начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

РАЗБИВАНЕТО НА СЛЕДСТВИЕТО?

Дискусии на тема съдебната власт в България

НЯМА

Мнениеот yugoslav » 10 Май 2006, 21:07

НЯМА
Последна промяна yugoslav на 10 Май 2006, 21:16, променена общо 1 път
yugoslav
Потребител

ПЕТИЛЕТКАТА ЗА 10-15 ГОДИНИ!

Мнениеот yugoslav » 10 Май 2006, 21:07

Последна промяна yugoslav на 10 Май 2006, 21:19, променена общо 2 пъти
yugoslav
Потребител

Мнениеот yugoslav » 10 Май 2006, 21:11

Със сигурност Ви е било по-добре да работите със следствието , не за друго , ами за това, че част от делата в досъдебната фаза се точеха с години и петилетки!!! Ползата от файдата е била повече от ясна- протакване до припадък, безвъзвратно заличаване от времето и обществения хаос на веществени и гласни доказателства, преселение на "оня" свят по различни причини на ключови свидетели...и в крайна сметка настъпването на АБСОЛЮТНАТА давност!!! Това е лелеената мечта на ДОСТА адвокати /мека, лека и доходна..."защита"/! Наблягам на думата "доста", защото има имного колеги адвокати, които с чест, професионализъм и с искренност подхождат при осъществяване на защитата на своите подзащитни!!! Слава Богу, че повечето адвокати , които познавам са точно хора с такива достойни качества!!! А другите..... просто за тях ще кажа една съдийска филипика :"ГОЛЕМИ АДВОКАТИ............ГОЛЕМИ ПРИСЪДИ!"
В краткия си дознателски стаж /близо 2,5 години/ работата и съдбата са ме срещали в 80% с добри следователи/и професионално и човешки/, получавал съм ценна безкористна помощ от тях. От останалите 20% от следователите, с които съм имал "вземане-даване" съм получил като "дар" преобразувани следствени дела, образувани в зората на родната демокрация и влачени/по-точната дума е "затлачени"/ през годините. Е, за месец-два след възобновяването им успешно ги приключвах и то без "хъкътъ-мъкътъ" от господарите на процеса.
Поздрав до всички колеги следователи, които в мнозинството си са перфектни юристи!!!
yugoslav
Потребител

Мнениеот yugoslav » 10 Май 2006, 21:11

Със сигурност Ви е било по-добре да работите със следствието , не за друго , ами за това, че част от делата в досъдебната фаза се точеха с години и петилетки!!! Ползата от файдата е била повече от ясна- протакване до припадък, безвъзвратно заличаване от времето и обществения хаос на веществени и гласни доказателства, преселение на "оня" свят по различни причини на ключови свидетели...и в крайна сметка настъпването на АБСОЛЮТНАТА давност!!! Това е лелеената мечта на ДОСТА адвокати /мека, лека и доходна..."защита"/! Наблягам на думата "доста", защото има имного колеги адвокати, които с чест, професионализъм и с искренност подхождат при осъществяване на защитата на своите подзащитни!!! Слава Богу, че повечето адвокати , които познавам са точно хора с такива достойни качества!!! А другите..... просто за тях ще кажа една съдийска филипика :"ГОЛЕМИ АДВОКАТИ............ГОЛЕМИ ПРИСЪДИ!"
В краткия си дознателски стаж /близо 2,5 години/ работата и съдбата са ме срещали в 80% с добри следователи/и професионално и човешки/, получавал съм ценна безкористна помощ от тях. От останалите 20% от следователите, с които съм имал "вземане-даване" съм получил като "дар" преобразувани следствени дела, образувани в зората на родната демокрация и влачени/по-точната дума е "затлачени"/ през годините. Е, за месец-два след възобновяването им успешно ги приключвах и то без "хъкътъ-мъкътъ" от господарите на процеса.
Поздрав до всички колеги следователи, които в мнозинството си са перфектни юристи!!!
yugoslav
Потребител

Мнениеот dinev » 29 Юни 2006, 22:50

advokata написа:Какво да кажа,освен че преди докато имаше работещо следствие работех с колеги професионалисти..сега,меко казано,се налага да работя с аматьори в МВР...Кому беше нужно това?Може ли за 1 привличане на обвиняем дознателя да ме разкарва 3 пъти (защото не бил работел с тези текстове от НК-забележи!) :?: :!: :?: :shock: Просто коментарите относно компетентност и юридически познания в случая са излишни!

