начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

отпуск за явяване на държавен изпит

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отпуск за явяване на държавен изпит

Мнениеот МГТ » 27 Авг 2004, 00:44

УВАЖАЕМИ ЮРИСТИ,
имам един въпрос и моля всички, които има опит да ми коментират, а и мисля че за студентите по право ще е интересно да прочетат в какво се изразява правото им на този вид отпуск предвиден в КТ.
чл.170, ал.3 КТ дава право на ЕДНОКРАТНО на платен отпуск в размер на 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или ДЪРЖАВЕН изпит.
Знаете, че за придобиване на степен магистър по "Право" се изисква полагане на 3 различни държавни изпита.
Буквалното тълкуване на текста на чл.170, ал.3 ме води до извода, че законодателя е предвидил право на учащите се, да ползват отпуска за ВСЕКИ един държавен изпит, при спазване на правилото за ЕДНОКРАТНОСТ.
Прав ли съм в тълкуването на текста???
Благодаря на всички отзовали се предварително!
МГТ

Re: отпуск за явяване на държавен изпит

Мнениеот донна2 » 27 Авг 2004, 04:59

прав си ,буквално закона говори за ДИ , при 3 ДИ би следвало да са три отпуска по 30 дни
донна2

Мнениеот davida » 27 Авг 2004, 11:53

Да така е.Но зависи от работодателя.Аз например ползвах 30 дни разпокъсани за 3 те държавни. Защото като им кажеш, че трябва да ползваш 90 дни и ще изпаднат в транс
davida

Мнениеот МГТ » 27 Авг 2004, 12:26

Благодаря Ви Донна и Давида за отговорите.
Този вид отпуск (поправям грешката за другите, който ще четат тази тема - отпуск по чл.169,ал.3) е добре замислен, стига да има кой да ти го даде. Аз знам , че трудно може да се разреши ползването на целия отпуск, но дано поне 30те дни да разрешат.
МГТ

Мнениеот an » 27 Авг 2004, 13:22

След Държавните изпити, когато отидох в МП, за да се запиша за стажа, ми казаха, че трябва да прекратя трудовия си договор, ако имам такъв - имай го предвид.
an
Младши потребител

Мнениеот moira » 27 Авг 2004, 13:49

Otkyde nakyde?
moira
Нов потребител

Мнениеот Nelka » 27 Авг 2004, 13:51

A posle kakvo shte pravim, kato si prekratim trudovite dogovori?
Na kakvo osnovanie mogat da go iskat ot nas?
Da ne bi posle MP da ni nameri rabota i daje da ni osiguri?
Nelka

Мнениеот an » 27 Авг 2004, 13:53

В Наредбата имаше нещо такова - може да са я променили - не знам не искам да се сещам за тази простотия.
an
Младши потребител

Мнениеот 5555 » 27 Авг 2004, 15:49

Вече няма изискване за прекратяване на трудовия договор!
5555

Мнениеот МГТ » 27 Авг 2004, 18:55

А как се организира провеждането на стожевете, при условие че стажантът е трудово/служебно правоотношение? Предполагам, че би следвало да се ползва неплатения отпуск, но ако получиш разрешение да ползваш този по 169,ал.3, едва ли ще посрещнат с одобрение и молбата ти за неплатен отпуск за 3м. Мисля, че това е по-възможно ако работиш в държавния сектор, но в частния едва ли ще има този възможност.
Понеже не съм наясно как протича самия стаж (естествено зависи и от учреждението в което протича) но дали не е възможно, да се съчетае с полагането и на трудовите задължения, като например, на 1/2 работен ден???
МГТ

Мнениеот 5555 » 27 Авг 2004, 19:28

Стажът протича, общо взето, както ти пожелаеш! Аз го съчетавах с трудовото си правоотношение точно по начина , за който питаш, безпроблемно!
5555

Мнениеот brd » 27 Авг 2004, 20:26

не мисля че ако зависи от някой от преките началници ще получиш по 30 дни за всеки изпит.
brd

Мнениеот brd » 27 Авг 2004, 20:36

три месеца платен и три месеца неплатен за стаж - абсурд. Ти ще забравиш как ти изглеждат колегите!
brd

Назад към Трудово право