От време на време се връщам и попрочитам малко теория от учебниците. Полезно е и избистря мисълта. Но не и тоя път.
Г-жа Трендафилова не ми е преподавала, но това, което е написала, особено болдваните текстове, ме карат бая да примигвам. Какви лозунги, каква доктрина само... Почти всички изказвания са далече от реалния живот и просто не са верни или поне не изцяло. Звучат добре за дисертация, имат възпитателна цел за студентите може би, но просто нещата са много по- сложни.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"Неизвестният извършител" и прокуратурата
|
|
44 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: "Неизвестният извършител" и прокуратурата
zidaromazach написа:От време на време се връщам и попрочитам малко теория от учебниците. Полезно е и избистря мисълта. Но не и тоя път.
Г-жа Трендафилова не ми е преподавала, но това, което е написала, особено болдваните текстове, ме карат бая да примигвам. Какви лозунги, каква доктрина само... Почти всички изказвания са далече от реалния живот и просто не са верни или поне не изцяло. Звучат добре за дисертация, имат възпитателна цел за студентите може би, но просто нещата са много по- сложни.
Какво значи далеч от реалния живот? Ако реалния живот за вас е да не се спазват законите и правилата, то тогава ми кажете къде ще е Темида? В писаните или в неписаните закони???????? Защото и в едните и в другите пак има правила.
- sisi19
- Потребител
Ох, що ми трябва да пиша, ама айде ще го направя най- вече против доктринерството. Да се придържаме към писаното в Закона, както апелира Сиси19
Това кой е ръката и кой главата, кой бил господар или роб никъде не го пише в НПК. Фантасмагории. Спокойно може да се изфабрикува и обратната теория, като се заменят някои анатамочни органи, но това пак ще си е едно учебникарско теоретизиране- звучно и красиво, но кухо. На практика кой като какъв ще се прояви във процеса зависи от кадрите. Всичко зависи от кадрите. (туй съм го запомнил отнякъде... баси тая склероза...)
Извършителя се привлича на друго място, не пред съда (в интерес на истината са ставали и такива редки изключения). Пред съда прокурора участва в съдебното производство като държавен обвинител (прочетох го току що в НПК )
Примерче: Скромен грабеж, ексцес от кражба на дребни вещи. Очевидци бол, камери наоколо, дактилоскопни следи. Разпознаване на извършителя, на вещите открити в него. НО! НАлична е И една капка кръв, вероятно на извършителя, разбил примерно стъклото на обекта. Необходимо ли е И ДНК експертиза (на стойност стотици левове) в подкрепа на толкова много неопровержими доказателства, че да се стигне до заключение относно авторството на деянието???
Ето защо примигвам като чета такива въздухарски доктрини, далечко от реалния живот.
В резюме обаче искам да кажа, че всъщност съм напълно съгласен със sisi19. В реалния живот трябва да се спазват законите.
ПП. Замислих се малко и стигнах до извода, че прочитането на тези лекции не може да даде извод за правилността на написаното. Всъщност живото, истинско преподаване би дало отговори и уточнения, които възникват при обикновеното прочитане на учебника и в това май е ролята на истинския преподавател (и теоретик и професионален практик), какъвто имах честта да слушам навремето.
Това е абсолютно невярно. Целта на разследването никога не е била с цел доказване на обвинението. При Торквемада може и да е било така, но при нас не. Целта е разкриване на обективната истина.Предварителното разследване се състои в събиране на доказателства, подчинено на целта по доказване на обвинението.
Това кой е ръката и кой главата, кой бил господар или роб никъде не го пише в НПК. Фантасмагории. Спокойно може да се изфабрикува и обратната теория, като се заменят някои анатамочни органи, но това пак ще си е едно учебникарско теоретизиране- звучно и красиво, но кухо. На практика кой като какъв ще се прояви във процеса зависи от кадрите. Всичко зависи от кадрите. (туй съм го запомнил отнякъде... баси тая склероза...)
Ммм добре звучи, вярно си е. Но има и още- 90 % от работата си доколкото имам наблюдения си я вършат самички на базата на закона, на придобития си професионален опит, помощ от по-опитни колеги понякога и на последно място като дойде време за привличане или предявяване- на база на указанията на прокурора. Горко на тоя прокурор на който му се падне някой разследващ, нуждаещ се от постоянен надзор и ръководство. Дали поради обективни или субективни причини това добро пожелание не се припокрива изцяло с практиката.Те (разследващите) действат под ръководството и надзора на прокурора.
прокурора ...той е субект на обвинението- може да привлече извършителя под нак. отговорност пред съда.
Извършителя се привлича на друго място, не пред съда (в интерес на истината са ставали и такива редки изключения). Пред съда прокурора участва в съдебното производство като държавен обвинител (прочетох го току що в НПК )
Не е вярно това. Някои факти могат да се доказват и доказват с най - разнообразни способи и не е необходимо да се изчерпят всички те, за да се стигне до заключение.И след като всички възможни способи за доказване по НПК са изчерпани, ЕДВА тогава въз основа на събраните доказателства по предмета на делото, дознанието може да даде заключение.
Примерче: Скромен грабеж, ексцес от кражба на дребни вещи. Очевидци бол, камери наоколо, дактилоскопни следи. Разпознаване на извършителя, на вещите открити в него. НО! НАлична е И една капка кръв, вероятно на извършителя, разбил примерно стъклото на обекта. Необходимо ли е И ДНК експертиза (на стойност стотици левове) в подкрепа на толкова много неопровержими доказателства, че да се стигне до заключение относно авторството на деянието???
Ето защо примигвам като чета такива въздухарски доктрини, далечко от реалния живот.
В резюме обаче искам да кажа, че всъщност съм напълно съгласен със sisi19. В реалния живот трябва да се спазват законите.
ПП. Замислих се малко и стигнах до извода, че прочитането на тези лекции не може да даде извод за правилността на написаното. Всъщност живото, истинско преподаване би дало отговори и уточнения, които възникват при обикновеното прочитане на учебника и в това май е ролята на истинския преподавател (и теоретик и професионален практик), какъвто имах честта да слушам навремето.
- zidaromazach
- Потребител
Хмм. Замислих се върху примера Ви.
И считам че , да необходимо е дори и да се изхарчт толова много средства. Друг остава въпроса че "държавата няма пари" . Като например дознателя казва: Ами не сте съгласен с написаното от мен, но нямам повече хартия за да го поправя и да го принтирам."
Хмм. Замислих се върху примера Ви.
И считам че , да необходимо е дори и да се изхарчт толова много средства. Друг остава въпроса че "държавата няма пари" . Като например дознателя казва: Ами не сте съгласен с написаното от мен, но нямам повече хартия за да го поправя и да го принтирам."
- sisi19
- Потребител
44 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
|
|