Ако трябва, ще те разкарват и 20 пъти! Нали "адвокат" означава "призван"?! Явно ти го тълкуващ като "призован", за жалост :wink:
dinev
Потребител

Мнениеот bignik » 01 Юли 2006, 01:36

Колко ли болка се таи в следователите, които ще се разделят със заплатките си от 1500 лева. Не им пука за изхода на делата, но малцина са тези които открито ще го заявят.
bignik
Младши потребител

Мнениеот dinev » 02 Юли 2006, 11:27

cruel_la написа::lol: а колегите ни ги преназначиха, дори там, дето кракът дознателски, незнайно що, не стъпва, т.е. в прокуратурата и съда.

Колежке (ако ми позволиш да те наричам така), няма да бъда многословен, както ти винаги си. Цитираните твои размисли предизвикват у мен нищо друго, освен насмешка. Интересно какво си имала предвид. Дали че нас не ни назначават на такива "постове", или че не ходим там по работа? Щото аз все още не съм виждал следовател да извършва примерно разпит пред съдия, или да взема разрешение от районен съдия за одобряване (или последващо разрешаване) на някой от изброените в НПК протоколи, подлежащи на такова. И сигурно няма да видя. Сама си отговори защо това е така. Колежке, въпреки високопаните ти и дълбокомислени (и предимно многословни) писания, общо взето всеки път говориш едно и също в различен вариант. Какво обаче имаш предвид, казвайки горецитираното? Моля, уточни! За твое сведение, смятам че дознателите са наравно юристи със следователите, и като такива могат да бъдат назначавани както в прокуратура, така и в съд. Това че ти не си видяла такива назначения, както се казва си е грешка в твоя телевизор. И престани с това твое високомерие! Дразниш.
dinev
Потребител

Мнениеот yugoslav » 02 Юли 2006, 11:49

Нека си изплаква мъката жената, бе, Dinev!
Признавам, че с новоназначените прокурори и съдии /бивши следователи/ работя много по-спокойно. Не виждам конфликт между дознатели и следователи/настоящи или преназначени в друга област на магистратурата/.Няма такъв! Разбирам я Сruel_la, че брани институцията "Следствие" и съзнавам, че няма лично негативно отношение към дознателите! Ама защо техните ръководители не направиха непосилното , за да ги запазят като "работеща" структура! Перифразирайки един братовчед на принц Емануел Савойски, трябваше тези шефове да го направят "когато му беше времето". Нито сега от колежката следователка зависи нещо, нито пък от дознателските мераци! Айде със здраве, Динев...дежурството продължава! :lol:
yugoslav
Потребител

Мнениеот dinev » 02 Юли 2006, 12:18

P.S.
Да добавя само, че малко преди вълната от назначения на следователи в прокуратурата, имаше голямо движение (поне при нас) на следователи до Районна прокуратура. Обаче за назначения. Това бяха така наречените "диплоатически совалки"(ще ме вземете ли, аз много ще слушкам и ще работя). Не и служебно, във връзка с делата. . А относно въпроса ти, чийто отговор много добре знаеш, ще ти отговоря, че много по - лесно е да бъде назначен магистрат (какъвта е следователя) на друго магистратско място, както на практика и стана. Външни за системата назначения бяха почти невъзможни. Обаче сега се получава, че назначените в прокуратурата следователи запазиха заплатите си, които са по - високи от тези на прокурорите. И май ще им се наложи да работят доста повече, отколкото до сега на уважаемите новоизлюпени прокурори, за да си заслужат заплатите. Май най - добре за тях си беше да си останат в следствието, как мислиш?!
dinev
Потребител

