Колеги имам следния въпрос: Може ли договора по чл.114 да бъде със срок за изпитване?
Задавам този въпрос, защото принципно няма забрана да е.
Обаче зададох този въпрос в инспекцията по труда и ми отговориха, че не може. ”имало си отделен член 70 КТ”, то това е ясно.
Моля, ако някой има мнение по въпроса да го сподели.Предварително Ви благодаря!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.114 КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл.114 КТ
хъм много добър въпрос.
по принцип сте прав, че няма изрична забрана за това договорът по 114 да е със срок за изпитване.
все пак аз смята, че това е невъзможно поради самият характер на договора за изпитване, който както и го сочи кодекса, трябва да има всички реквизити, които има окончателния трудов договор. това е така , както вие знаете, защото след изтичане на договора за изпитване той става безсрочен трудов договор. по време на договора за изпитване тече тръдов стаж, полага се отпуска /макар и тя да не влиза в срока за изпитване/ и др такива.
за разлика от това при договора по 114 не тече трудов стаж. според мен това води не възможност да се съчетаят двата вида договори.
по принцип сте прав, че няма изрична забрана за това договорът по 114 да е със срок за изпитване.
все пак аз смята, че това е невъзможно поради самият характер на договора за изпитване, който както и го сочи кодекса, трябва да има всички реквизити, които има окончателния трудов договор. това е така , както вие знаете, защото след изтичане на договора за изпитване той става безсрочен трудов договор. по време на договора за изпитване тече тръдов стаж, полага се отпуска /макар и тя да не влиза в срока за изпитване/ и др такива.
за разлика от това при договора по 114 не тече трудов стаж. според мен това води не възможност да се съчетаят двата вида договори.
- s_ogled_na_gornoto
- Младши потребител
Благодаря! И все пак - не знам. Ще пусна официално запитване до Инспекцията или до МТСП. За да ми кажат защо точно защо може или защо не може.
- marsidi
- Потребител
понеже казусът е доста интересен ще може ли да пуснеш съобщение за техния отгвоор във форума или ма мейла ми.
благодаря
благодаря
- s_ogled_na_gornoto
- Младши потребител
Защо си мисля, че чл. 114 КТ беше отменен /или поне обезмислен/ с промяната на чл. 4 ал. 2 КСО?
Според чл. 4 ал.2 КСО върху трудът до 40 часа месечно /до 5 дни / се правят осигурителни вноски, като по този начин това време се признава за осигурителен стаж. А според чл. 114 КТ това време не се признава за трудов стаж? По такъв начин договора по чл. 114 се обезмисля - той става обикновен трудов договор за непълно време по чл. 138 КТ.
Според чл. 4 ал.2 КСО върху трудът до 40 часа месечно /до 5 дни / се правят осигурителни вноски, като по този начин това време се признава за осигурителен стаж. А според чл. 114 КТ това време не се признава за трудов стаж? По такъв начин договора по чл. 114 се обезмисля - той става обикновен трудов договор за непълно време по чл. 138 КТ.
- лунатик
Колеги обещавам, че като получа официален отговор ще го публикувам във форума!
- marsidi
- Потребител
Не е точно така - има разлика между трудов и осигурителен стаж. Тр.договор по чл. 114 КТ лишава работника от право да му се начислява допълнително клас за прослужено време, както няма право и на платен отпуск - арг. от чл. 23, ал. 2 от Наредба за работното време, почивките и отпуските. Но в същото време има осигурителни права - напр. право на пенсия.
- pete
В старото ми книжно издание на КТ, кой знае защо преди време съм зачертал чл. 114 КТ със забележка:"отм. КЗЗО". "Апис"-а ми е старичък, а пък в Лекса според канадците чл. 114 КТ си стои.Тъй като вече на два-три пъти хващам дребни несъответствия в базата данни на канадците в Лекса и фактическото положение от друг стабилен източтик, някой може ли да провери дали все пак този чл. 114 КТ не е отменен?
- лунатик
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|