начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

чл.15 ТЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.15 ТЗ

Мнениеот колега » 23 Дек 2003, 12:27

Колеги, бихте ли ми отговорили на следните въпроси:
1. При прехвърляне на предприятие по чл.15 ТЗ прехвърлят ли се върху новия собственик лицензиите, издадени на стария собственик за извършване на дейността на прехвърляното предприятие/ в конкретния казус става въпрос за ЕТ, който има хранителен магазин/?
2.Какви облекчения ползва ЕТ-пенсионер?
Благодаря предварително.
Пожелавам на всички весели празници!
колега

Re: чл.15 ТЗ

Мнениеот bgjurist » 23 Дек 2003, 12:39

Не, не се прехвърлят - по първия въпрос.
По втория въпрос, отговорът е малко по-дълъг. Пенсионерът плаща по-малки размери на някои данъци, не е длъжен да си плаща за пенсионно осигуряване и др.подобни.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Иван » 23 Дек 2003, 13:09

Благодаря за включването. Защо все пак не се прехвърлят? Аз доста се рових, наслуки-в съдебна практика, в разни статии и т.н. Въпроса е спорен, но съдебна практика не намерих всъщност. Търговското предприятие е съвкупност от права, задължения и фактически отношения. В правата влизат и лицензиите. Лицензиите за дейността "търговия с хранителни стоки на дребно"/магазин за хранителни стоки/, и другите разрешения-от ХЕИ, по строителен надзор, не са според мен някакви лични права само на този търговец. Когато се прехвърля това предприятие, във връзка с дейността на което са издадени всички лицензии и разрешителни, би следвало те също да преминат, като част от предприятието, върху новия собственик-търговец.
Какво мислите колега bgjurist? Моля Ви, ако имате съдебна практика, да ми я посочите. Благодаря предварително.
Иван

Мнениеот bgjurist » 23 Дек 2003, 17:24

Ами, мисля, че не е много удобно да не се прехвърля. Но това е свързано със смяната на титуляра - нали най-напред следва промяна в регистъра, а след това - в данъчното, в НОИ и в други административни органи. Съдът не може да впише прехвърляне на лицензии, тъй като не е в компетентността му.
bgjurist
Потребител

Мнениеот bgjurist » 23 Дек 2003, 17:26

И, колега, щях да забравя - всичко е направено, за да се вземат пари от гражданите. Я се опитайте да заличите някоя фирма, или нещо по-обикновено - да бракувате автомобил, например, и вижте за какви суми става въпрос.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Alf » 23 Дек 2003, 18:42

Колега ще бъде много хубаво ако тези лицензии се прехвърлят, но уви не така.На документите от ХЕИ, ДВСК, търговски регистрации и т.н. фигурира името на управителя на фирмата, а колегата е много прав, че всичко това е направено за събиране на такси.
Alf

Мнениеот Деляна » 24 Дек 2003, 22:46

Издадените лицензии на името на стария собственик не се прехвърлят на новия.
Например, издаден лицен за търговия с тютюневи изделия не ползва новия собственик на ЕТ или пък издаден лиценз за аптека не може да ползва новия собственик и следва да бъде издаден нов такъв на името на новия.
Що се отнася до данъчните облекчения на инвалид, който е регистриран като ЕТ - в случай, че е пенсиониран не заплаща ДОО, като има и облекчения по ДОДФЛ.
Деляна

Мнениеот Дядо Коледа » 26 Дек 2003, 13:00

Всички сте убедени, че лицензиите не се прехвърлят.
А какво става, ако собственика на лицензията и на заведението за което е издадена, отдаде под наем на друг търговец заведението/предприятието/ си? Тогава наемателят ще трябва ли да си вади нова лицензия, или ще може да ползва вече издадената? Например за заведение-за продажба на алкохол, цигари, разрешителни от ХЕИ, от органите по строителен надзор/ДНСК/?
Дядо Коледа