Мнениеот sledovatelia » 02 Юли 2006, 17:04

Динев, аз съм от тези които останаха. За много измислени работи пишете бре момче, в някой от постингите. Има си служби, има си компетенции, работата си върви....какъв е проблема както се казва???
Всичко тука написано е излишно и до никакъв нито правен нито фактически резултат се стигна. Всеки юрист иска да бъде магистрат - това е логично и разбираемо. Имам познати адвокати които искат да влязат в магистратурата, дознателите които познавам и поддържам близки приятелски отношения също искат....това е нормално. Да станеш от разследващ орган, прокурор, съдия - нормално е. Това е професионално израстване в кариерата. Това го разбирам. И лично моето мнение е, че спора ви с Круела не решава нищо. Това за което спорите е държавната политика в областта на разследването. Нищо не зависи от нито една от службите. Всеки да си кара работата и това е. И ако мястото което заема не го устройва, да си потърси друга месторабота. Аз уважавам работата на следователя, няма да стана нито прокурор нито съдия, нито какъвто и да било друг. И да ти кажа не всички от нашите които бяха поканени приеха да се преместят. Двама следователи отказаха едно прокурорско и едно съдийско място. Просто заявиха - работата в зала не ни прави кеф и толкова....просто и ясно...:) Така че, всеки за себе си го решава. Къде и как ще работи. Круела не я познавам лично, но от начина на изложението й разбирам, че е открит и свестен човек. Вярно е че пише разтегливи постинги, но не виждам нищо лошо. В края на краищата все пак в чата има и хора на които доста дълго трябва да се обяснява докато зацепят за какво става въпрос.....
И в резюме.....като заключение: Единичните дознателски бройки плахо и несигурно съществуващи към момента под стоманения крак на Криминална полиция не са нищо друго освен едни крехки темели на една бъдеща СТОМАНОБЕТОННА КОНСТРУКЦИЯ наречена - ЕДИНЕН СЛЕДСТВЕН АПАРАТ ПРИ МВР - това което държавата възпламени през януари 1995 година и в която структура имах възможност да работя до ликвидирането й....както и след това до момента естествено......да пази господ...:::)))
sledovatelia
Младши потребител

Мнениеот yugoslav » 02 Юли 2006, 23:38

ама човек с две години стаж, да ми се изказва, как оправил следствени батаци по"преобразувани дела" , и да ни дава квалификации, е това е просто непростимо

Е, ся к' во!? Да си посипя главата с пепел ли, че съм "оправил" следствени батаци!?Да точно и то такива "преобарзувани дела" през 1998-99 година с някакви собственоръчни Постановленийца на водещите разследването към този момент органи! Чудиш се как е възможно ли , Круела!? Ами по директивите на тогавашния апелативен прокурор е било възможно ...фокус-мокус и следствието станало дознание! Пък прошка мога да искам само от майка си , баща си и Господ, ако все пак някога ми се наложи да искам!" Ай , лека нощ!
yugoslav
Потребител

Мнениеот bignik » 03 Юли 2006, 00:04

Незнам защо решихте, че съм дознател. Може би смятате, че само дознателите са против следователите. Имам преки наблюдения относно работата на следствието. Затлачените дела са безброй. Не се знае кое дело къде е и на кой се води. Получават се по 10!!! напомнителни писма от прокуратурата, че срокът на делото е изтекъл. Отчитат около 100 приключени дела за година на човек, но забравят да споменат, че 90 от тях са прекратени поради изтекла давност и не са извършвали никакви действия по тях за целия срок. Толкова са се загрижили следователите за изхода на делата си, че нито един от тях не иска да работи като дознател. И причината за това са само ниските възнаграждения. Въпреки, че всеки един от тях ще ви каже "Не искам шапкар да ми е началник". И се надявам, че поне един от присъстващите следователи във форума ще намери кураж и ще каже "Има нещо вярно".
bignik
Младши потребител

