Здравейте,
Питането ми е във връзка с предложение за работа като държавен служител в общинска администрация, което обмислям дали да приема. В момента работя в друга държавна институция. Общо стажът ми като държавен служител е 7 години. Бъдещият ми работодател ми предлага назначение с атрактивно за момента възнаграждение, като в същото време е склонен на допълнителни писмени споразумения още при назначаването, които да са в моя полза, един вид за "успокоение", че няма да бъда освободен скоро след назначаването, преместен на друга позиция или с намалено възнаграждение. Основното питане е дали ще е правно издържано такъв вид назначаване/споразумение, за да не стане да имам само един лист хартия с много подписи, който ако влезе в съда да няма никаква стойност. Основното, което искаме да договорим е:
1. Минимален срок (Примерно 7 години), като в случай на по-ранно прекратяване на служебните правоотношения по инициатива на работодателя или при закриване на длъжността същият да дължи неустойка в размер на оставащите до края на срока, брутни месечни възнаграждения.
2. Минимално месечно възнаграждение.
3. Допълнително тримесечно възнаграждение съгласно постигнатите резултати, но не по-малко от ....... лв.
4. Периодичност за актуализиране на възнаграждението (примерно всяка година с 5 %).
5. Полагаем годишен отпуск
6. Трябва ли да има записано твърдо работно време или формулировката ненормирано работно време е достатъчно, тъй като работата е свързана с пътуване от и до работното място и не винаги може да се вмъкне в точно определени граници, а и позволява част от нея да се върши чрез отдалечен достъп до системите.
7. Издържано ли ще е да се договорят изплащането на пътни разходи съгласно представяне на разходооправдателен документ (фактура от обществен превозвач).
8. Задължително ли е провеждането на конкурс (в момента няма длъжността не се изпълнява от никой)
Вероятно ще изникнат и още въпроси, но и до тук не са малко.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 23:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Защита правата на служителя още при назначаването му
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Защита правата на служителя още при назначаването му
Аз такива неща, при постъпване на държавна служба (по служебно правоотношение), не съм чел. Особено пък това за минималния срок ...
Нали знаете кой е работодателят?
П.П. Принципно, длъжностите по "служебно правоотношение" в общинските администрации са КОНКУРСНИ!
Нали знаете кой е работодателят?
П.П. Принципно, длъжностите по "служебно правоотношение" в общинските администрации са КОНКУРСНИ!
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Идеята на всичките тези въпроси е има ли възможност да договоря лични условия, за да се защитя от евентуално последващо "извиване на ръцете", защото едно са предварителните устни договорки и обещания, а съвсем друго може да се окаже реалността след това. Иначе по своята същност работата няма да контрастира в сравнение с тази на останалите служители. Просто искам да разбера ще бъде ли необосновано договарянето на лични условия в заповедта за назначаване.
- a_aleksandrov
- Нов потребител
Чл.66 ал.2 КТ
- tevlogiev
- Младши потребител
Точно заради текста записан в чл. 66, ал. 2 от КТ създадох темата, защото доколкото разбирам той се отнася само за трудовите договори, а аз питам за назначаване на длъжност в общинска администрация, но като държавен служител (по служебни правоотношения, а не по трудови). Назначаването става със Заповед издадена от Кмета на съответната община, което доколкото успях да разбера от прочетеното до сега е по ЗДС, а не по КТ. Но понеже не съм юрист не знам дали двата закона не са взимосвързани, за да мога да се възползвам от записаното в чл. 66, ал. 2 от КТ
- a_aleksandrov
- Нов потребител
Отговори на въпроси 2,3,4 мисля,че може да ги откриеш в "Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация", чл.3 и останалите от същата.
- tevlogiev
- Младши потребител
Благодаря за отговорите! Хайде подскажете вратичка по въпроси 1 и 7, за да мога да си "вържа гащите"
- a_aleksandrov
- Нов потребител
Отговор на въпрос №7 : чл.86,ал.3 Закон за държавния служител,гласи: За времето на командировка държавният служител има право да получи освен брутната си заплата още и пътни, дневни и квартирни пари при условия и в размери, определени с акт на Министерския съвет.
- tevlogiev
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|