начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Съдебно решение

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебно решение

Мнениеот Мария » 21 Дек 2003, 13:42

Имам ли някакви права в случая.
Регистрирах ООД .В съдебното решение освен осн. дейност -зъботехн. и стоматологични услуге бяха вписани и др. стандартни дейности.Към името не прибавихме АИПМТП и в РЦЗ- то ни върнаха т.като в съдебното решение трябва да е записана сачо осн. дейност и към името да е прибавено съкращението. Питам след като съдът разрешава защо да не мога да работя .А и отгоре на всичко съдружникът ми не може да упражнява своята дейност през фирмата .
И къде гледа СЪДЪТ ,КОГАТО РЕГИСТРИРА ,АКО РЕГИСТРИРА В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ...............
Мария

Re: Съдебно решение

Мнениеот Слаб юрист » 22 Дек 2003, 13:07

От РЦЗ-то са прави, съдът не си е свършил работата.
Лечебните заведения се регистрират са вид търговец и се регистрират по ТЗ или ЗК. но съгл. чл. 3, ал. 4 от ЗЛЗ лечебните заведения не могат да извършват търговски сделки освен за нуждите на осъществяваните от тях медицински дейности и за обслужване на пациентите. Това поставя пред тях определени изисквания относно вписан в съдебния акт "предмет на дейност" - вижте, поправете си го, защото тъй или иначе, ако нарушите чл. 3, ал. 4 ВЕДНАГА от РЦЗ-то ще ви ЗАЛИЧАТ регистрацията на лечебното заведение - пише го в Наредбата за воденето на тези регистри. Спазете указанията на РЦЗ-то - така си пазите и вашия гръб.
И имайте предвид, че съгл. чл. 36, ал. 1 от ЗЛЗ, индивидуалните практики, като вид лечебни заведения могат да се регистрират само като еднолични търговци - законодателна слабост, ако питате мен, но тъй или иначе, след като го пише в ЗЛЗ, трябва да се спази...
Успех!
Слаб юрист

Мнениеот Слаб юрист » 22 Дек 2003, 13:18

Само да допълня написаното по-горе от мен - това означава, че не може да сте ООД, ако сте индивидуална практика за извънболнична помощ (а вашият случай, разбирам, че е такъв). Спазете и изискването да изпишете съкращението на практиката във фирмата на ЕТ-то ви, оправете и предмета на дейност, като поискате това от съда - въобще спазете указанията на РЦЗ-то както вече ви казах и няма да имате проблеми...все пак, ако са изпълнени всички изисквания, се действа в условия на обвързана компетентност и ЩЕ ВИ РЕГИСТРИРАТ като лечебно заведение - няма къде да ходят.... :-)
Слаб юрист

Мнениеот Мария » 22 Дек 2003, 21:47

Така е ,но ние не сме индивидуална практика ,а зъботехническа лабораторие. И като така влизаме в точка медико-технически лаборатории ,ако не се лъжа чл.8 ал.1 т.3 от ЗЛЗ и като такива можем да сме само юрид.лица.
Гадното в случая е ,че първо регистрирахме едно ЕТ и в съдебното решение пишеше зъботехн. лаборатория./съдът даде съгласието си ,но РЦЗ -то НЕ ,ПОСЛЕ РЕГИСТРИРАХМЕ ООД -съдът отново разреши ,но РЦЗ -то отново казват НЕ.
Все пак съдът когато регистрира не гледа ли какво регистрира -ами ако впиша в предмета на дейност ,че ще продавам наркотици ?!?!? и тогава ли ще ме регистрират......................
Тук виждам само ,че съдът не си върши работата
Мария

Мнениеот Слаб юрист » 23 Дек 2003, 10:48

Ааааааа, не бях разбрал, че сте зъботехническа лаборатория - в такъв случай не попадате в изключенията на чл. 36, ал. 1, защото сте лечебно заведение по чл. 8, ал. 1 т. 3 и наистина може да сте само търг. дружество, но не и ЕТ.
Що се отнася до предмета на дейност, честно да си кажа моето мнение - не съм убеден доколко е правилна тази практика на РЦЗ-тата при регистрацията относно предмета на дейност, защото чл. 17, ал. 1, т. 2 от Наредба № 19 ги задължава, че регистрацията на лечебното заведение се заличава при установено нарушение по чл. 3, ал. 4 от Закона за лечебните заведения.
Eh bien, тогава защо при присъствието на това ЗАДЪЛЖЕНИЕ, вменено им от нормативния акт, те се разпореждат като дерибеи, не е ясно....
Но както и да йе :-) (в смисъл на no comment).
Слаб юрист

Назад към Търговско право