Мнениеот sledovatelia » 03 Юли 2006, 09:31

Не става въпрос само за началника шапкар. Дознанието няма ОБОСОБЕНА СТРУКТУРА, ПРОФЕСИОНАЛНО И КОМПЕТЕНТНО РЪКОВОДСТВО, ИЗГРАДЕНА СИСТЕМА НА РАБОТА, КОМПЕТЕНТНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, ЛИПСА НА КРИТЕРИИ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ И ОТРАБОТВАНЕ НА ПРОИЗШЕСТВИЯ.....и още много неща.
Тези дознателски бройки "гравитиращи и преплитащи се" с оперативните по криминална, минавайки през "миксера" на общополицейската дейност се размиват и затлачват процесуално. Гледам тука нашите дознатели всяка вечер висят на камари в РПУ - то, все "мероприятия" провеждат...:::))) И на другия ден като простреляни патици.....не е работа на разследващия да лови непълнолетни по кръчмите каквото правят нашите дознатели още. И като седнем надвечер на бира да се оплакваме взаимно. А що се касае до затлачените дела - има ги вярно. Но винаги и навсякъде ще ги има. В по - старо време като ставах аз следовател почнах с почти 200 /двеста/ дела. Как се оправят. Страхотия беше наистина. Но мина време - справих се все пак. Бяха затлачени от по стари следователи. Но те се оправиха. И сега в момента нещата са много по - добре. По отношение на заплатите - вярно е това, че нашите са по високи. Обяснимо е - офицерската длъжност на следователя в старо време от ГСУ на МВР се приравняваше на зам. шеф на РПУ. Такъв беше ранга на следователя. И после се запази след девоенизацията. Ех - и като дознателския ранг стане равен на зам. шеф на РПУ нещата ще се променят. Заради тази полицейска помиярщина колегите следователи не искат да станат дознатели. Не може началник на криминална да ме учи мен, да правя огледи и да ми казва кое вещо лице да си назначавам, поради неговата лична симпатия към тоя или оня експерт.
Както и какво да образувам, и къде да го пращам. Още по - малко как да си оформям протоколите, доказателствата и прочее...
Най - малкото защото нито му влиза в работата, нито е от неговата компетенция. Следствената и операетивната дейност наистина трябва да вървят ръка за ръка, но никога не следва да се пресичат.
Преди промяната на НПК като посещавахме тежките произшествия, най - трудната част от огледа си оставаше невъзможността да изтикам полицейските мозъци от местопроизшествието за да не ми унищожават следите от местопроизшествието.....това на шега, но си е истина.
Последна промяна sledovatelia на 03 Юли 2006, 11:46, променена общо 1 път
sledovatelia
Младши потребител

Мнениеот sledovatelia » 03 Юли 2006, 09:35

Така стоят нещата според мен. Не искам да засягам никого, но светът си върви, и разследването не започва нито от днес, нито от вчера.....:::)))
Глобални промени тепърва предстоят...:::)))
sledovatelia
Младши потребител

Мнениеот dinev » 03 Юли 2006, 20:22

cruel_la написа::lol: Споровете ти с Микеле особено, бяха просто върхово постижение.. :lol:

Мммммммммммм, да! Защо ми напомняш за този ..........?! Срам ме е за моите доста цветисти изказвания :oops: , но какво да направя, като този........Микелеш със всеки свой постинг предизвиква гняв у мен?! :wink:
dinev
Потребител

Мнениеот bignik » 03 Юли 2006, 20:40

Споделям в голяма степен мнението на "следователя", но не съвсем. Той говори за, цитирам "професионално и компетентно ръководство", предполагам на национално ниво. Та нали един от заместниците на Румен Петков, който ще отговаря за дознанието беше преди това зам.директор на НСлС. Ако в негово лице не вижда професионалиста, то къде са тогава добрите следователи.
bignik
Младши потребител

