начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Какво има тук ?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Какво има тук ?

Мнениеот miriam » 16 Мар 2009, 10:18

Пенев това-Пенев онова....дрън дрън ! :D
Какво сте го емнали Пенев , ако не е Пенев да задава въпроси такива същите би ви задал всеки редови обисновен човек , на когото логиката на съдебните ни казуси и последствията от същите е напълно неразбираема.
Неразгадаем за индивидите извън юристите ще си остава вечния процес на формиране на "вътрешното убеждение",спрямо доказателствата, ноторните обстоятелства и факти /кое го има у селОто го нема у делОто /от една страна и личните интереси на всяка от страните в в папките на конкретното дело.
Пък да не говорим с обществената значимост и отзвук в някои казуси :D
Та , стига трепахте Пенев , Пенев и да млъкне тия, дето плащат данъци да формират бюджетни заплати искат да знаят! Научете се да работите с ламби блеснали в очите ви , на обществен припек.... :mrgreen:
miriam
Потребител

Мнениеот Гост » 16 Мар 2009, 11:14

miriam написа:Пенев това-Пенев онова....дрън дрън ! :D
Какво сте го емнали Пенев , ако не е Пенев да задава въпроси такива същите би ви задал всеки редови обисновен човек , на когото логиката на съдебните ни казуси и последствията от същите е напълно неразбираема.
Неразгадаем за индивидите извън юристите ще си остава вечния процес на формиране на "вътрешното убеждение",спрямо доказателствата, ноторните обстоятелства и факти /кое го има у селОто го нема у делОто /от една страна и личните интереси на всяка от страните в в папките на конкретното дело.
Пък да не говорим с обществената значимост и отзвук в някои казуси :D
Та , стига трепахте Пенев , Пенев и да млъкне тия, дето плащат данъци да формират бюджетни заплати искат да знаят! Научете се да работите с ламби блеснали в очите ви , на обществен припек.... :mrgreen:

Че ние все така работим. На сериозен обществен припек, особено в последните години. И - все виновни по дифолт...:)
И, за да не стане, как беше - "скарали се двама магистрати с двама адвокати, колко е на 1000 половината", няма да споря по темата чий труд е повече в обсега на общественото внимание - нашия или вашия, както и кого санкционират по-лесно, да не кажем - че е и "модерно", и, че ние не можем си оправдаем заплатите с изречението "адвокатът е некадърен"...
Не смятам / както виждате по темата има и изказвания на адвокати/, че някой подхожда високомерно, напротив - видях опити за разяснение.
Всеки има право да пита и да получи отговор.Въпросът , обаче и - иска ли да разбере.
Гост

Мнениеот Гост » 16 Мар 2009, 12:07

plamen_penev написа:O-o-o! Почти цялата "форумна глутница"
Най-често (нека форумните прокурори кажат дали си измислям!) в първоначален момент, се образува "предварителна", наричана още "прокурорска" проверка. Разбира се - извън процедурно... Защо й казват "прокурорска" след като е всъщност "полицейска" за мен е пълна тайна. Това е без никакво съмнение незаконосъобразно деяния, доколкото в НПК такава процедура просто няма! Това някои го правят дори и когато са изпълнени двете условията по НПК за образуване на ДП! След това, по-скоро често, следва постановление за отказ от образуване на ДП... и разследвания си отдъхва... до следващата "прокурорска" проверка... Това е "често"! Защо - можем само да си представяме.

