начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

Удръжки от заплата без съгласие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удръжки от заплата без съгласие

Мнениеот ananiev55 » 08 Май 2020, 20:21

Какво е основанието на иска в случаите при, които работодателя извършва удръжки от заплатата ми без мое съгласие?
ananiev55
Нов потребител

Re: Удръжки от заплата без съгласие

Мнениеот jhoro » 09 Май 2020, 11:52

ananiev55 написа:Какво е основанието на иска в случаите при, които работодателя извършва удръжки от заплатата ми без мое съгласие?

Здравейте!
В Кодекса на труда си има изричен текст затова.
Удръжки от трудовото възнаграждение
Чл. 272.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за:
1. получени аванси;
2. надвзети суми вследствие на технически грешки;
3. данъци, които по специални закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение;
4. (нова - ДВ, бр. 28 от 1996 г., в сила от 01.03.1996 г.) осигурителни вноски, които са за сметка на работника или служителя, осигурен за всички осигурителни случаи;
5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 28 от 1996 г.) запори, наложени по съответния ред;
6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 28 от 1996 г.) удръжки в случая по чл. 210, ал. 4.
(2) Общият размер на месечните удръжки по предходната алинея не може да надвишава размера, установен с Гражданския процесуален кодекс.

Както виждате - последните промени са от 1996 година и Вашия работодател би трябвало да е запознат.

Уточнете (си) подробностите, за да може да Ви се отговори конкретно.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 09 Май 2020, 14:11

По-скоро е чл. 357, ал. 1 от КТ, вр. чл. 128 от КТ.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 09 Май 2020, 15:30

kalahan2008 написа:По-скоро е чл. 357, ал. 1 от КТ, вр. чл. 128 от КТ.

Ами не!
Защото...
Чл. 357. (1) Трудови са споровете между работника или служителя и работодателя относно възникването, съществуването, изпълнението и прекратяването на трудовите правоотношения, както и споровете по изпълнението на колективните трудови договори и установяването на трудов стаж.

Питащия не говори за тези неща?
Чл. 128. Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;
2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;
3. да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.

Въпроса беше за „случаите при, които работодателя извършва удръжки от заплатата“!
Тоест - вече има начислена заплата (трудово възнаграждение) и от тази сума се правят удръжки! Остатъка се изплаща навреме (поне няма данни за обратното).

Доколкото разбирам - от начисленото трудово възнаграждение се удържат пари за ... не се знае за какво.
Докато не се уточнят детайлите - нищо не може да се каже.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ananiev55 » 09 Май 2020, 16:58

Удръжки за някакви служебни събирания, които се ползват за тиим билдинг! Аз не съм давал съгласие за това
ananiev55
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Май 2020, 14:14

jhoro написа:
kalahan2008 написа:По-скоро е чл. 357, ал. 1 от КТ, вр. чл. 128 от КТ.

Ами не!
Защото...
.....
Доколкото разбирам - от начисленото трудово възнаграждение се удържат пари за ... не се знае за какво.
Докато не се уточнят детайлите - нищо не може да се каже.

Значи хем е "не", хем не можело да се каже, защото трябвало да се уточнят детайлите. Да, чудесна логика...
Ясно е, че работодателят просто не е изплатил цялото дължимо възнаграждение, което е негово задължение по трудовия договор. При това положение квалификацията е именно тази, която аз посочих, а не тази, която Вие сочите. Пък и на съда, ако не му хареса, ще си преквалифицира иска. По-важното във въпроса е - на какво основание да се претендират сумите. Основанието е чл. 128 КТ, а не чл. 272 КТ. Научете се да четете въпросите между редовете, защото хората невинаги използват правното значение на термините, вкл. и на термина "удръжка".
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 11 Май 2020, 18:15

Въпреки всички доводи - моето виждане е, че работодателя си е изпълнил задълженията по чл. 128.
ananiev55 написа:Удръжки за някакви служебни събирания, които се ползват за тиим билдинг! Аз не съм давал съгласие за това

От направеното уточнение става ясно, че се касае не за удръжка, а за плащане от името и за сметка на работника, на непоискани услуги!
По подобен начин - след осигуровки и данък - се удържа и членския внос на синдикална организация. Но - само след изрично съгласие!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ananiev55 » 12 Май 2020, 09:42

С две думи 272 е правното основание, за този тип удръжки. Аз искам писмено да заявя недоволството си и ще видя какво ще каже работодаъеля!
ananiev55
Нов потребител

Мнениеот bvoykov » 12 Май 2020, 23:10

Чл. 272 не е правното основание за този тип удръжки в чисто юридическия смисъл на думата, защото съдържа само всички конкретни случаи, в които могат да бъдат правени удръжки без съгласието на работника или служителя. Реално удържането на суми от работната заплата без съгласие представлява извършване на удръжки без правно основание, когато не е налице някоя от изключващите съгласие хипотези на чл. 272, ал. 1 КТ. Важното в този случай е, че чл. 272 съдържа забрана удръжки да се правят без съгласието на работника или служителя.
Аз съм напълно съгласен с kalahan2008 за това, че правното основание, на което може да се иска възстановяване на неправомерно удържаните суми, е чл. 128 КТ. Съгласно чл. 128, т. 2 работодателят е длъжен да плаща (изцяло) уговореното трудово възнаграждение. Щом работодателят ти е направил удръжки, когато е нямал право за това, реално ти си получил трудовото си възнаграждение в непълен размер, а това е равносилно да не ти бъде платена цялата заплата. За това аз не виждам как работодателят може да е изпълнил задължението си по чл. 128, като не е платил изцяло работната заплата при добросъвестно изпълнение на своите трудови задължения от страна на работника или служителя. Това, че има частично плащане, не прави недължима останалата част, която не е платена, а е трябвало.
Чл. 357, ал. 1 КТ съдържа в себе си и "изпълнението" на трудовите правоотношения. Затова също е относима разпоредба, защото реално е налице неизпълнение на задължение на една от страните по трудов договор.
bvoykov
Потребител

Назад към Трудово право