, защото нито един от тях не ще ти свърши и адвокатската работа ;) / когато правиш такива сделки ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот valeri_bel » 13 Яну 2011, 17:16

Тука вече и вие ме хвърлихте в дълбокото. Наистина ли тази тъпа пререгистрация струва мин. 1000 лв за няколко глупави документа. Наистина аз казах грешката си е моя, че избързах и не си наех адвокат, и че попаднах на някакви хора, които не бих нарекъл измамници а най обикновенни некадърници които се опитват да изкарат некои страничен лев за празниците. Много ме съмнява след като вече ме познават и горе доло знаят за какво става въпрос да си позволят да ме ебават с извинение. Нагледно съм обяснил на счетита метита или както там ги наричате, да ми кажат дали са в състояние да ми свършат работа като мен вече не ме интересуват нито с какви адвокати работят нито кой какво и каде ще носи и има ли право. След като ме увери, че ще свършат работа реших да им дам още един шанс да си оправят бакиите. Повярвайте, че ако след срокът (който никои не може да каже колко точно е ) ми излезне отново отказ за пререгистрацията, тези хора им е пределно ясно какво точно ще се случи и как никой няма да е доволен от резултатите. Все пак гладни хора за 2000 лв правят чудеса а на мен до момента загубите (като не смятам пропуснати ползи от това заведение ако работеше) са сериозни пет цифрени суми... еее ще прежаля още някой лев за глупости голяма работа въпрса е никои да не остане ненаказан!!!
П.П. Вече са подадени документите в агенцията по вписванията
А ако на някой му е интересен филма да влиза да гледа как се развиват нещата и ще разбере развръзката ако има отново отказ (като ако някой вижда проблем в документите заради който ще получа отново отказ може да го сподели и да се спрат мъките още сега) просто вече няма да са ви нужни имената на тези ваши "колеги" след като да го кажем така ще бъдат просто обикновенни безработни некадърници.
Аиде и правете любов а не война !!! Поздрави на всички!
Последна промяна valeri_bel на 13 Яну 2011, 17:35, променена общо 1 път
valeri_bel
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 13 Яну 2011, 17:34

valeri_bel написа:Наистина ли тази тъпа пререгистрация струва мин. 1000 лв за няколко глупави документа.

Ами има хора, които и за по-малко от 150 лева ще я свършат - в твоя случай са били 200 лева ;) Друг е въпросът как ще я свършат ;) ... включително и ако се впише промяната, пак има доста неща, които биха могли да бъдат пропуснати - нерядко се правят недействителни вписвания - т.е. вписва се нещо въз основа на нечитави документи и всички са щастливи, че има вписване, но някой ден не се знае дали някой няма да плаче ... т.е. не е въпросът само във вписването ;) ...
valeri_bel написа:... а на мен до момента загубите (като не смятам пропуснати ползи от това заведение ако работеше) са сериозни пет цифрени суми...

Знаем ;) Точно за това 1000 лева за такава услуга не са много ;) - ти за един месец ще изкараш 10 пъти повече минимум ... да не говорим за разправиите, главоболията, преките загуби, които сам казваш, че са 5-цифрена сума ...

Евтиното и бързото, винаги излизат по-бавно и по-скъпо ... ;)

То адвокатската услуга е като всяка друга "стока" - има фалшиви, има евтини и некачествени, има всякакви /и скъпи и некачестени/ ... но при всички положения цената е достатъчно достоверен ориентир ;)

П.П.: "Няколкото глупави документа" наистина изглеждат така - 5-6 листа писаници, повечето от които нанесени с копи-пейст, но не се заблуждавайте ... зад това стоят сериозни познания, опит и време /а и доста разходи - като нямам предвид само за хартия и принтер/, липсата на които могат да доведат до много главоболия. Именно за това и "няколкото глупави хартийки" струват толкова ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот valeri_bel » 13 Яну 2011, 17:41

Надявам се, че някой не си е помислил че съм се опитал да спестя пари да мина тънко тук и там и т.н. просто незнам какви са сумите за такива услуги и аз само ходя и плащам кои колкото каже и 1000 да бяха казали щях да платя е може би тогава вече бих се позаинтересувал повечко за какво точно са тези пари но ... все тая. Новите документи вече са приети и пише че се обработват та им стискам палци на тези хора които движат нещата не за друго а и на мен не ми се занимава с глупости аз не съм конфликтна личност просто най много мразя две неща да ме хапят дървеници и некои да се мъчи да ме прекара, много хора са се опитвали и никои не е оставал ненаказан !!!
valeri_bel
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Яну 2011, 17:56

valeri_bel написа:Надявам се, че някой не си е помислил че съм се опитал да спестя пари да мина тънко тук и там и т.н. просто незнам какви са сумите за такива услуги и аз само ходя и плащам кои колкото каже и 1000 да бяха казали щях да платя е може би тогава вече бих се позаинтересувал повечко за какво точно са тези пари но ... все тая. Новите документи вече са приети и пише че се обработват та им стискам палци на тези хора които движат нещата не за друго а и на мен не ми се занимава с глупости аз не съм конфликтна личност просто най много мразя две неща да ме хапят дървеници и некои да се мъчи да ме прекара, много хора са се опитвали и никои не е оставал ненаказан !!!

Дано да съм много лош пророк и да се паднеш на някой много либерален ДЛР , защото пак ще имаш отказ.Първо липсва молба за приемане на нов съдружник по 129 ал.1 във връзка с чл.122 ТЗ и необходимото решение съгласно последната разпоредба.
Освен това липсва в решението на ЕСК решение за освобождаване на стария управител , а в заявлението А4 се заличава.Това само на пръв поглед , без да се задълбочавам.

Но може да имаш късмет , всичко се случва.
Последна промяна REVOLUTION на 13 Яну 2011, 18:24, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Яну 2011, 17:59

:| :(

Освен посоченото от Революшън- без промяна в седалище и адрес на управление. Според мен няма и промяна в предмета на дейност.
Сигурен отказ!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 13 Яну 2011, 18:15

Eй сега стана интересно... :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот valeri_bel » 13 Яну 2011, 18:26

Направо си стана интересно до сега говорих с счетоводителката и почва издирване по каналния ред току що взех телефона на тази прословута щерка да я чуя и да я видя респективно когато и е удобно и започва едно издирване на това кой какво е правил кой за какво е взел пари и кой какви последствия ще носи оттук натам вече в сила влизат моите закони за които тук в този форум въпреки че сте прависти едва ли сте чували та накратко благодаря на всички за отделеното време надявам се не съм обидил никои и лека работа на всички
valeri_bel
Младши потребител

Мнениеот Melly » 13 Яну 2011, 18:30

Оставаше и да си ни обидил. Напротив, друк път да ти е обеца на ухото на кого възлагаш важните си дела. Копърките са хит на пазара. Познават се от разстояние. :D

Успех в новия ти бизнес!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот valeri_bel » 13 Яну 2011, 18:35

Наистина вече разбрах, че ги има и такива за съжеление не знаех какви са цените за тези услуги и затова не можах да преценя по това което плащам дали ще бъде свършена работата а на който му е интересно и следи темата за развръзката четете вестници
valeri_bel
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право