Така, ще опитам за последен път. Има два типа производства- по които не се налагат неотложни действия, и по които се налагат такива.
Пример за първото- жалба на гражданин. Проверките, които цитирате имат за цел да проверят дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление. Ако са налице- се образува досъдебно производство.Нали разбирате, че не във всяка жалба се съдържат данни за престъпление, всеки може да се жали от всеки и за всичко.
Няма да коментирам изказването Ви, че "често "се отказва образуване, когато са налице законен повод и достатъчно данни. Без съмнение, има и такива случаи, но тези постановления подлежат на обжалване пред по-горна инстанция.
С две думи - има кой да го мисли, защото законът му го вменява. Страните имат правото да си търсят правата, но неудовлетворени винаги има и това е нормално.
В другия тип случаи, обаче се налагат незабавни действия.
Пример- убийство, изнасилване, контрабанда... Нали разбирате, че деецът не може просто да бъде пуснат. Прави се работно обвинение, взима се мярка за неотклонение съобразно тежестта на деянието и личността на дееца, с цел да му се попречи да се укрие или да извърши друго престъпление.
Това работно обвинение, естествено, не може да е максимално точно или конкретно, защото разследването е в начален стадий. То може да се измени, питахте за основанието - чл.225 от НПК, когато всички обстоятелства по делото се изяснят.
Та - понятието работно обвинение наистина е наложено в практиката. Най-общо казано това си е същинско обвинение, което още обаче не е окончателно, не е прецизирано. И - в него няма абсолютно нищо незаконно.
Органът на досъдебно производство повдига и предявява обвинението след като го докладва на прокурора.
Когато разследването приключи, прокурорът изготвя обвинителен акт. ОА и обвинение не е едно и също понятие, следва да правите разлика.
Случаят Ставийски не го коментирам, защото не знам конкретните обстоятелства.
За това, кои процесуални нарушения са съществени - вижте ТР №2.
Ето Ви шеговито примерче - отивате Вие "при дежурния прокурор, да го сезирате устно за извършено престъпление", както Ви се е случвало, и го намирате мъртъв на пода облян в кърви. Над него, уважаемият адв.Керелов държи окървавен нож. :lol:
Значи- логичното в този случай е, адв.Керелов да бъде обвинен за убийство, и задържан, нали така- това е най-тежкото престъпление срещу личността и има основания да се смята, че извършител е той. :lol:
Това първоначално обвинение ще е работно, може да е примерно по чл.115 от Нк, или по чл.116 ал.2 от НК - за убийство на магистрат, при или по повод.../наказуемо - 20 до 30 г., доживотен или доживотен без право на замяна/, защото все още не са събрани всички необходими доказателства, за да се прецени квалификацията.
:lol: В този конкретен случай, обаче, ми се струва, че в хода на разследването, неминуемо ще стигнем до окончателно обвинение по чл.118 от НК- убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е било предизвикано от пострадалия с противозаконно действие, от което са настъпили, или е било възможно да настъпят тежки последици за виновния или негови близки / наказуемо от 3 до 10 г./ :lol:
Всичко това, следва да се докаже.Даже е добре, защото е по-благоприятен текст за дееца... :lol:
Последна промяна cruel_la на 16 Мар 2009, 18:17, променена общо 2 пъти
Гост

Мнениеот miriam » 16 Мар 2009, 12:59

Ааа, колега Круел-лла-ето така като отговорите , а не като на мен с леко стържещ вкус на стиропор + закваска от кориселин-всички разбрахме /сигурно и Пенев/ какво точно се има предвид и защо е нужно да се извърши предварителна проверка.

А за Вас , доколкото съм Ви чела съм останала с убеждението , че се добър, брилянтно изразяващ се и стриктен магистрат, знаете отлично за на хилядата половината ! та, не ме възприемайте лично хич :D
miriam
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 16 Мар 2009, 15:52

cruel_la каза:
Ето Ви шеговито примерче - отивате Вие "при дежурния прокурор, да го сезирате устно за извършено престъпление", както Ви се е случвало, и го намирате мъртъв на пода облян в кърви. Над него, уважаемият адв.Керелов държи окървавен нож.

Почитаема! И шегичките ви май са такива: примитивно-витиевати... Пустият му господин Керелов! Чак и окървавен нож "сложихте" в ръката му... Но се питам - наистина ли смятате, че хората около вас са кръгли глупаци, а аз (например!) притежавам диагнозата, която ми постави тук не безизвестната в този форум dideto?
Не miriam! Нищо не разбрах... освен че почитаемата cruel_la си мисли, че с много приказки можеш да направиш черното бяло и обратно... което разбира се не е вярно! Забележете колко "ловко", без дори да го намекне, е подменила правото, дадено на прокурора от Законодателя чрез процесуалния кодекс да държи заподозряния затворен без санкция за 24 или 72 часа с измисления термин "работно обвинение", наложило се в практиката като уж "законно" дейстие... Не питам кой е закона...
Подобни аргументация ми напомнят думите на един мой познат физик, водолаз, който казваше: "хайде сега - левия борд отдясно, а десния - в средата" :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот 1968 » 16 Мар 2009, 16:36

Продължаваш нищо да не вдяваш, както се вижда от постовете ти.Няма смисъл да ти се обяснява.Един му вика работно, друг временно, трети докато е топъл и т.н.,, по същество това е едно и също постановление и има еднаква процесуална стойност като всички следващи.Ако искам в ДП мога да ти повдигам обвинения всеки ден и да добавям по едно обстоятелство от фактическа страна и да ти променям квалификацията.Аз мога да го задържа когато си поискам, и да внеса предложение за МНЗС с каквото си искам обвинение, което в последствие може да се променя неограничен брой пъти.Така, че постановлението и задържането в настоящи яспор на несъотносими едно към друго.
1968
Потребител

