начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

апорт - такси ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

апорт - такси ?

Мнениеот тъп » 15 Фев 2004, 19:02

опитвам се да икономисам от такси по прехвърлянето на един недвижим имот от дружество, което след това ще се прекратява. съдружниците и в купувача и продавача са идни и същи. мисля, че с апорт ще е по-евтино, но не съм правил. Моля , помогнете - какви са разноските за апорта. имота е с данъчна от 400 000 лв и не ми се пълни гушата на данъчното, пък и ДДС - то не е малко.
тъп

Re: апорт - такси ?

Мнениеот bgjurist » 16 Фев 2004, 12:05

Ами, колега, сам знаете, че данък не може да се избегне; може да се укрива данъчна облагаема основа, но това е престъпление и не те съветвам да го правиш. А ако се отнася до недвижим имот, имаш и технически трудности с укриването на облагаемата основа.
bgjurist
Потребител

Мнениеот тъп » 16 Фев 2004, 14:52

въпросът е дали е по-евтино ако имоте влезе чрез апорт, а не чрез продажба. на 400 000 ще имам 8 000 само за данъчното, + 400 за вписване + нотариус.
от друга страна сигурно ще се наложи да обяснявам откъде са парите.

не намирам каква е таксата за производството по оценка на апорта - все пак смятам че е охранително производство и не следва да се отива на 4 %.
ако някой знае , моля да помогне.
тъп

Мнениеот maat » 16 Фев 2004, 17:25

Стойността на апортната вноска се определя от три вещи лица в открито заседание в окръжен съд по фирменото дело. има и задължително вписване в службата по вписванията. кой ще ви плати експертизата и дали при това положение ще се спести нещо?
maat
Младши потребител

Мнениеот тъп » 16 Фев 2004, 19:10

вещите лица са лесни, хонорара им ще се плати. той едва ли ще бъде повече от 600 лв за тримата.
вписването е ясно - един промил. при сделка ще бъде пак толкова.

въпросът е каква е таксата за съда по производството за оценка на апорта ?
проста или пропорционална?
тъп

Мнениеот ВенИ » 17 Фев 2004, 12:31

Въпросът е и че става дума за свързани лица по смисъла на Търговския закон!
ВенИ

Мнениеот тъп » 17 Фев 2004, 18:00

става въпрос за оод , а там ограничния по търговския закон не виждам.

проблемът ми е друг - каква е таксата за делото по оценката ?
тъп

Мнениеот тъп » 19 Фев 2004, 18:09

колеги, никой ли не знае ?
тъп

Мнениеот Знаещ » 20 Фев 2004, 09:44

Точка 1 от Тарифа № 1, което означава 4 % върху оценката на вещите лица, която може да се окаже по-висока от данъчната.
Знаещ

Мнениеот veselinova » 20 Фев 2004, 10:22

в открито с.з.се изслушват назначените 3 вещи лица. Лично при мен съдията определи възнаграждението им, което бе общо 300лв. Интересно ми е нещо друго-защо след като ще прекратяваш ООД-то искаш да прехвърляш имущество в него? Има ли задължения другата фирма? Иначе не виждам смисъл. Уточни, моля
veselinova
Младши потребител

Мнениеот тъп » 20 Фев 2004, 10:58

имота ще се прехвърля в ново дружество. старото има неустановен брой (и размер)задължения и затова бягам от правоприемство.
до : veselinova

каква все пак беше таксата във вашия случай- проста или пропорционална ?
тъп

Мнениеот veselinova » 23 Фев 2004, 11:24

таксата бе проста. Не съм абсолютно сигурна, но мисля, че и при апорта се дължи ДДС. /вж.наръчника по данъчното законодателство на ИК”Труд и право”от м.г., единствено освободено от ДДС е правоприемството и продажба на предприятие. Сещам се за нещо друго, вместо апорт, направи договори с възложител дружеството с имота, а изпълнител-другото дружество. Направи записи на заповед за дължимите възнаграждения и си извади изпълнителен лист за дължимите суми. Веднага наложи възбрана, а от съдия-изпълнителя искай публична продан на недвижимия имот и възлагане. Мисля, че ще спестиш доста повече, отколкото при апорта.
veselinova
Младши потребител

Мнениеот тъп » 24 Фев 2004, 10:45

при публичната продан май пак се дължат 2% за данъчното. при мен те са равни на 8 000. освен това отново оценка, пък и таксите са пропорционални - 1 % за опис и още 1% за продажба, при това изчислени върху продажната цена , а не върху задължението. ще излезе доста скъпо.
мисля, че само при апорт ще спестя двата процента за данъчното.

вярно е , че продажбата на предприятие е освободена сделка - ЗДДС.

благодаря за таксата !
тъп

Назад към Търговско право