начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Цитати из творчеството на магистрати

Дискусии на тема съдебната власт в България

Цитати из творчеството на магистрати

Мнениеот следователка » 14 Яну 2006, 09:31

Колеги, сигурно всеки има какво да напише по настоящата тема :D ...На мен лично един прокурор ми върна едно дело преди няколко месеца, тъй като според него не бях разяснила "привилегията на чл.290 от НК" на една свидетелка :twisted: То, цялото Постановление за връщане си беше бисер, но някои отбрани моменти бяха направо шокиращи :idea: като това например да се назначи повторна ДНК - експертиза на биологичен материал, който вече е изследван с метода на ДНК - анализ, да се направи есхумация на свидетел, който е починал от естествена смърт за установяване причините за смъртта му / делото е образувано за престъпление по чл.152 / и куп други безумни "указания" :D Постановлението беше възразено от моя страна и естествено възражението ми беше уважено :!:
следователка

указание на прокурор до дознател

Мнениеот гост » 14 Яну 2006, 12:15

Друго безумно указание, написано от ръката на прокурор - да се уличи като съучастник Х, като извършителят е НЕИЗВЕСТЕН ?!
И какво да правят дознателите, след като не могат да възразят поредните глупости ?!
гост

Мнениеот низш прокурор » 14 Яну 2006, 12:56

Това което пише следователката е наистина безобразие. Прокуратурата се напълни с тъпаци и бюрократи. Понякога ме е срам да кажа къде работя...
низш прокурор

до EC

Мнениеот ohybohy » 14 Яну 2006, 13:59

Ех , наблюдатели от ЕС защо не сте учили български език да четете тук и да се маете какво идвате да наблюдавате и променяте в БГ-то???То незнам колко години и специалисти ще ви трябват за тая МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА!!!!!
ohybohy

Re: до EC

Мнениеот Франк Лампард » 14 Яну 2006, 14:16

ohybohy написа:Ех , наблюдатели от ЕС защо не сте учили български език да четете тук и да се маете какво идвате да наблюдавате и променяте в БГ-то???То незнам колко години и специалисти ще ви трябват за тая МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА!!!!!

Що чакате на Евро-бюрократите бе?! Не разбирате ли, че те са едни обикнвенни бюрократи, макар и по-добре платени от бългасрките. Големите Евро-експерти нямат нито интерес, нито желание да се занимават с евро-джуджета (политически, икономически и демографски) като България.
Реформата трябва да си я направим ние! И крайно време е да се разбере, че тези проблеми тръгват от все още социалистическото юридческо образование. Със стари к...ви (Герджиков, Петканов, Борис Велчев, Лазар Груев, Анелия Мингова, Камелия Касабова, Пламен Панайотов, Александър Воденичаров и други знайни и незнайни титани) нов б...к и работеща съдебна система нема как да направим!
Франк Лампард

Мнениеот Джон Тери » 14 Яну 2006, 16:25

Пак си прав Франки :) Всичко, което казват тия дървени философи (Евро 'експерти') е много добре извсетно на всички тук. Но, когато ние го казваме никой не ни чува!
Представям си, тия какви експерти са, щом отговорят за мониторинга в Евро-тигър като България. А ние чакам точно на тия тъпаци, които са просто едни не толкова професионално успели чиновници!
Джон Тери

Мнениеот Гост » 14 Яну 2006, 16:42

На двете недуразумения изказали се преди мен бих искал да кажа няколко думи. Първо, дали господата въобще са били студенти при посочените от тях преподаватели, за да ги слагат в един кюп? Едва ли. Но е лесно да говорим наизуст нали така? Какво са ви виновни тези преподаватели не ми е ясно. Сигурно сте прочели имената им във вестниците и решавате да ги плюете просто ей така. Аз не виждам например Лазар Груев или Борис Велчев да са имали нещо общо със т. нар. реформа в съдебната система. Освен това проблемът на Петканов, Мингова и останалите е, че решиха да се занимават с политика, а не с научна дейност, където им е силата. А приказките ви за "социалистическата наука" оставям без коментар. Човек, който е учил сериозно в който и да е университет би се изсмял на подобна глупост. Да видим как ще цъфнем и вържем с помощта на "демократичните" американски експерти, които щъкат из цяла България и ни съветват за щяло и нещяло... .
Гост

