начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот mm222 » 24 Фев 2006, 11:17

Здравейте колеги ! Постингите на Брендан няма да ги коментирам съветвам ви и вие да не го правите защото едвали има място за ПРОСТАЦИ в един професионален форум.Колеги дознатели текста който позволяваше всички служители на МВР да извършват неотложни следствени действия отпадна м/у първо и второ четене.Можем само да съжаляваме за това тъй като дежурствата ви наистина ще станат немислими.Говорил съм колеги дознатели и излиза, че за нашия град който е голям ще трябва да има дежурни по 2 ма дознатели във всяко от управленията.Как ще стане като сега са по пет човека в управление нямам идея.По РПУ-тата извън града е още пострашно.Дори и да ни върнат непълнолетвите вашата работа пак остава страшно много.Не виждам как ще се оправяте, не защото сте некадърни или всичките там глупости а зощото е невъзможно чисто физически.Може би ще се направи нещо подобно на старите дежурни групи но и при този вариант хората пак са недостатъчни.Огледайтенормативната база на МВР добре дали там няма някаква вратичка за възлагане от типа на 201а НПК.Исками се да ви пожелая успех но като знам какво ви чака звучи някак лицемерно.Така че повече късмет и по дълго да ви издържат нервите докато се комплектовате поне физически.Голямо безумие е текста в ЗМВР съгласно който и прокурорите могат да ви искат наказания така хубави ви притиснаха че мърдане няма а после ще чуете изявления че дознателите са некъдърни и не могат да разследват.Честно казано при такава преса никой няма да може да разследва като вкл. и себе си в това число.Не знам другите колеги следователи на какво мнение са.Така е колеги колкото се мръква все по тъмно става :(
mm222
Потребител

Мнениеот ludi » 24 Фев 2006, 12:42

Колеги прегледах отново ЗМВР и открих няколко текста касаещи дознателите и по точно тяхната независимост.Прилагам ги по долу.Не видях обаче разпоредба ,която да дава правомощия на останалите служители да извършват следствени действия.

Чл. 54. (1) Дознателите извършват разследване на престъпления по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.
(2) На дознателите не могат да се възлагат други функции извън тези по ал. 1.
(3) При осъществяване на своите правомощия дознателят взема решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона.
(4) Писмените указания на прокурора по разследването са задължителни за дознателя.
(5) Горестоящите ръководители нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на заключението, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.
ludi
Потребител

Re: до БРЕНДАН

Мнениеот amorosa » 24 Фев 2006, 13:36

brendan написа:
plamche_plamche написа:С прочувствие прочетох постинга ти. С дълбоко вътрешно раздвоение приемам твърденията ти, че е необходима промяна. Каква дълбока душевност, каква вярност към родината лъха от теб???? Каква вярност към военната клетва??? Каква загриженост към България??? И към нейното предварително разследване???? Към "продажните" следователи и към бедните войници в шинели "дознателите", носещи на щиковете си "свободата".........готови до един да паднат в битката, но да "превземат" /корумпираната и продажна/ следователска крепост. Многократно вдигащи се в контрааатака срещу възправилите се срещу тях, техни текадърни шефове, някакви следователи, някакви прокурори, други връзкари и някаква си продажна и непълноценна измет.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ти мъжки изобщо не си в час. Може да гледаш, но нищо не виждаш. Нямаш представа за какво става въпрос. И никога няма да имаш. Какво ти е виновна колежката Круела? Ами като можеш по добре ела ти мъжки и го прави ти. Какъв ти е проблема? Всички искате добро разследване всичко да е шест. А като отида на произшествие няма един да дойде за поемно лице при огледа. Всеки вика - не ме закачай. Думите корумпирани типове и прочее са вестникарски излияния - цитирай по кое дело номера и водещия - кой е продажника???? Дай доказателства!!!! Къде е гаранцията, че ти не си освободен боклук от пандиза, вкаран там от нас??? ДАЙ ДЕ????
Някаква отрепка!!! Тук може да влезе всеки!!! Без ограничение!!! А деградиралите типове бих искал да ги видя??? Да има и такива - но те са с постоянна мярка за неотклонение в ареста, който почва след моя кабинет - слава богу и аз имам някаква заслуга за това....
А по отношение на Европата - ще го видиш сам. Европа няма приятели - има интереси мъжки!!! Но ти сам ще го видиш на гърба си.
Да вярно, че дознанието се е свило между описаните от тебе камъни - но това също е временно....ще дойде време и пак ще стане както бяхме ние до 1995 година......просто такава е логиката на
живота.......