Мнениеот sledomagrz » 04 Юли 2006, 08:24

sledovatelia, престани с тези обиди към поицията. Това няма да помогне на никого. Трябва да обсъждаме НПК. Веднага като имам възможност ще открия нова тема във форума. Важното е че следствие ще има. Важното е че идеите за развитието на следствието са приемливи и добри. Важното е че ще имаме възможност да покажем на какво сме способни. Обидите и всичко останало е без значение. Радвам се че разума надраства политиците. Щастлив съм че оцеляваме. А трябва да помагаме на полицията, на дознателите, на прокурорите, защото техните грешки, добронамерени или не, ще се изсипят върху нашите глави. За това колеги да покажем, че сме професионално надрастнали предразсъдъците си. Да покажем, че можем да им дадем повече от това което очакват от нас. ....Дори и да не го желаят. Последните впечатления които имам, свързани с развитието ни, ме навеждат на мисълта, че всичката помия от едно забатачване на разследването ще се излее не върху другиго, а върху нашите глави. Да се подготвим за това и да си вярваме.
sledomagrz
Младши потребител

Мнениеот sledovatelia » 04 Юли 2006, 11:07

Никога не съм обиждал полицията. Най - малкото защото доста години от живота ми минаха там. Изтъкнах проблеми, поради които дознателския апарат не може да функционира добре, както и проблеми които блокират връщането на следователите. Тези "кусури" дознателите ги изпитват на гърба си и именно те им пречат да работят професионално. Това го знам от самите тях, което ми е споделено. Примерно наша дознателка ми е казвала"Аз съм вързана за пеша на оперативния..." - цитирам дословно. И така е - вързана е, вместо тай да е "вързан" за нейната работа и да я подпомага по начини и способи произхождащи от съвместната й дейност....за това ставаше въпрос колега...:)))
sledovatelia
Младши потребител

Мнениеот amorosa » 04 Юли 2006, 16:59

[quote="dinev"]Щото аз все още не съм виждал следовател да извършва примерно разпит пред съдия, или да взема разрешение от районен съдия за одобряване (или последващо разрешаване) на някой от изброените в НПК протоколи, подлежащи на такова. И сигурно няма да видя.

:lol: Мда.Първо реагирах така. :shock: После, реагирах както следва, тоест-така :lol: . След това реших, че си прав, колега Динев.Напълно.Следствието не само не е виждало съд / при това тука говориш за районен, такъв ти е познат на теб, ами на Окръжно ниво!/.Дори не знаем, че има такива съдилища. Нещо повече, следователите не знаят що значи протокол.А, като не знаят, как ще го санират! :lol: Даже тоз пренаписан НПк, не знаят, за който говори колегата ти Югослав, дето дава възможност да се преобразуват дела в дознания.Еми, прав си.Пълно безобразие.Добре, че сега и тук ви има вас, та се оправиха нещата!
Сега сериозно.Момчета, говорите за високомерие.Няма такова.Има загриженост, и нормална реакция при изкривяване на нещата. Чета тук, и не вярвам на очите си, направо.Колко стаж имате вие, момчета?За Югослав разбрах- 2 г.Какви дела сте гледали на районно ниво?И, мислите ли, че това е достатъчно, за да давате квалификации? Какво сте видели-делца на район?И, колко за краткото време?Тежки гледахте ли вече, какви и кога, при вас ли бяха досега, та такъв широк поглед над грозната действителност?
Разбирам желанието, хъса, амбицията.Това са позитивни неща.Но, прекаляването с тях е нелепо и смешно.
С идването на грамотността, рутината и опита, ентусиазмът позатихва.Обаче, първите три са ценни и нужни. И, от тях човек само може да се учи, ако не е в състояние да предложи по-добро.Иначе е смешен.
amorosa
Младши потребител

