начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Публикуване на ГФО в ТР-къде е фирмената тайна?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Публикуване на ГФО в ТР-къде е фирмената тайна?

Мнениеот ianeva » 01 Дек 2009, 17:30

niki_t написа:... само че поне аз далеч не съм впечатлен. Ако искате правото да бъде успешен бизнес за вас, трябва да се стараете да разбирате потенциалните и реалните си клиенти и техните нужди, и високомерното отношение няма да ви помогне с нищо. Не се мислете за нещо повече от тях само защото сте по-наясно с техническте детайли на материята, ако не бяхте те въобще нямаше да говорят с вас. Циничният поглед към функционирането на държавата ("счетоводните отчети не значат нищо, в тях и без това няма нищо вярно") също далеч не внушава доверие.

Но стига толкова непоискани съвети, директно на въпроса:

задълженията и на "частните" и на "публичните" фирми са такива, каквито ги вмени държавата и те се обуславят от обществените реалности - не си мислете, че въпросните задължения произтичат от някакво друго място

Вярно е че задълженията се налагат от държавата, но нататък не съм съгласен. Първо вменените от българската държава задължения драстично се различават от възприетите по света "добри практики". Второ не мисля че са наложени от обществените реалности: това са тихомълком вменени задълженя, приети и наложени без обществен дебат. Поне на мен ми изглеждат случайна хрумка на някой администратор, който не си дава сметка за последиците, и досега не съм видял доказателства или поне аргументи за обратното.

Юристите, разбира се, изглеждат добре защитени в цялото това безумие - доколкото виждам правните кантори не са публикували техните данни, те са различна юридическа форма - колко удобно.

Колкото до това дали данните могат да се използват за злоупотреби, разбира се че могат но това не е единственият проблем, просто личната информация е се нарича лична защото хората често се чувстват неудобно да я огласяват публично. Ако някой ще спори с това, моля да започне отговора си с годишния си доход за 2008ма и средна честота и продължителност на половите си актове - и да бъде готов да приложи сканирана данъчна декларация и анкетна карта като доказателства.

Аз пък не съм впечатлена от вашето непознаване на "добрите практики" по света.
На първо място търговския регистър и публикуването на данни в него, не е измислено от българския законодател. Ето линк към норвежкия такъв, който е публичен:
http://www.brreg.no/english/about.html.
В Норвегия съществуват още няколко публично достъпни регистри, чрез които можете да направите проверка за налични: ипотеки, особени залози, регистър на сметките, регистър на банкрутите, регистър на семейното състояние /положение/. Във всеки един от тях, след въвеждане на единния код, № на съответното дружество и/или след въвеждане на персонален номер на съотв. норвежки гражданин, ще се запознаете с цялостното му финансово и прочие състояние. Вкл. финансовите му отчети, седалище и адрес на управление, имена и адреси на изпълнителни директори /управители/ и т.н.
Във ФРГ - отново публичност на търговския регистър, който съществува към отделните съдилища. Последно съм работила с данни /публични/ от търговския регистър към Административен съд - Шарлотенбург - всички вписвания са публични - имена, паспортни данни!, фирмени финансови отчети.

И още нещо: далеч по интересни са например въпросите относно електронния обмен и запазване на документите /с оглед времетраенето, валидността на електронния подпис/. С личните ви данни ще се снабдя успешно за около 20 минути и без наличие на търг. регистър /само като вметка финансовите отчети на едно дружество не знам да представляват лични данни/ - дали ще използвам някой от регистрите на платените ПИС - Апис или Сиела или срещу 0.50 лева ще извърша проверка в ДАКСИ ще оставя на Вас да прецените. Има сигурно още около пет-шест напълно безплатни и законови регламентирани начина да се случи това.
Та, тези приказки с белия свят и прочие ... Просто не вървят.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот niki_t » 01 Дек 2009, 18:39

Най-после един полезен отговор! (тонът му разбира се е неуместен, но на мен не ми пречи)

Явно доста европейски страни публикуват финансова информация на повечето регистрирани търговски дружества, списък (макар невинаги да е ясно точно какво се публикува) има тук:

http://www.icaew.com/index.cfm/route/156250/icaew_ga/en/Technical_and_Business_Topics/Guides_and_publications/Knowledge_guides/Knowledge_Guide_to_International_Company_Registration__List_of_countries

Аз продължавам да смятам публикуването на финансова информация (която разбира се я няма в ДАКСИ и МАКСИ) за неправилно, но очевидно има широка европейска практика в тази посока и няма изгледи нещо да се променя - на който не му харесва, в САЩ и доста неевропейски страни все още уважават частната собственост и информацията за нея.

