начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Забрана от Етичен кодекс да заемам публична длъжност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забрана от Етичен кодекс да заемам публична длъжност

Мнениеот drenov » 23 Ное 2016, 13:44

Здравейте,
В етичен кодекс на частна фирма , в раздел "Конфликт на интереси" е разпоредено, че съм длъжен да искам разрешение от работодателя да заемам ръководна длъжност във външен бизнес. В случая желая да заема публична длъжност като член на Съвет на директорите в предприятие, което е 100% държавно.
Според ЗПУКИ въпросната длъжност е публична и се преследва строго от същия закон. Същата НЕ Е несъвместима със заеманата ми в частния сензор длъжност.
В трудовия ми договор няма забранителни клаузи да сключвам граждански договори или договори за управление и контрол. Според законите на България забрана да заемам такава длъжност могат да се въздигат от Конституцията и специални закони като ЗПУКИ, ЗДСл и КТ.
Законосъобразно ли е работодателя да налага задължението да искам съгласието му, съответно да не ми разреши заемането на гореописаната длъжност?

Предварително благодаря за отговорите ви!
drenov
Нов потребител

Re: Забрана от Етичен кодекс да заемам публична длъжност

Мнениеот svettoslav » 23 Ное 2016, 16:24

Така или иначе, за второ трудово, респективно -служебно правоотношение си изисква съгласие на работодателя.
За граждански няма законово изискване.
Сложно нещо е конфликта на интереси. Всеки, който плаща, иска да си му верен. На два стана трудно се тъче.
Във всеки случай даването на разрешение не е условие за сключването на новия договор. Но възниква въпроса за дисциплинарно нарушение, щом не е поискано или пък е искано, но не е получено това разрешение.
Така или иначе, етичния кодекс не може да се противопоставя на КТ. Там аргументите са в полза на работодателя, макар и да се говори за втори "трудов" договор . Няма да е трудов, вярно, но е обвързване с цел полагане именно на труд, от който факт работодателя ще черпи доводи за законността на въведеното от него изискване.

Държавно или частно предприятие -за настоящия ви работодател е трето лице, "външен бизнес " както са го писали.

Не съм специалист по конфликт на интереси; може друг колега с подобен опит да пише,но въпроса ви "дали е законно " има две страни.
В смисъл -може да се обвържете , не е незаконно . Но оставяте вратата за освобождаването ви отворена.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Ное 2016, 21:39

Вземам си думите назад набързо.
П
Проверих Кодекса на труда. Оказа се, че не е необходима съгласие на работодателя. Но новата работа следва да не се осъществява през уговореното работно време. Ако има съвпадение, новия договор е незаконен.
Всичко това -само относно ново трудово правоотношение.

Така че, няма как да черпи аргументи от КТ настоящия работодател. Но ако някога сте се подписвали под някакъв документ, че сте съгласен с този етичен кодекс (което би било странна случка) , то как да възразиш сега? :?
Въпросът по - скоро е с фактически измерения значи. Дали ще ви освободят впоследствие . Законно или незаконно....ако работодателя реши, че повече не сте желан там, това ще са фактите, независимо от изхода на каквито и да е дела за възстановяване на работа.
Една моя учителка от техникума, трети път я връщат и пак я освобождават.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 23 Ное 2016, 21:47

Значи незаконно е такова изискване за " разрешение ".

Но ако ви вдигнат мерника, е въпрос на време приключването при първия работодател.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот drenov » 23 Ное 2016, 22:05

Благодаря за отговорите svettoslav !
Подписвал съм се преди 5 години, че съм запознат със съдържанието на Етичния кодекс. В декларацията към последния е записано: '"Прочетох и разбрах Кодекса ...", но не и че съм съгласен :)
В действителност написаното в Етичния кодекс е буквално преведено от кодекса действаш в държавата на компанията майка. Написано е "... служител е задължен, по силата на вътрешната политика и XXXXX закони ", като на мястото на ХХХХХ е чужда държава?! Чужда компания изисква да се спазват законите на чуждата държава в Р България. Няма да го коментирам :)

Длъжността, която заемам по граждански договор не изисква фиксирано време и мога да я упражнявам в свободно за мен време. Това не е проблем

Вече на дневен ред ми е питанката: Може ли неспазването на явно незаконосъобразното разпореждане в Етичния кодекс да се тълкува като "Злоупотреба с доверието на работодателя" , което да е основание за дисциплинарно уволнение? С пропуска от моя страна да искам разрешение не съм довел до каквито и да било последици за работодателя или нарушаване интересите му, още по-малко накърняване репутацията му.

Иначе не ме притеснява евентуално освобождаване от работа ! Работа бол за хора с Глава на раменете :)
drenov
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Ное 2016, 03:16

drenov написа:
Вече на дневен ред ми е питанката: Може ли неспазването на явно незаконосъобразното разпореждане в Етичния кодекс да се тълкува като "Злоупотреба с доверието на работодателя" , което да е основание за дисциплинарно уволнение? С пропуска от моя страна да искам разрешение не съм довел до каквито и да било последици за работодателя или нарушаване интересите му, още по-малко накърняване репутацията му.

Е, не е изключено. Нямам опит точно в тая материя, но ако например се създават условия, реални такива, за увреждане или е очевиден конфликта на интереси, би било нарушение. Така да речем -започвате в предприятие с абсолютно същата или пък включваща дейност на първия работодател. Където закономерно ще се стигне до конфликта, който има предвид закона. Такива работи.

Ако има сходство в материята на бизнеса и допирни точки, редно е да бъде уведомен поне първия. Ако не се уведоми, поставете се на мястото на фирмата, не е приятно. Чувства се предаден човек в интерес на истината.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право