Мнениеот Джон Тери » 14 Яну 2006, 17:02

Anonymous написа:На двете недуразумения изказали се преди мен бих искал да кажа няколко думи. Първо, дали господата въобще са били студенти при посочените от тях преподаватели, за да ги слагат в един кюп? Едва ли. Но е лесно да говорим наизуст нали така? Какво са ви виновни тези преподаватели не ми е ясно. Сигурно сте прочели имената им във вестниците и решавате да ги плюете просто ей така. Аз не виждам например Лазар Груев или Борис Велчев да са имали нещо общо със т. нар. реформа в съдебната система. Освен това проблемът на Петканов, Мингова и останалите е, че решиха да се занимават с политика, а не с научна дейност, където им е силата. А приказките ви за "социалистическата наука" оставям без коментар. Човек, който е учил сериозно в който и да е университет би се изсмял на подобна глупост. Да видим как ще цъфнем и вържем с помощта на "демократичните" американски експерти, които щъкат из цяла България и ни съветват за щяло и нещяло... .

Като експерт-консултант Лазар Груев е участвал в различни работни групи за анализ или подготовка на законодателни актове. Участвал е в работата на Консултативния съвет по законодателството към Народното събрание, както и в експертни съвети към ВКП и МВР. До назначаването му за конституционен съдия е зам.-председател на Правния съвет към президента.
Към момента Борис Велчев е президентският съветник. Все невинни - внук е на Борис Велчев - члена на Политбюро на ЦК. Експерт попаднал без връзки в СУ :)

Образованието е социалистическо, защото тия всичките титани са се образовали и са се оформили като личности и юристи в Социалистическа България. БГ юридическо образование произвежда зубрачи, хора неспособни да мислят, като теб и техните преподаватели, чакащи на евро-експертите. Същото е и Руското образование!
Какво знаят тези евро-експерти повече от нас? Нищо. Но ние им се кланяме, щото не можем да мислим и направим реформа без те да ни кажат какво да оправим. Да, ама и те не знаят, затова кашата е пълна! Вече колко години?
Виж се колко ти е пипето, ако не са евро-"експерти" требва да са американски такива. Аки къде ви е тогава вашето образование и силата на Петканов, Мингова и останалите?
Най-големият виц: "проблемът на Петканов, Мингова и останалите е, че решиха да се занимават с политика, а не с научна дейност, където им е силата." Фактът, че за всичко чакаме на набедените евро-експерти (без инициатива отвътре, а със зле направени преводи) означава, че българската юридическа наука е фалирала и е погребана много отдвана. Жалко, че не си го разбрала!
Джон Тери

да се смея ли- да плача ли?

Мнениеот немагистрат » 14 Яну 2006, 18:11

Наскоро в П-к районен съд на един подсъдим бе наложено наказание "лишаване от свобода за 5!!!!!!! години с петгодишен изпитателен срок"при условията на чл.66 от НК.Е то е ясно и на първокурсник по право е ясно,че когато се отложи изтърпяване на наказание по чл.66 максималният срок е 3 години при петгодишен изпитателен срок. Ясно е че докато назаначенията в съдебната ситема стават на принципа на "шуробаджанащината"ще се творят подобни бисери
немагистрат

no sense

Мнениеот ohybohy » 14 Яну 2006, 18:22

Ами аз лично чакам точно Евро-бюрократите да дадат някакъв ход на ""Реформата в съд.система """ не, че са по-умни или знят точно какво да променят много съм далеч от тази мисъл но просто те поставиха изскването за промяна а може би защото на тях така им е удобно да стане, поради факта , че сума ти фабрики и фирми започнаха да се изнасят към Източна Европа заради евтините наеми и работна ръка.Та тези същите искат да са наясно , че там където отиват ще има правосъдие ама ..... знае ли се ??? Знам само ,че съдебната им система тук /в една от страните на ЕС/ работи много ефективно и ако ползват модела за да правят промените в БГ просто ще съм happy!! А ако ние трябва да си го променяме сами незнам как и кога изобщо има шанс да стане??
ohybohy

Мнениеот следователка » 14 Яну 2006, 21:24

низш прокурор написа:Това което пише следователката е наистина безобразие. Прокуратурата се напълни с тъпаци и бюрократи. Понякога ме е срам да кажа къде работя...