По всички си личи, че си някакъв .............. Когато вие плюете по дознателите всичко е наред. Когато аз казвам нелицеприятната истина тогава нарушавам добрия тон. Най-големите тройкаджии и ......... от моя курс ги назначиха за следователи, и на други подобни службици. Вероятно когато съм ги изпуснал от поглед изведнъж са станали невероятни юристи. Мафия сте си, все на някои чедото все на някой човека. А защо работя в дознанието ли? Понякога и аз се чудя, честно казано. Може би защото е чудесна школа, защото работя сред много прекрасни хора, а не деградирали пияници и наркомани. И да ви припомня. Май имаше някакъв черен списък скоро и следствието беше спечелило убедително първото място. Колкото и да ви е мъка, така не може да продължава, вие си отивате. Къде? Не ме интересува.

КРУЕЛА:Надявам се ще ме извините, че отново ще използувам регистрацията на колежката и приятелката ми Амороза. Някой ден ще се регистрирам и аз.Наминах и ми казаха, че около скромната ми личност отново се завихрил спор.
Към Брендан:Колега, не страдам от излишно самочувствие, но смея да кажа, че нямам абсолютно никакви основания за притеснение нито относно ценза и назначението си, нито относно външния си вид, за който, като всеки млад човек, се старая да полагам необх.грижи.Ако за целите на форума е важно как изглеждам, обещавам ти в скоро време да си направя профил в "Сладур", с това име. Може и да решиш, че в следствието не сме съвсем за изхвърляне, кой знае. По никакъв начин не ме обиждаш лично. Поради естеството на работата си, съм виждала всякакви хора, в това число и пропуснали първите седем, че, и последващите години от развитието си. Не стоят така, обаче, нещата с обидите, които сипеш по адрес на колегите ми. Аз винаги съм казвала, че мразя обобщенията.Сега ще се постарая да отговоря на твоите.
Никога не съм казвала, че "дознанието е виновно", за каквото и да е. Тъкмо напротив- винаги съм казвала, че е безумно трудно да започнеш такъв тип работа без никакъв опит, и без опитни кадри около теб, които да те насочват.Още повече- ако си пряко подчинен на не дотам компетентни в разследването хора, пряко зависим от тях, натоварен и с полицейска работа на общо основание, при липсата на необходимата материална база, и условия, за смешно възнаграждение. Жал ми е за хората, които не са висшисти и само още една година ще работят като дознатели.Нелепо е да те подхвърлят като топка. Това го преживяхме ние- вършещите същата работа, 800 пом.следователи /дознатели/ в следствието, които бяхме съкратени в един ден през 2000 г. и оставени на улицата.Светлина в тунела е, ако бъдете независими в разследването от своите началници, дано да не остане само на хартия, защото е трудно осъществимо при вашата йерархическа подчиненост. Нелепа е възможността прокурорите да ви наказват, макар, че доскоро и за нас бе възможно, защото отново ви прави пряко зависими от някого. Твърде малко сте, а новоназначените ви кадри са още неопитни, обективно не сте в състояние да поемете това море от дела, което ви чака без увеличение броя на щата.Ако хора бъдат назначени с конкурси ще са неопитни и току що завършили, а за такива възнаграждения, от кадрите с изискуемия стаж, при вас на работа ще дойдат само "бедстващи", адвокати, които, както правилно ти е казала Амороза, вече са били от другата страна. По повод възнагражденията- скоро ще започнете да роптаете, и то-напълно основателно, че сте приравнени с ОР, а ако ги увеличат - ще започнат да роптаят те, и отново ще се скъса пъпната връв- разследващ - оперативен, което се случи при нас. Само прехвърлих ЗМВР, дано действително ви освободят от полицейската работа поне, защото е обективно невъзможно да се работи по този начин.Всичко това са факти, и въпреки ентусиазма и желанието ви, са трудно преодолими.
Явно, обаче, всички ние "деградиралите, със съмнителна компетентност, тъпанари и връзкари от следствието", които взимаме участие в този форум сме достатъчно професионалисти и ни боли за съдбата на разследването, независимо къде сме, след като можем да видим, преценим, и посочим тези неща.Явно имаме достатъчно професионален и личен морал, за да ви подкрепяме за тези неща. Явно сме и достатъчно хора, за да ви съчувстваме във форума, и да ви помагаме в работата, това е повсеместна практика.Аз не мога да кажа като теб-"не ме интересува къде отивате". Ами, по принцип, повечето- на по-хубави места, и по чисти- съд, и прокуратура, останалите с по-малко работа.Както ти е казала Амороза- и при вас можем да дойдем, дори няма специални изисквания само и единствено за нас.Но мен ме интересува къде отивате вие, и какво става с разследването въобще, защото това ми е работата от години и много съм пожертвала в нея.Можем да си сочим взаимно множество конкретни примери- неудачни и безпринципни назначения, откровена некадърност, и неграмотност в отделни случаи, корупция. Ти, явно все още не си усетил, че ги има и при вас, и при нас, и навсякъде. Когато, обаче, човек успява да преодолее междуведомствените и личните противоречия, и да оцени истинските проблеми, и да ги посочи, да говори за тях, според мен, тогава е истински професионалист. Това го доказаха абсолютно всички следователи, които до този момент участваха във форума.Без оглед на професионалната ни болка, че следствието няма да е това, което беше, въпреки личните страхове- когато ситуацията ни беше неясна, въпреки нападките относно качествата ни от надъхани "пиленца с жълто около устата", всички ние, което е видно от форума сме проявили колегиалност, загриженост, съчувствие, подкрепа - по принципните и истинските проблеми.А това е достойно само за адмирации.
amorosa
Младши потребител

