начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Speshno

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Speshno

Мнениеот robot » 20 Окт 2003, 22:32

Имам проблем с работодателя, в каква формата може да ми отправи обвинение в предумишлена измама - устна или писмена? Редно ли е при устно обвинение да ми се иска писмено обяснение?
robot

Re: Speshno

Мнениеот venni » 21 Окт 2003, 09:28

От гледна точка на закона работодателят изобщо не може да отправя обвинения за нищо. И ако го прави предвидена за това форма няма :-).
Ако смята, че сте го измамили / все пак не съм наясно с фактите/ може да Ви наложи дисциплинарно наказание, в зависимост от тежестта на нарушението което сте допуснали. Като цяло, определената от Вас предумишлена измама, може да се квалифицира като дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 187, т. 8 от КТ"
8. злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието, както и разпространяване на поверителни за него сведения".
Но както вече казах, необходима е повече информация, за да Ви се отговори по-точно.
При всички случаи работодателят трябва да изслуша устните ви обяснения или да приеме и разгледа писмените Ви такива. В противен случай дисциплинарното наказание е незаконосъобразно и може да бъде отменено от съда,/ако разбира се потърсите съдебна защита/.
За повече информация погледнете чл. 186 и следващи от Кодекса на труда.
venni
Младши потребител

Re: Speshno

Мнениеот Тета » 21 Окт 2003, 17:47

Измамата е умишлено престъпление, което се установява чрез следствани действия. Обвинението се повдига и поддържа от прокурора.
Работодателят ,както и всеки гражданин, би могъл само да сезира прокуратурата за данни, че е извършена измама. Нищо повече.
Това, което може да направи твоят рободател е дисциплинарно уволнение, но то трябва да бъде добре мотивирано.
Тета

Назад към Трудово право