начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Изплащане на бонус след напускането

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на бонус след напускането

Мнениеот samsamuel » 18 Окт 2018, 21:43

Здравейте,

Предстои ми да подам предизвестие за напускане, тъй като получих предложение от друга компания.
Едната (независима) част от бонусна ни схема е на тримесечие, т.е. за последното изминало тримесечие (юли-септември), следва да си получим бонусите заедно със заплатата през м. Декември.Спрямо нея и моите резултати, ако не подам предизвестие ще получа парите със сигурност.
Страхувам се, въпреки че компанията за която работя е една от най-големите в България, че разни "мениджъри" ще предпочетат да ме лишат от тази немалка сума, просто така.
Какви са правата ми и как при подаване на предизвестие да се защитя? Може ли да се счита, че щом 200 човека работят по тази бонусна схема и си получават парите коректно, то при неизплащане на тази сума ще може да се разчита, че съм ощетен, просто защото съм напуснал, а не нещо друго?
Работя над 7 години в тази компания и въпреки всичко и познавайки мениджмънта, бих искал да се презастраховам, за да няма излишно напрежение?

Благодаря предварително на всеки, който ми помогне в този казус.
samsamuel
Нов потребител

Re: Изплащане на бонус след напускането

Мнениеот svegrigorov » 18 Окт 2018, 21:52

Зависи бонуса как е уговорен в договора.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот samsamuel » 18 Окт 2018, 22:45

Бонусната схема е променлива и доста често, да не кажа всеки месец има корекции, затова и вероятно не е описана там в детайли. Предполагам обаче може да се изисква дори и при такава ситуация?
samsamuel
Нов потребител

Мнениеот svegrigorov » 19 Окт 2018, 08:07

Не даваш достатъчно информация за основанието, върху което се сформира бонуса. Ако е в трудовия договор, допълнително споразумение или някакъв друг договор - ще можеш да си ги искаш. Но ако не е записано никъде - оставаш без бонуса при напускане.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот samsamuel » 19 Окт 2018, 10:38

Зарових се в документацията, която имам през годините и за съжаление навсякъде е описано само брутното възнаграждение, но не се споменава никъде за бонусна схема.
Има ли някакъв друг начин да защитя интереса си, например да напиша в молбата за напускане нещо допълнително във връзка с бонуса и когато тя се разпише от прекия ръководител, да имам основание да си търся тези пари?
samsamuel
Нов потребител

Мнениеот svegrigorov » 19 Окт 2018, 12:58

Не, няма да помогне това.
svegrigorov
Потребител

Назад към Трудово право