Колега прокурор, виждате какви безумия идват понякога при Вас под формата на следствени дела! И при нас некадърниците са доста на брой! Колегата ми, например, дори не може сам да си напише призовките.Пишат му ги деловодителката и призовкарката! Съвсем сериозно - не може човекът! Не може да пише елементарни писма - добре че за някои от тях има съставени стандартни бланки за улеснение :x Делата му ги разследва един друг колега, постоянно се крадат "сламки" от мен / въпреки че аз съм много по - късно назначена от него на работа и същият ме води по стаж/ Много по - лесно е едно дело да се спре като се измисли потресаващо важен свидетел, който е в чужбина и разпитът му е наложителен :D !!! След това папката се хвърля в десета глуха, времето си минава и така докато изтече абсолютната давност! И този същият човек скоро ще бъде назначен за съдия!!! :idea: Кой ли ще му пише решенията тогава!? А как ли пък ще се ръководи съдебно заседание....Жалко за правосъдната ни система! Мислех, че с реформата в досъдебното производство ще се постави началото на края на безхаберието, на некадърниците и връзкарите като тези фактори бъдат изхвърлени далеч от съдебната система! Но явно типично по български ще си оставим боклукът да ни смърди и след реформата! Защото явно така ни харесва! И същите тези хора ще решават човешки съдби, ще продължат да вземат рушвети, да пият по кръчмите и да не вършат работа за 5 пари, защото не могат и защото така е по - лесно!
следователка

Re: указание на прокурор до дознател

Мнениеот gavra » 14 Яну 2006, 22:08

гост написа:Друго безумно указание, написано от ръката на прокурор - да се уличи като съучастник Х, като извършителят е НЕИЗВЕСТЕН ?!
И какво да правят дознателите, след като не могат да възразят поредните глупости ?!

Ами вършете си работата!
По въпроса за "поредните глупости", без да твърдя че такива не се срещат, си помислете колко такива се творят ежедневно от дознатели. Понеже мога да цитирам безкрайни такива, намирам за излишно да посочвам някой конкретен бисер на полицейската мисъл. От ежедневния ми контакт с дознатели, повечето от които са с юридическо образование, наблюдавам ефект на мултиплициране на грешката - допускат грешка в хода на разследването, която при връщане на делото е коригирана по указание на наблюдаващия прокурор. При следващия идентичен случай се допуска абсолютно същата грешка - това със сигурност, разбира се, е инспирирано от прокурора, а не е резултат на дйествията на поредния блестящ дознател.
Горното не се отнася за множество интелигентни, знаещи и стараещи се разследващи, които също така срещам ежедневно.
gavra
Младши потребител

Никой не е в час!

Мнениеот BOND » 14 Яну 2006, 22:28

Колеги ,защо се карате?!При такъв хаос кой може да бъде в час?Постоянно се сменят закони което рефлектира върху тежеста и авторитета им.Чуждите експерти също се ориентират трудно в още крехкото Европейско законодателство а Вие очаквате Вас да оправят.Това е невъзможно!Дори не си го мечтайте!Ние тук сами трябва да си решаваме вътрешно правните разпоредби и закони.Експертите са за да следят и напътстват тези закони да са в съзвучие с Европейското право-това е съвсем друго нещо.Не смесвайте нещата.Ние ще сме с ограничен суверенитет в Европейският Съюз което означава че нормите на външното и {вътрешното право в частност} трябва да са в унисон с Европейските закони.Но нормите на вътрешното право си ги ришаваме ние и само ние!Ако очакваме друг да ги реши е равносилно на това да се откажем напълно от суверенитета си!Добре че това не зависи от всички Вас които очаквате отвън да Ви решават положението ,защото това ще е национално предателство и отказване от суверенитета.В Европа страни като Франция например не биха допуснали това!Добре че има кой друг да възразява вместо Вас !Има -няма в момента кадърни Магистрати с това разполагаме.И аз не съм в голям възторг от Герджиков и др.посочени по горе които са хора от миналото но Дами и Господа юристи с това разполага България!И вместо да им помогнем ние се чудим как да ги изритаме.Е добре като ги изритате кои ще сложите -неподготвени хора?Съмнителни и непроверени ?Няма да се получи!И без друго хаосът е пълен за да търсим как да влошим положението.Защо няма такива които да дават идеи а е пълно с такива които оплюват?!Много е лесно така и непочтенно!!!!!!!!!!!
BOND

Re: Никой не е в час!

