начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Нелоялна конкуренция?!?!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нелоялна конкуренция?!?!

Мнениеот tonikiten » 15 Юни 2010, 13:25

Здравейте!
Пазарна икономика сме ... всеки определя на каква цена да продава. Собственик съм на ресторант. През миналия летен сезон се сблъсках със следния проблем: Част от заведенията в морския курорт, в който се опитвам да развивам дейноста си, работеха на цени от рода на 1.10 лв. (за пилешка супа) наистина народна цена .. към нея се добавя и намаление от 20%. Старата песен, но на нов глас се повтаря и тази година с разликата, че супата е на по висока цена (1.20лв поне за сега...).Нормално и лоялно ли е това?! Моля някои, който се е сблъсквал с подобен проблем да сподели мнението си.
tonikiten
Нов потребител

Re: Нелоялна конкуренция?!?!

Мнениеот namakak » 15 Юни 2010, 15:17

Нелоялност няма,има качество и вкус.Кокуренция с ........... чорба или шкембета на фурна поляти с гъби и кашкавали,сирене в гюведже,или шопска салата с люта чушка както си му е реда,може да срине бизнеса на предлагащия пиле на грил подгряван със газ,с пиле на жар приготвящо се от естествени материали и здравословно. :P
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот DEKAH » 15 Юни 2010, 15:22

tonikiten написа:Здравейте!
Пазарна икономика сме ... всеки определя на каква цена да продава. Собственик съм на ресторант. През миналия летен сезон се сблъсках със следния проблем: Част от заведенията в морския курорт, в който се опитвам да развивам дейноста си, работеха на цени от рода на 1.10 лв. (за пилешка супа) наистина народна цена .. към нея се добавя и намаление от 20%. Старата песен, но на нов глас се повтаря и тази година с разликата, че супата е на по висока цена (1.20лв поне за сега...).Нормално и лоялно ли е това?! Моля някои, който се е сблъсквал с подобен проблем да сподели мнението си.

Я ми покажи къде е определена цената на една супа?

Аз ако искам супата ще я давам без пари към основното си ястие. Ти не можеш да ми кажеш какво, как и на каква цена ще го продавам. Ако в един курорт цените на ресторантите са еднакви, то определено ще има картелно споразумение.
Различната цена, предполага различно качество и конкуренция. Ако вашият ресторант е луксозен и разполагате с добър персонал, то калкулирайте си цената според разходите си. Това е пазарната икономика в действие. А супата е най-малкия проблем.

Проблема е в ниското качество на обслужване и занижените критерии на вкусовите качества на храната.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот tonikiten » 15 Юни 2010, 19:09

"Чорбата" е за пример.. лошото е че не само тя се продава под себестойноста си и не е една кръчмата която прави тези мизерии ..картела е от няколко глупака, които работят като социален патронаж и незнаят дори какво значи думата картел. Да пазарна икономика сме от тези цени не страдат само ресторантьорите страдат и доста хора които са наети като персонал за сезон 2 месеца даже и по малко ..едното за сметка на другото с по малко приходи се стараеш да имаш и по малко разходи .. защо да плащаш на персонала да речем защо да плащаш данъци.. те разрешителните са за балъците май май ... не мога да определям, кой, как и на какви цени да продава мисълта ми е следната ако си вложил някакви пари в ресторант да речем взети от банка, която не те пита колко пари ти е чорбата какво правиш работиш за едно мерси ли ?!...
tonikiten
Нов потребител

Мнениеот namakak » 15 Юни 2010, 20:48

Оооо,Китен така речи бе :twisted:
В Китен само на едно място правят миди със специален сос и китенско плато.Забележи само на едно място.Очарован съм.Но много рядко чорба от свински крачета без кокал,с подправка чесън и оцет и много стрит лют пипер.Мъжете осигуряват парите за почивка и почти всички са прехласнати по тая чорбица.Кое не е хапвал у дома?Мисли като мъж бе :D Мисли за любовта чрез стомаха.И тук си има закони.
Когато някога ходих и аз в Китен,се оплаках на хотелиерката че никъде не готвят вкусно/щото бургазлийските гозби са отвратителни/и е много скъпо,то тя ми подсказа къде е вкусно и приемливо.Е беше много по евтино и друг път като отида ,няма да се излъжа да не попитам кореняците и естетите на доброто качество :D
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот tonikiten » 16 Юни 2010, 01:24

Браво бе човек ял си го на едно място при положение, че може да го ядеш навсякъде дори да не е в Китен ... уцелил си най-хубавата порция ... писах във форума и очаквам някакви конструктивни мнения не оплаквания.
tonikiten
Нов потребител

Мнениеот microfinance » 16 Юни 2010, 13:07

Мисля, че сам си отговорил на въпроса.
За да оцеляват вече втори сезон на тези цени, при условие, че по думите ти като човек в бранша не покриват себестойността на продукта и всички законни разходи /наем, заплати, осигуровки, разрешителни, реално отчетени приходи от продажбите и плащане на ДДС..../, това значи логично, че "забравят" да отчетат някой приход или незаконно си спестяват някой разход, най-вече свързан с плащане към бюджета или персонала .. Това е ясно.. Другия вариант е да занижат много качеството на продукта който предлагат, но там рискуват да изгубят клиенти.. Най-вероятно е комбинация между двете.
Проблема е корупцията и занижения контрол от страна на държавата и общината, което позволява всичко това.. В този случай едно картелно споразумение ще е особено безмилостно към добросъвестния спазващ законите конкурент..
microfinance
Потребител

Мнениеот microfinance » 16 Юни 2010, 13:09

Надявам се след „Наглите” и „Октопод”, скоро да има и операция „Ресторантьорите”, която като в американски екшън филм да реши всички твои проблеми :wink:
microfinance
Потребител

Назад към Търговско право