Мнениеот sokrat » 24 Фев 2006, 15:43

От записаното в новия ЗМВР относно структурата на дознанието се разбира само,че ще има главен дознател,който ще дава оценка за работата на останалите дознатели.Но за това дали дознателите ще са на щат в РПУ-то или в дирекцията нищо не е казано.Вероятно ще го уредят в правилника.А това,че другите полицаи няма да могат да извършват отделни следствени действия ще ни натовари много.Не знам как ще се справим с няколкостотин дознания на година.Сигурен съм че тази липсваща разпоредба ще затлачи реформата.Вероятно много колеги дознатели ще се ориентират към други служби в МВР.
sokrat
Младши потребител

мнение

Мнениеот pisito » 06 Мар 2006, 11:16

Много неясноти има в новите фактически постановки за дознанието. Толкова неизяснени правни и фактически положения, че направо се страхувам дали ще издържат на натоварването, от чисто физическа страна....
pisito
Младши потребител

Мнениеот amorosa » 07 Мар 2006, 11:19

Няма да издържат, естествено. Никой не може при такива условия. Май най-после разбрахте, колеги-дознатели кой точно е врагът. Всъщност, Колегата, Следователят , Круела, та и всички останали ясно ви го показаха - най-малко сме ние.
amorosa
Младши потребител

Мнениеот dess_74 » 07 Мар 2006, 12:11

ИЗВИНЕТЕ ЗА ВКЛЮЧВАНЕТО, НО ....КЪДЕ МОГА ДА ПОГЛЕДНА ТЕЗИ ДИСКУТИРАНИ ТЕКСТОВЕ ОТ НОВИЯТ ЗМВР.
С ТЪРСАЧКИТЕ МИ ИЗЛИЗАТ САМО СТАРИТЕ ТЕКСТОВЕ НА ЗАКОНА.
БЛАГОДАРЯ.
dess_74
Потребител

Мнениеот pisito » 13 Мар 2006, 15:14

В официалния сайт на Народното събрание - с тяхната търсачка....
pisito
Младши потребител

Предишна

Назад към Съдебна власт