начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

защита от уволнение?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

защита от уволнение?

Мнениеот Приятелка » 22 Мар 2004, 10:09

Здравейте пак!
Ето какво ме притеснява.Работя в държ.предприятие,в което се очакват доста уволнения.Аз сама отглеждам детето си,което няма навършени 3 години.Защитава ли ме закона като самотен родител и ако да-докога?
Приятелка

Re: защита от уволнение?

Мнениеот Деси » 23 Мар 2004, 14:27

Съгласно чл.333 ал.1 майка с дете до 3 год. може да бъде уволнена само с разрешение на Инспекция по труда, но само за някои конкретни случаи. Закрилата се отнася към момента на връчване на заповедта и зависи от основанието, на което се уволнява лицето. Няма закрила - при закриване на предприятието,спиране на работа за повече от 15 дни, липса на образование и квалификация и т.н.
Не разчитайте особено на закрилата от уволнение, защото ако Работодателя реши да го направи - най-лесния начин е 15 дневния престой. Т.е. ако искат - могат да го направят.
В случай, че нещата за предприятието отиват на зле - по-добре си потърсете друга работа.
Деси

Re: защита от уволнение?

Мнениеот Приятелка » 23 Мар 2004, 17:18

Деси,благодаря ти.Нещата на предприятието не отиват на зле,просто има излишен брой служители.Но пак повтарям,аз сама отглеждам детето си.Самотните родители никаква законова защита ли нямат?
Приятелка

Назад към Трудово право