Мнениеот Франк Лампард » 14 Яну 2006, 22:40

BOND написа:Колеги ,защо се карате?!При такъв хаос кой може да бъде в час?Постоянно се сменят закони което рефлектира върху тежеста и авторитета им.Чуждите експерти също се ориентират трудно в още крехкото Европейско законодателство а Вие очаквате Вас да оправят.Това е невъзможно!Дори не си го мечтайте!Ние тук сами трябва да си решаваме вътрешно правните разпоредби и закони.Експертите са за да следят и напътстват тези закони да са в съзвучие с Европейското право-това е съвсем друго нещо.Не смесвайте нещата.Ние ще сме с ограничен суверенитет в Европейският Съюз което означава че нормите на външното и {вътрешното право в частност} трябва да са в унисон с Европейските закони.Но нормите на вътрешното право си ги ришаваме ние и само ние!Ако очакваме друг да ги реши е равносилно на това да се откажем напълно от суверенитета си!Добре че това не зависи от всички Вас които очаквате отвън да Ви решават положението ,защото това ще е национално предателство и отказване от суверенитета.В Европа страни като Франция например не биха допуснали това!Добре че има кой друг да възразява вместо Вас !Има -няма в момента кадърни Магистрати с това разполагаме.И аз не съм в голям възторг от Герджиков и др.посочени по горе които са хора от миналото но Дами и Господа юристи с това разполага България!И вместо да им помогнем ние се чудим как да ги изритаме.Е добре като ги изритате кои ще сложите -неподготвени хора?Съмнителни и непроверени ?Няма да се получи!И без друго хаосът е пълен за да търсим как да влошим положението.Защо няма такива които да дават идеи а е пълно с такива които оплюват?!Много е лесно така и непочтенно!!!!!!!!!!!

Не е вярно! Аз съм в час!
Значи по твоята логика, дай да държим негодниците, че младите не сме проверени, ааа??? Има млади хора, учили в България, учили на запад, говорещи по няколко езика и имащи огромен потенциал и желание за работа! Но, ако нямат връзки биват експоатирани в правните кантори. И при това взимат, само по-задръстените, щото другите нема да търпят фасоните на некакви лигльовци и връзкарчета, които се изживяват като топ адвоакти!
С това робско мислене нищо добро не ни чака!
Франк Лампард

Re: Никой не е в час ли?

Мнениеот низш прокурор » 15 Яну 2006, 10:59

Франк Лампард написа:
BOND написа:Колеги ,защо се карате?!При такъв хаос кой може да бъде в час?Постоянно се сменят закони което рефлектира върху тежеста и авторитета им.Чуждите експерти също се ориентират трудно в още крехкото Европейско законодателство а Вие очаквате Вас да оправят.Това е невъзможно!Дори не си го мечтайте!Ние тук сами трябва да си решаваме вътрешно правните разпоредби и закони.Експертите са за да следят и напътстват тези закони да са в съзвучие с Европейското право-това е съвсем друго нещо.Не смесвайте нещата.Ние ще сме с ограничен суверенитет в Европейският Съюз което означава че нормите на външното и {вътрешното право в частност} трябва да са в унисон с Европейските закони.Но нормите на вътрешното право си ги ришаваме ние и само ние!Ако очакваме друг да ги реши е равносилно на това да се откажем напълно от суверенитета си!Добре че това не зависи от всички Вас които очаквате отвън да Ви решават положението ,защото това ще е национално предателство и отказване от суверенитета.В Европа страни като Франция например не биха допуснали това!Добре че има кой друг да възразява вместо Вас !Има -няма в момента кадърни Магистрати с това разполагаме.И аз не съм в голям възторг от Герджиков и др.посочени по горе които са хора от миналото но Дами и Господа юристи с това разполага България!И вместо да им помогнем ние се чудим как да ги изритаме.Е добре като ги изритате кои ще сложите -неподготвени хора?Съмнителни и непроверени ?Няма да се получи!И без друго хаосът е пълен за да търсим как да влошим положението.Защо няма такива които да дават идеи а е пълно с такива които оплюват?!Много е лесно така и непочтенно!!!!!!!!!!!

