начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

чл.114 КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.114 КТ

Мнениеот marsidi » 03 Сеп 2004, 15:50

Колеги имам следния въпрос: Може ли договора по чл.114 да бъде със срок за изпитване?
Задавам този въпрос, защото принципно няма забрана да е.
Обаче зададох този въпрос в инспекцията по труда и ми отговориха, че не може. ”имало си отделен член 70 КТ”, то това е ясно.
Моля, ако някой има мнение по въпроса да го сподели.Предварително Ви благодаря!
marsidi
Потребител

Re: чл.114 КТ

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 03 Сеп 2004, 17:00

хъм много добър въпрос.
по принцип сте прав, че няма изрична забрана за това договорът по 114 да е със срок за изпитване.
все пак аз смята, че това е невъзможно поради самият характер на договора за изпитване, който както и го сочи кодекса, трябва да има всички реквизити, които има окончателния трудов договор. това е така , както вие знаете, защото след изтичане на договора за изпитване той става безсрочен трудов договор. по време на договора за изпитване тече тръдов стаж, полага се отпуска /макар и тя да не влиза в срока за изпитване/ и др такива.
за разлика от това при договора по 114 не тече трудов стаж. според мен това води не възможност да се съчетаят двата вида договори.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот marsidi » 03 Сеп 2004, 17:14

Благодаря! И все пак - не знам. Ще пусна официално запитване до Инспекцията или до МТСП. За да ми кажат защо точно защо може или защо не може.
marsidi
Потребител

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 03 Сеп 2004, 18:15

понеже казусът е доста интересен ще може ли да пуснеш съобщение за техния отгвоор във форума или ма мейла ми.
благодаря
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот лунатик » 03 Сеп 2004, 19:40

Защо си мисля, че чл. 114 КТ беше отменен /или поне обезмислен/ с промяната на чл. 4 ал. 2 КСО?
Според чл. 4 ал.2 КСО върху трудът до 40 часа месечно /до 5 дни / се правят осигурителни вноски, като по този начин това време се признава за осигурителен стаж. А според чл. 114 КТ това време не се признава за трудов стаж? По такъв начин договора по чл. 114 се обезмисля - той става обикновен трудов договор за непълно време по чл. 138 КТ.
лунатик

Мнениеот marsidi » 07 Сеп 2004, 09:48

Колеги обещавам, че като получа официален отговор ще го публикувам във форума!
marsidi
Потребител

Мнениеот pete » 08 Сеп 2004, 17:10

Не е точно така - има разлика между трудов и осигурителен стаж. Тр.договор по чл. 114 КТ лишава работника от право да му се начислява допълнително клас за прослужено време, както няма право и на платен отпуск - арг. от чл. 23, ал. 2 от Наредба за работното време, почивките и отпуските. Но в същото време има осигурителни права - напр. право на пенсия.
pete

Мнениеот лунатик » 08 Сеп 2004, 17:57

В старото ми книжно издание на КТ, кой знае защо преди време съм зачертал чл. 114 КТ със забележка:"отм. КЗЗО". "Апис"-а ми е старичък, а пък в Лекса според канадците чл. 114 КТ си стои.Тъй като вече на два-три пъти хващам дребни несъответствия в базата данни на канадците в Лекса и фактическото положение от друг стабилен източтик, някой може ли да провери дали все пак този чл. 114 КТ не е отменен?
лунатик

Мнениеот pete » 08 Сеп 2004, 18:11

Отменен е с ДВ бр. 110/1999 г. и е приет нов с ДВ, бр. 25/2001 г.
pete

Назад към Трудово право