начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

договор за превоз

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

договор за превоз

Мнениеот magda » 03 Май 2004, 00:06

смятате ли, че при неизпълнено задължение по договор за превоз на пътници може да се претендира обезщетение на нематериални щети, т.е. възможно ли е да се търси обезщетение на нематериални вреди при договорна отговорност
magda
Младши потребител

Re: договор за превоз

Мнениеот harmaiani » 03 Май 2004, 12:01

Мисля, че не.Какъв е точно казусът?
harmaiani

Не знам, но

Мнениеот Койчо от Конаре » 03 Май 2004, 12:14

Защо не, стига да има наистина такива вреди.
Койчо от Конаре

Re: договор за превоз

Мнениеот Тoshko » 03 Май 2004, 12:16

I az kato "Harmaiani" mislq che ne moje.
A i kak 6te dokajete v suda pretarpeni neimu6testveni vredi ot neizpalneno zadaljenie po sklu4en dogovor za prevoz? Trudni4ko 6te e .....
Тoshko

Re: Не знам, но

Мнениеот harmaiani » 03 Май 2004, 12:53

Съжалявам, но не е вярно. Според общоприетото в литературата и практиката схващане договорната отговорност изключва деликтната.На обезщетяване при договорната отговорност подлежат само предвидимите имуществени вреди-претърпени вреди и пропуснати ползи.Тази отговорност защитава позитивния интерес на кредитора.Докато за деликтната отговорност,която се прилага, когато между страните няма сключен договор е характерно, че се обезщетяват всички вреди,пряка и непорсредствена последица от увреждането-имуществени и неимуществени
harmaiani

Назад към Търговско право