Мнениеот huligan » 16 Мар 2009, 16:56

miriam написа:Какво сте го емнали Пенев , ако не е Пенев да задава въпроси такива същите би ви задал всеки редови обисновен човек , на когото логиката на съдебните ни казуси и последствията от същите е напълно неразбираема.
:mrgreen:

Ама той не пита за да се научи. Той пита за да се заяжда и да критикува :mrgreen: Попрочети му постингите и няма да се чудиш толкова на емването 8)

от plamen_penev на 16 Мар 2009 02:52 pm

. ..Но се питам - наистина ли смятате, че хората около вас са кръгли глупаци, а аз (например!) притежавам диагнозата, която ми постави тук не безизвестната в този форум dideto?

Направо ще и стисна ръката на dideto, ако се запознаем :) Много проницателно момиче.
Последна промяна huligan на 16 Мар 2009, 17:01, променена общо 1 път
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 16 Мар 2009, 16:59

Още един тънък познавач на душата Пенева... :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост » 16 Мар 2009, 18:28

plamen_penev написа:Почитаема!
1/... Но се питам - наистина ли смятате, че хората около вас са кръгли глупаци,
2/...а аз (например!) притежавам диагнозата, която ми постави тук не безизвестната в този форум dideto?
3/...Не miriam! Нищо не разбрах... освен че почитаемата cruel_la си мисли, че с много приказки можеш да направиш черното бяло и обратно... което разбира се не е вярно! Забележете колко "ловко", без дори да го намекне, е подменила правото, дадено на прокурора от Законодателя чрез процесуалния кодекс да държи заподозряния затворен без санкция за 24 или 72 часа с измисления термин "работно обвинение", наложило се в практиката като уж "законно" дейстие... Не питам кой е закона...
4/Подобни аргументация ми напомнят думите на един мой познат физик, водолаз, който казваше: "хайде сега - левия борд отдясно, а десния - в средата" :lol:

Значи, пак по точки:
По първа- не мисля, че хората около мен са пълни глупаци, само някои от тях.
По втора- не ви знам диагнозите, мога само да предполагам.
По трета-прочетете поста на 1968, дано схванете.
По четвърта-учудена съм, че имало и посредствени физици :idea: :shock: :roll:

miriam, не "скърцах със зъби" изобщо, а можеше.Не зная де законът ни е вменил и ограмотителна функция, та "така да ни питат и обикновените граждани". Незнанието на закона не оправдава, нали така.Въпреки това, полагаме множество и напълно безуспешни усилия с колегата - любител самодеец, и не само по тази тема.
Но целта е спор за самия спор, без предмет на спора, щото е някак...неоспорим. :lol:
А, борци за справедливост нооого в тая пуста държава...
Гост

Мнениеот miriam » 16 Мар 2009, 18:36

хехехехе...колега Круела , не че нещо , ама към вас лично аз специално не съм се и надявала да се обръщам, нито пък съм ви молила да ме ограмотявате , еле пък дала повод да ми скърцате....
за гражданите-знам знам , дори нямате представа как произнасяте погледнато отстрани тази дума...трудно ми е да опиша звученето;
а колкото до самодейците и професионалистите , не че познавам Пенев колко е слаб физически , или пък вас колко сте яка и калена психически , но четох някъде , че самодейците направили ноевият ковчег , а професионалистите-тайтаник:)))

р.р. исках малко за разведря питбулското , струящо от темата, грозно е така да сте изнервени и да обиждате , то тука дето се вика никой и насила не ви държи вързани , след като гражданите ви довеждат до лудост?...но виждам че ще ме подберете и мен , пък аз за разлика от Пенев имам зъби :mrgreen:
С уважение и поклон
miriam
Потребител

Мнениеот huligan » 16 Мар 2009, 19:34

от miriam на 16 Мар 2009 05:36 pm
р.р. исках малко за разведря питбулското , струящо от темата, грозно е така да сте изнервени и да обиждате , то тука дето се вика никой и насила не ви държи вързани , след като гражданите ви довеждат до лудост?...

Ние, питбулите, се разведрихме и колегиално ти благодарим, че вникна в проблема издълбоко, разгледа го безпристрастно и раздаде квалификациите справедливо. Оттегляме се да се срамуваме, а теб те оставяме да си общуваш с въпросния гражданин.