Благодаря на госпожа или госпожица ianeva за полезното включване и желая на всички успешно себедоказване във форума и занапред!
niki_t
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 02 Дек 2009, 12:26

Ей...
Харесва ми тази тема! Защо не оставите специалистите да преценят какво е публична и лична информация и как тя трябва да се ограничава или предоставя?

Ако лекарят, ви предписва примерно Лепонекс :) , пак ли ще протестирате, нищо че не разбирате от медицина?

Разбира се, че имате право да считате утвърдената и установена и законодателно практика за неправилна, то и аз считам, че не е честно съседът ми с основно образование да кара по-хубава кола от мен, но не искам да се смени закона.
SashkoS
Потребител

Мнениеот p_dyan » 17 Дек 2009, 13:13

Aз съм на мнение че публикуването на счетоводния отчет не е търговска тайна. Това е минимална публичност, която е необходима на търговските дружества.
Търговска тайна са клиентите и доставчиците.
И преди имаше фирми и организации, които имаха всички отчети и баланси и ги предоставяха срещу заплащане (БТПП, Капиталови пазари EOOD, АПИС, много сайтове за отчети и други). Така че това не трябва да притеснява никой търговец.
Много от тях на база контакти в Статистическия институт вземат отчети и ги публикуват и препродават. Това по-добре ли е ?
p_dyan
Потребител

Мнениеот Гост » 17 Дек 2009, 21:42

niki_t написа: това са тихомълком вменени задълженя, приети и наложени без обществен дебат. Поне на мен ми изглеждат случайна хрумка на някой администратор,

Ама така - не!Това е действащото право - харесва ли Ви или не - това е!Публичното обявяване на всякакви обстоятелства за фирмите има резон - помислете за защита на търговсия оборот - трябва да знаеш с кого договаряш. Опасности винаги има, който иска да злоупотреби винаги може да го направи, стига само да си го постави за цел ...ако се изнася по- малко иинформация за фирмите дали престъпността ще намалее? :wink:
niki_t написа:Нямам представа коя точно е разпоредбата и доколко е законна - убеден съм обаче че е абсурдна, на чисто принципни основания.

Ние горим в пламъците на хиляди абсурди всеки ден и принципно съм сигурна, че и това не е правилно. Това са си политически решения, оправдани от механизми и мотиви, които никога не можеш да узнаеш докрай, но това няма значение(не е необходимо да си запознат с устройството на телефона, за да говориш по него). Несъвършените закони са пак закони. И ако си решил да правиш фирма, я правиш по тия правила - добри или лоши- нямаш избор...
Не искам да се заяждам, но колкото и да сте гневен..приемайте законите като безвъпросна истина, по- добре е да се примириш с нещата, които не можеш да промениш...
niki_t написа:Ако някой ще спори с това, моля да започне отговора си с годишния си доход за 2008ма и средна честота и продължителност на половите си актове

Това беше смешно наистина, но нямаше връзка 8)
Гост

Мнениеот p_dyan » 17 Дек 2009, 22:13

Все повече се говори за коопериране на бизнес-регистрите, дори европейската комисия е приела някаква Зелена книга по този въпрос: http://ec.europa.eu/internal_market/com ... dex_en.htm
p_dyan
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Яну 2011, 23:38

А на мен така ми откраднаха личните данни и регистрираха фирма на моя адрес - на кантората, в къщи и прехвърлиха някакви парцели в Банско. Аз знам кой ме е нагласил горе-долу, ама си траем.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот donna » 05 Яну 2011, 23:49

Е затова правиш таен фирмен отчет за лични нужди :D :D :D
donna
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Яну 2011, 00:20

Нищо не помага, ние адвокатите сме като някакви преносители на информация, данните са ми навсякъде.

Много се учудваха от полицията, де.
ivan_lawyer
Старши потребител

Предишна

Назад към Търговско право