Мнениеот пенсионер » 26 Дек 2003, 14:30

Аз съм пенсионер. Ако направя ЕТ, ще трябва ли да внасям осигурителни вноски, и ако да-в какъв размер? А ще мога ли като ЕТ да осигурявам безработни членове на семейството си, които не ползват обезщетение за безработица?
пенсионер

Мнениеот ДИ » 29 Дек 2003, 20:06

Дядо Коледа, точно такъв случай съм имала. Магазин за търговия на дребно със спирти напитки и тютюневи изделия се предаема от един ЕТ на друг. За мен също не бе логично да се вадят нови разрешителни, но от ДП"Възраждане" ми заявиха друго - наемното правоотношение не е свързано с регистрацията на търговски обект.
ДИ

Мнениеот Иван » 30 Дек 2003, 10:10

Недоразвита страна сме, и това е. Няма свободна стопанска инициатива и либерална икономика, а само: плащай, плащай, плащай/данъци и такси и глоби/.
Вчера говорих с един уважаван нотариус с дълга практика като такъв и преди това като адвокат. Той е категоричен, че при продажба на предприятие върху новия собственик преминават и лицензиите и разрешителните. В противен случай би се обезсмислила цялата идея за продажбата на предприятието като съвкупност от права, задължения, и забележете-ФАКТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ. Законодателят е включил и онези отношения, които не могат да бъдат определени като правни. Т.е. смисъла, целта на този правен механизъм е зад предприятието като собственик да застане друг търговец. Защото и по аргумент на по-силното основание, след като преминават и фактическите отношения, следва да преминат и ВСИЧКИ ПРАВООТНОШЕНИЯ! С какво ще се различава лицензията, издадена на стария собственик от тази, издадена на новия? Особено ако тя не е свързана с допълнителни и особени изисквания като търговска практика в дадена сфера?
Относно пренаемането. Всеки /би трябвало да/ знае този основен правен пранцип: който може по-голямото, може и по-малкото. Знаете ли, че има константна данъчна практика във формата включително на инструкции, че при продажба на предприятие данъчния номер, под който е регистриран ЕТ-собственик на продаваното предприятие, не се променя? Ерго, на още по-силно основание не следва да се променя данъчния номер при пренаемане. Значи, все пак от гледна точка на данъчните, обекта е важен, не собственика, доколкото всъщност според тях обекта е носител на данъчния номер. Разбира се аз не съм съгласен с тази практика, защото данъчния номер е номер, който се дава на правния субект-търговец, който извършва данъчна регистрация като такъв съгласно НДР.
Както писах по-горе, недоразвита страна сме. И във всеки град да се открие юридически факултет, колко време ще трябва да мине, за да се прилага закона според закона, а не според мнението на хора, които не знаят що е юридически факт?
Очаквам по-активно вкючване по темата! Благодаря Ви!
Честита Коледа на всички! Пожелавам весело изживяване на новогодишната нощ, успешно посрещане на новата година, и нека тя бъде ползотворна за всички!
Иван

Мнениеот Орлин » 08 Яну 2004, 00:32

Когато се извърши продажба по чл. 15 преминават и ”разрешителните”, тъй като са част от предприятието. Няма да преминат единствено тези ”разрешителни” които са издадени заради особени качества на физическото лице - например свързаните с медицинско образование. Докато например, когато се прехвърля предприятието на ООД което има лиценз за частна лесовъдска практика следва да се счита че е прехвърлен и този лиценз, защото той се издава само ако ООД има на трудов договор лице, което има такъв лиценз, а този трудов договор безсъмнено преминава и в/у купувача.
Считам че изключения от горното правило следва да бъдат въвеждани с изрични разпоредби - например - ако се прехвърли предприятие на лице регистрирано по ЗДДС на такова което не е регистрирано то последното следва да се регистрира по ЗДДС. Това е въведено в ЗДДС и според мен е отклонение от общото правило.
Орлин

Назад към Търговско право