Не е вярно! Аз съм в час!
Значи по твоята логика, дай да държим негодниците, че младите не сме проверени, ааа??? Има млади хора, учили в България, учили на запад, говорещи по няколко езика и имащи огромен потенциал и желание за работа! Но, ако нямат връзки биват експоатирани в правните кантори. И при това взимат, само по-задръстените, щото другите нема да търпят фасоните на некакви лигльовци и връзкарчета, които се изживяват като топ адвоакти!
С това робско мислене нищо добро не ни чака!

Колега, най-ценната добродетел на начинаещия юрист е Търпението. Никой няма да ви допусне(особено пък в адв. кантора) да реализирате в пълнота огромния си потенциал. Първо ще ви дадат дребни делца и, ако се справите с тях, ще ви дадат по-големи възможности за изява. Освен това, при юристите учили на това което му викат "Запад" има и един проблем - същия, с който се сблъскват училите английска филология "на Запад" дошли да ни преподават български език в България.
низш прокурор

Мнениеот Франк Лампард » 15 Яну 2006, 13:37

низш прокурор написа:Колега, най-ценната добродетел на начинаещия юрист е Търпението. Никой няма да ви допусне(особено пък в адв. кантора) да реализирате в пълнота огромния си потенциал. Първо ще ви дадат дребни делца и, ако се справите с тях, ще ви дадат по-големи възможности за изява. Освен това, при юристите учили на това което му викат "Запад" има и един проблем - същия, с който се сблъскват училите английска филология "на Запад" дошли да ни преподават български език в България.

Ти специално не ме мисли! Аз съм се наредил. Точно, щото на никого не чакам! Вълкът врата му е дебел, щото си върши работата сам! Работил съм и за една от 'водещите' БГ кантори и много добре ги знам какви са негодници и удавници! Прескочил съм ги и тях! Освен това, аз не се имам за начинаещ юрист (5 години стаж)! Разбери, не вземеш ли си сам никой няма да ти даде! Аз знам как да взимам това, което искам!
А това, че в България не обичате училите на Запад си е само ваш проблем! Продължавайте да се кланяте и да чакате на евро-експертите, които също са учили на Запад, но които са просто едни не дотам успели чиновници (говоря за тези, които отговарят за мониторинга в евро-тигъра България)! Всеки народ си заслужава съдбата, а България е нация от комплексари! Така, че не аз, а вие ядете дървото с тия заплати в 'оплютата' от всички прокуратура!
Докато ти чакаш, щото "най-ценната добродетел на начинаещия юрист е Търпението", аз продължавам напред и нагоре!
Франк Лампард

до Франк

Мнениеот низш прокурор » 15 Яну 2006, 21:58

Франки, въобще не те мисля и ти не си ми проблем. Питам те:като си се "наредил" защо вряскаш по форума, че вас младите даровения не ви допускат до изява? И трябва да ти кажа, че от постингите ти не личи да си преуспял юрист, просто защото това не е стилът на преуспелите юристи. Прочети се и помисли върху това което ти казвам.
По въпроса за българите учили право на запад: не става дума за обич или омраза от завист - не е практично да учиш право на запад, за да практикуваш в България. Скъпо е и е безполезно. Даже един тъп прокурор не можещ да станеш с Харвардската си диплома (примерно).
Обобщенията за "комплексарския" български народ и "оплютата прокуратура" също звучат доста незряло. Преуспелите юристи, за какъвто се считате, не правят такива.
низш прокурор

до всезнаещия Гавра

Мнениеот гост » 16 Яну 2006, 10:22

gavra написа:
гост написа:Друго безумно указание, написано от ръката на прокурор - да се уличи като съучастник Х, като извършителят е НЕИЗВЕСТЕН ?!

