начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Платен годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Платен годишен отпуск

Мнениеот tzav4o » 19 Авг 2004, 17:42

Здравейте!
Имам нужда от малко юридическа помощ. На 02,07,2004 година изтече договора ми от старата фирма и на 05,07,2004 година започнах работа в друга, като договора се подписа на същия ден. Сега обаче моят Шеф твърди, че нямам право на платен годишен отпуск при условие, че имам общо 2 години трудов стаж. И то защото не съм имала 8 стаж във фирмата.Според кодекса на труда трябват общо 8 месеца или аз бъркам. Въпроса е имам ли право на отпуск пре два месеца стаж във фирмата и общо трудов 2 години.
tzav4o
Нов потребител

Re: Платен годишен отпуск

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 19 Авг 2004, 17:53

Имаш право на платен годишен отпуск аслед като имаш трудов стаж повече от 8 месеца независимо при кой работодател си го положил. Така , че кажи на твоят шеф да помисли пак.
Има малка подробност , че най - вероятно като си напускал предишната работа да са ти изплатили не ползвания платен годишен отпуск.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот stili » 19 Авг 2004, 18:18

Дори и да Ви е изплатен полгащия Ви се платен годишен отпуск в първата фирма Вие имате право на платен годишен отпуск в новата фирма, в зависимост от трудовия договор по който сте назнечини. Ако е за непълно работно време платения отпуск е попорционален на трудовия стаж. съгл. наредбата за отпуските обнародв. в ДВ. бр. 72 от 2004 год.
stili

Мнениеот monteskio_ » 19 Авг 2004, 23:31

Колегите са прави))
monteskio_

Мнениеот tzav4o » 20 Авг 2004, 14:03

На пълен работен ден и на безсрочен трудов догово съм. За съжаление обаче шефа се мисли за най-добрия мениджър на света, и дори при показване на кодекса продължава да твърди обратното.
tzav4o
Нов потребител

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 20 Авг 2004, 15:41

НАРЕДБА за работното време, почивките и отпуските
Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Всеки работник и служител, който има [b]най-малко 8 месеца трудов стаж[/b], придобива право да ползува платен годишен отпуск по чл. 155 и 156 КТ. Когато 8-месечният трудов стаж е придобит през първата година на работа на работника и служителя, той има право на платен годишен отпуск за същата година в пълен размер. Когато част от 8-месечния трудов стаж е придобита през една календарна година и друга част - през следващата календарна година, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година, а за втората година придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер. За ползуване на платения годишен отпуск за втората и следващите календарни години не се изисква нов 8-месечен трудов стаж.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот tzav4o » 20 Авг 2004, 17:16

Много Ви благодаря за оказаната помощ! С пожелание за успех във всяко начинание!
tzav4o
Нов потребител

Назад към Трудово право