Мнениеот sledomagrz » 05 Юли 2006, 11:25

Колеги, мисля че темата вече не е актуална.
В крайна сметка оказва се, че следствието не е разбито, а просто с редуциран състав. Отнети са му правомощия по голяма част от разследването, но не и лишено от правото да разследва. Предвидените за разследване текстове, са с най висока степен на обществена опасност. Значи законодателя е приел, че следва да се разследват от най- компетентните разследващи органи. Благодаря на законодателя за оценката / по- висока не може и да бъде/.
Следствие ще има и това е вече ясно дори и за неграмотните.
категорично въпроса вече е не "РАЗБИВАНЕТО НА СЛЕДСТВИЕТО", а "БЪДЕЩЕТО НА СЛЕДСТВИЕТО", а бъдеще има и се очертава не съвсем лошо.
Нещо повече, точно следствието има шанса да стане първото стъпало
/ не на думи и отчети както до сега/, в решаването на проблемите с организираната престъпност и корупцията, колкото и оптимистично и високопарно да звучи това. Аз разбрах едно- ние ще сме началото на една нова защита на обществото, която колкото и да не го осъзнават народни представители и министри е необходима на България и отчасти вече реализирана с новия НПК, новия закон за МВР. Колкото и да е закостеняла системата на МВР, то тя ще се реформира и за тази предстояща промяна голям дял ще има, това следствие за което милея.
Колкото и да бъдем обиждани, сочени за "некадърни", "мързеливи" и какви ли още не и от кого ли не, аз знам, че в следствието работят българи, които деветдесетте години работеха за заплата колкото чифт обувки и пак си изпълняваха задълженията.
Знам, че следователите са по- опитни от дознателите.
Знам, че по нищо следователите не отстъпват в правната си подготовка, опит, тълкуване и прилагане на наказателните норми от прокурори и съдии.
Знам, че единствено следователите са тези, които безпристрастно и независимо могат да разследват магистрати и министри, полицаи без да може някой да им казва как да го правят.
Няма друг разследващ орган, който да е по- добре подготвен- с опит, познаване на наказателната материя, материално обезпечен и не на последно място независим.
Няма друг разследващ орган, който да съумее да запази анонимността на магистрат до събиране на достатъчно доказателства, необходими за сваляне на имунитет или безпристрастно да събере доказателства сочещи невинност / нещо изключително важно за бъдещето на един набеден в престъпление и добросъвестно изпълняващ задълженията си магистрат/.
Горд съм, че съм следовател.
Не само да си полицай е призвание.
Призвание е и да си съдия и прокурор.
Ако да си полицай е само призвание,/ както някой тук във форума толкова гордо сочи/, то да си магистрат е призвание, отговорност, безпристрастност, компетентност ....
Ако един полицай може да си затвори очите / това точно не го констатирах, това точно не го видях, така ми нареди прокурора, така ми разпореди началника и много други извинения в този смисъл /, то магистрата е ДЛЪЖЕН да се съобрази с наказателната норма, да има предвид всяко показание, да обясни в мотивите на постановление, решение защо приема обстоятелствата такива и не може да си позволи лукса да каже "ами административния ми ръководител така ми нареди".
Размиването на отговорност е допустимо в полицията.
При магистратите отговорността е лична и всяко решение следва да бъде обосновано, защото иначе ще бъде безполезно, грешно, атакувано и какво ли още не.
А ние следователите, при всичките обвинения насочени към нас сме МАГИСТРАТИ и ще си останем такива с всичкия товар, който носи това понятие.
Така, че колеги ще се радвам на нова тема "БЪДЕЩЕТО НА СЛЕДСТВИЕТО".
ВЯРВАМ, ЧЕ РАЗУМА ЩЕ НАДДЕЛЕЕ и децата ни ще живеят в едно общество с по- мако престъпления, с по- малко наркотици и корупция.
ВЯРВАМ, че бъдещото следствие, ще бъде точно онази институция, в която всеки гражданин ще може да подаде сигнал за извършени престъпления от тези, от които трябва да получи защита /полицаи, магистрати.../.
ВЯРВАМ, че следствието ще бъде именно тази институция от която ще търси безпристрастно разследване всеки който е обвинен /полицай, магистрат.../, че е нарушил закона давайки от себе си всичко в защита на правата на този, който го обвинява.
СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ. Това е пътя и никой не може да го промени!
Аз съм щастлив, че вече така стоят нещата, защото обичам работата си и влагам в нея всичко което мога да дам от себе си. Вярвам, че това правят всички мои колеги следователи.
sledomagrz
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт