- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудов стаж на базата на Код по ЕКАТТЕ и Код НКПД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Трудов стаж на базата на Код по ЕКАТТЕ и Код НКПД
Здравейте. В сегашната ми фирма, позицията е с различно име от тази в предната фирма. Съответно и кодовете по ЕКАТТЕ и НКПД са други. Но дейността е една и съща. Във фиша за заплата стажът по специалността е само от текущата фирма. Това намалява ли ми добавката за стаж и влияе ли ми негативно по някакъв друг начин? В нои общия стаж е точен
- optimist7
- Младши потребител
Re: Трудов стаж на базата на Код по ЕКАТТЕ и Код НКПД
Здравейте,
кодът съобразно НКПД не се отразява на изчисляването на трудовия стаж. Можете да прочете повече за трудовия стаж в чл. 351 и сл. от КТ, както и в наредбата за приложението на тези разпоредби.
За целите на НКПД можете да научите повече в чл. 6 от правилника за използването му.
Не знам каква връзка има ЕКАТТЕ с трудовото Ви правоотношение и защо това изобщо е споменато в трудовия Ви договор.
кодът съобразно НКПД не се отразява на изчисляването на трудовия стаж. Можете да прочете повече за трудовия стаж в чл. 351 и сл. от КТ, както и в наредбата за приложението на тези разпоредби.
За целите на НКПД можете да научите повече в чл. 6 от правилника за използването му.
Не знам каква връзка има ЕКАТТЕ с трудовото Ви правоотношение и защо това изобщо е споменато в трудовия Ви договор.
- errant_lawyer
- Потребител
Здравейте!
При определяне на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, при предходни работодатели - има една подробност - ако новият работодател го признае!
При определяне на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, при предходни работодатели - има една подробност - ако новият работодател го признае!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
errant_lawyer написа:Можете да прочете повече за трудовия стаж в чл. 351 и сл. от КТ, както и в наредбата за приложението на тези разпоредби.
Не казвате коя е наредбата, но за Раздел II. Трудов стаж (чл. 351-356) е Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж.
По-релевантна за въпроса е Наредба за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ) - конкретно
Чл. 12. (4) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:
1. трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия
(5) Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието.
- guest1
- Активен потребител
Здравейте,
класификацията по НКПД няма отношение към признаването на придобития трудов стаж и професионален опит. В цитираната от самия Вас чл. 12, ал. 5 е посочено как се определят условията за тяхното признаване.
Ако откриете препратка към НКПД по отношение на въпроса, който е поставен първоначално, ще се радвам да науча нещо ново.
класификацията по НКПД няма отношение към признаването на придобития трудов стаж и професионален опит. В цитираната от самия Вас чл. 12, ал. 5 е посочено как се определят условията за тяхното признаване.
Ако откриете препратка към НКПД по отношение на въпроса, който е поставен първоначално, ще се радвам да науча нещо ново.
- errant_lawyer
- Потребител
errant_lawyer написа:Не знам каква връзка има ЕКАТТЕ с трудовото Ви правоотношение и защо това изобщо е споменато в трудовия Ви договор.
Въпросът ми беше след като длъжностите ми в двете фирми се водят различни, това вреди ли ми по някакъв начин финансово? Мисля че екатте наистина не е споменато в договора
- optimist7
- Младши потребител
Изобщо не съм споменавал нито Национална класификация на професиите и длъжностите (НКПД ), нито Единният класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ)!
Според мен опира до разбиране и тълкуване на - „същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия“!
Не е важно, как са записани длъжностите - с думи или с код по НКПД .
По-интересно е, каква работа е вършена.
Според мен опира до разбиране и тълкуване на - „същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия“!
optimist7 написа:Въпросът ми беше след като длъжностите ми в двете фирми се водят различни, това вреди ли ми по някакъв начин финансово?
Не е важно, как са записани длъжностите - с думи или с код по НКПД .
По-интересно е, каква работа е вършена.
- guest1
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|