Ами вършете си работата!
По въпроса за "поредните глупости", без да твърдя че такива не се срещат, си помислете колко такива се творят ежедневно от дознатели. Понеже мога да цитирам безкрайни такива, намирам за излишно да посочвам някой конкретен бисер на полицейската мисъл. От ежедневния ми контакт с дознатели, повечето от които са с юридическо образование, наблюдавам ефект на мултиплициране на грешката - допускат грешка в хода на разследването, която при връщане на делото е коригирана по указание на наблюдаващия прокурор. При следващия идентичен случай се допуска абсолютно същата грешка - това със сигурност, разбира се, е инспирирано от прокурора, а не е резултат на дйествията на поредния блестящ дознател.
Горното не се отнася за множество интелигентни, знаещи и стараещи се разследващи, които също така срещам ежедневно.

Защо пак измествате темата? 8) Явно това Ви се отдава...За Ваше успокоение ще отворим отделна тема за компетентността на дознателите. Тъй като сте добре подготвен юрист, може ли да коментирате случая за това как се уличава лице като съучастник на неизвестен извършител ?! Въпросният прокурор написа вече второ такова постановление по друго различно дело и не можем да го убедим, че това не е точно така :lol: Моля коментирайте го!
гост

Мнениеот Thierry Henry » 16 Яну 2006, 11:32

Франк Лампард написа:
низш прокурор написа:Колега, най-ценната добродетел на начинаещия юрист е Търпението. Никой няма да ви допусне(особено пък в адв. кантора) да реализирате в пълнота огромния си потенциал. Първо ще ви дадат дребни делца и, ако се справите с тях, ще ви дадат по-големи възможности за изява. Освен това, при юристите учили на това което му викат "Запад" има и един проблем - същия, с който се сблъскват училите английска филология "на Запад" дошли да ни преподават български език в България.

Ти специално не ме мисли! Аз съм се наредил. Точно, щото на никого не чакам! Вълкът врата му е дебел, щото си върши работата сам! Работил съм и за една от 'водещите' БГ кантори и много добре ги знам какви са негодници и удавници! Прескочил съм ги и тях! Освен това, аз не се имам за начинаещ юрист (5 години стаж)! Разбери, не вземеш ли си сам никой няма да ти даде! Аз знам как да взимам това, което искам!
А това, че в България не обичате училите на Запад си е само ваш проблем! Продължавайте да се кланяте и да чакате на евро-експертите, които също са учили на Запад, но които са просто едни не дотам успели чиновници (говоря за тези, които отговарят за мониторинга в евро-тигъра България)! Всеки народ си заслужава съдбата, а България е нация от комплексари! Така, че не аз, а вие ядете дървото с тия заплати в 'оплютата' от всички прокуратура!
Докато ти чакаш, щото "най-ценната добродетел на начинаещия юрист е Търпението", аз продължавам напред и нагоре!

Абе прав си, ама само донякъде. В крайна сметка всеки трябва да почне отнякъде - защо не от адв. кантора?
Thierry Henry

Re: да се смея ли- да плача ли?

Мнениеот Гост » 16 Яну 2006, 11:33

немагистрат написа:Наскоро в П-к районен съд на един подсъдим бе наложено наказание "лишаване от свобода за 5!!!!!!! години с петгодишен изпитателен срок"при условията на чл.66 от НК.Е то е ясно и на първокурсник по право е ясно,че когато се отложи изтърпяване на наказание по чл.66 максималният срок е 3 години при петгодишен изпитателен срок. Ясно е че докато назаначенията в съдебната ситема стават на принципа на "шуробаджанащината"ще се творят подобни бисери

Това ми звучи много познато, защото председателката на П-к районен съд изрично казва пред 11 редови съдии, " да не се сравняват с нея, защото е парашутистка" и се движи във " висшите среди" / ако говорим за един и същи съд / така че мисията е невъзможна. После говори за ЕТИКА и накрая организира събранията " с преспиване", така че дай подробности
Гост

Следваща

Назад към Съдебна власт