начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

отпуски

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отпуски

Мнениеот OneOfUs » 01 Сеп 2004, 16:29

Колеги, ако някой е запознат, моля да помогне по един трудово-правен въпрос: за колко изработени часа следва да се брои един ден отпуска при сумирано изчисляване на работното време? Аз си мисля, че трябва да е 8:00, но има и други мнения по въпроса - колкото е работната смяна /но трудностите идват от различната продължителност на сменит по графика/. Наредбата за почивките, работното време и отпуските не дава отговор на въпроса ми
OneOfUs

Re: отпуски

Мнениеот лунатик » 01 Сеп 2004, 21:28

По време на отпуск човек е в отпуск 24 часа в денонощието:))).
А иначе за смятането на отработеното време - разбира се, че базата е 8 часа - аргумент от чл. 136 ал.2 и ал.3 КТ - работната седмица е 5-дневна до 40 часа и до 8 часа дневно. И при сумирано изчисляване на отработеното време това е задължително. Ако е в по-малко - имамаме непълно работно време, а ако е в повече - значи има допълнителен труд.
А отпуските - те са в дни, а не в часове, като минимума е 20 дни - чл. 155, 156, 156а КТ. Но какво общо има правото и размера на отпуска с начина на отчитане на отработеното време?
Та не виждам къде е проблема. Може би ще трябва да цитираш становището на тия дето застъпват обратното, та да стане спор.
лунатик

Назад към Трудово право