P.S. Абе чудя се защо читавите адвокати (след първи опит) не пускат такива и до прага на кантората. :roll:
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот otatoo » 17 Мар 2009, 04:32

miriam написа:...
р.р. исках малко за разведря питбулското , струящо от темата, грозно е така да сте изнервени и да обиждате...
пък аз за разлика от Пенев имам зъби :mrgreen:
С уважение и поклон

видехме, видехме.... допринесохте за.. и оплюхте питбулското...
аферим, византийска работа....
едит: секи си има по нещо, едни- зъби, други- акъл, е, некой нищо си нема. ама кво са... секи си е некакъв :idea:
Изображение
Аватар
otatoo
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 17 Мар 2009, 09:43

cruel_la:
Не зная де законът ни е вменил и ограмотителна функция, та "така да ни питат и обикновените граждани".

Ако толкова стриктно се придържахте към Закона вие, съдиите и прокурорите, колкото декларирате тук, България нямаше да е на това дередже днес, и съдебната й система нямаше да е за смях на цяла Европа... :cry:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост » 17 Мар 2009, 10:58

:) miriam, ма молА Ви, зачитайте преди да ползувате "зъбите, които имате" /иначе, се радвам, че сте в активна възраст :) /Ни най -малко не съм се опитвала да Ви ограмотявам.
Прочетох първия Ви пост, за хората, които искали да знаят, и Ви питах учтиво, къде законът ни вменява ограмотителни функции, и кое от работата ни не подлежи на контрол, за разлика от адвокатската.Не е моя вината, че не сте схванала :?
Понеже г-н Пенев ми е приятел/ обичаме фантастика и фентъзи :idea: /, и имам свободно време в отпуск, рекох да му обясня за пореден път с думи прости, макар да зная, че диспутът е излишен, и цели просто внимание...
А, това за "докараните до лудост питбули", дори за форум, е твърде ниска топка. :)
Гост

Мнениеот system » 17 Мар 2009, 11:08

Все пак, господин Пенев, успяхте ли да разберете какво е работно обвинение ? И можете ли да изложите смислено и систематизирано в един пост защо смятате, че е в противоречие с правилата на наказателния процес ?
system
Активен потребител

Мнениеот dideto » 17 Мар 2009, 11:13

Ама защо продължаваме да обсъждаме нещо толкова тривиално като работно обвинение.

Какво стана с правилото на Торичели и други интересни физични закони и явления.

Нищо не разбирам от физика. Искам да ми се обясни! Защо ме пренебрегвате?!
Защо все на г-н Пенев се обяснява какво е работно обвинение!
Защо г-н Пенев не ще да обясни правилото на Торичели? Или да ни ограмоти по нещо друго от областта на физиката.

Пък после ние да му задаваме интересни въпроси и да го питаме защо като има физични закони държавата все е виновна.
dideto
Младши потребител

Мнениеот miriam » 17 Мар 2009, 11:17

Колега Круела , законът Ви вменява да мотивирате всички а-бе-цета , които сътворите-значи сте длъжна да се обяснявате , аргументирате , осуквате, служебното начало за "малоумниците" в залата/форума/на ъгъла до светофара-там , което ви е по на сърце..... :mrgreen:
това по принцип, а към Пенев нямате задължения разбира се никакви , обаче пък ако не го ръфате докато му "обяснявате" как ще покажете мощност и компетенции?! :P
Айде да спрем да веселим аудиторията , съдът е важен.Но предлага услуга , а услугата трябва да е смилаема и сдъвкаема , принципно.А вие обяснявате добре-
Признавам.
miriam
Потребител

Мнениеот zidaromazach » 17 Мар 2009, 11:39

Това горното не е вярно.

мотивиране- ДА,
обясняваници- НЕ

ПП. ООсукваници също не.

А и да кажа че и аз въобще не приемам залитанията по някакъв квазивисокостилен изказ в мотивите по актовете на колегите. Понякога са написани така, че и те самите не могат да си ги разберат, ама пишат ли пишат... Като вземат една диплома и като си сложат някаква табелка на вратата на кабинета и вече проговарят на друг език.
zidaromazach
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 17 Мар 2009, 12:24

system каза:
... защо смятате, че е в противоречие с правилата на наказателния процес ?

Къде съм казал, почитаеми system, че "работното обвинение" е в "противоречие с правилата"? Май не ме четете преди да се нахвърляте срещу мен... :(
Все пак да - законът е вид правило, но не всяко правило е закон...
Май е прав zidaromazach, като казва:
Като вземат една диплома и като си сложат някаква табелка на вратата на кабинета и вече проговарят на друг език.

Аз бих добавил: и си мислят, че вече са много велики и високо на "простолюдието"...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот dideto » 17 Мар 2009, 12:34

Абе, какво стана с правилото на Торичели?

Или може би г-н Пенев не е физик.....
dideto
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт